Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse - og stå fast


1. juni 2022

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære forældre

Tak for jeres spørgsmål, jeg vil naturligt meget gerne dele lidt tanker med jer :)

Når vuggestuen siger, at I skal hjælpe jeres datter med at klare flere ting selv, så er det fordi, det giver selvtillid at kunne selv, og fordi jeres datter nu er godt 2 år gammel og derfor har en naturligt lyst til at prøve selv, ligesom hun naturligt vil vise mere og mere egen vilje.

Derfor er det vigtigt, at I forsøger at inddrage hende i alle hverdagens små gøremål, så hun naturligt lærer forskellige ting og finder ud af, at hun kan selv, og at det er sjovt at kunne selv. Det kan f.eks. være af- og påklædning, finde tøj frem, finde sine sko, det kan også være at gå selv, og ikke længere blive båret på jeres arm ind og ud af institutionen. Det kan være at være med til at dække bord, at tømme opvaskemaskine, at være med til at lave mad, selv klatre op på sin høje stol og sætte sig klar, når det er spisetid, selv hælde vand i sit glas med en lille kande, selv spise sin mad, være med til at komme vasketøj ind i vaskemaskinen, hjælpe med at tørre støv af, vande med en vandkande i haven osv. osv.

I har naturligt ret i, at om morgenen kan det være svært, hvis I har travlt, ligesom det kan være svært efter en lang og trættende dag i vuggestuen - og naturligt må I gerne hjælpe hende på disse tidspunkter, hvor I fornemmer, at hun er træt, og overskuddet ikke er der til at gøre ting selv. Men I skal forsøge at medtænke hendes selvhjulpenhed på alle de tidspunkter, hvor hun kan selv.

Det betyder ikke, at I skal tvinge jeres datter eller stå fast på, at hun skal gøre tingene selv. Det er vigtigt, at I forsøger at finde balancen mellem at hjælpe, guide, støtte og lade hende mærke, at I er der for hende, og at I også giver hende den omsorg, der ligger i at hjælpe - og så at støtte hende i at forsøge og kunne selv. Så I også støtter hendes naturlige lyst til at ville prøve. Det er altså ikke et spørgsmål om, at I enten skal kræve at hun gør det selv, eller at I modsat hjælper - det er vigtigt, at I spørger jer selv "hvilken hjælp skal jeg give hende nu, for at hun kan så meget som muligt selv..." - og de dage, hvor overskuddet ikke er særlig stort, får hun naturligt mere hjælp end de dage og de tidspunkter, hvor hun tydeligt har mere overskud til at forsøge :)

Lige med hensyn til at lære at tage tøj på selv, så er det her vigtigt, at I finder tøj, som er let ...


Annonce

... at tage på. Det vil ofte sige bukser med elastik i taljen eller f.eks. en nederdel, der blot skal trækkes op. Læg tøjet på gulvet, så det ligger rigtigt, og bed hende sætte sig på numsen - og guid hende så igennem det. Fortæl hende, hvordan hun skal holde hænderne, så det ene ben, så det andet ben, op at stå, trække bukserne eller nederdelen op osv.

I forhold til snacks, når hun hentes, så er det fint og godt med et mellemmåltid om eftermiddagen. Jeg vil dog foreslå jer, at I hjælper hende med overtøjet osv. og så giver hende snacks, når hun har fået tøjet på - så I spiser snacks, som en del af turen hjem og først, når I forlader institutionen. I må gerne bruge det at få en snack, som måden at komme videre - hun ved, at når hun har fået tøj på og kommet ud af døren, så får hun en snack i hånden - Selvom det er hyggeligt og også nogle gange vigtigt at blive i institutionen, når man henter, så lyder det som om, at det hos jer ender med at gå mere op i snacks end afhentning, hvilket frustrerer, og det er der ingen grund til. Slut derfor af med en snack, når I går :)

Med hensyn til pottetræning, så skal I være opmærksomme på, om hun er reelt parat. Det er en forudsætning, at hun kan holde sig tør i mindst 3 timer, ellers er hun ikke fysiologisk parat - så kan hun det? Måske kan hun, men hun er ikke ret gammel, så måske er det for tidligt...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover er det ofte lettest at stoppe med bleen, når det bliver lidt varmere i vejret, og hun kan gå rundt i haven med bar numse eller blot et par trusser på - ikke fordi bleen skal tages af for hurtigt, for den skal den bestemt ikke! Men fordi det kan gøre, at hun bliver opmærksom på, at hun tisser og dermed opmærksom på, hvad det er, hun skal være opmærksom på, og hvornår hun så skal reagere.

I har helt ret i, at hun ikke skal presses. Hvis hun ikke er parat, så kommer der ikke noget ud af at presse hende til at sidde på potten. Det går altid bedst, hvis der er tale om et samarbejde, og det går allerbedst, hvis det er barnet selv, der kommer og siger, at det gerne vil prøve potten eller prøve uden ble. De fleste børn er 3 år, før de bliver renlige...

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, og jeg vil også anbefale jer meget at læse min bog "Helens bog om børn & opdragelse". I den finder i mange flere råd omkring påklædning, og hvad I ellers gerne vil lære jeres datter :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce