Annonce

Annonce

Svar: Raserianfald 20 mdr.


21. maj 2022

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din dreng :)

Børn i din drengs alder får det, der hedder fortvivlelsesanfald. Når det sker, så er han ikke uartig, men er oprigtigt ked af det. Han er skuffet over, at tingene ikke vil, som han gerne vil - det kan være, når I skal ud af døren, når du f.eks. afslutter en leg, når han skal skiftes, når skoene driller, når andre børn tager legetøjet fra ham... Det er ofte over ting, som i dine øjne kan virke som bagateller, men for ham betyder det rigtig meget.

Fortvivlelsen og hans mangle evne til at håndtere disse situationer hænger sammen med hans endnu umodne hjerne. Han mangler simpelthen de forbindelser i hjernen, som skal få ham til at tage det roligt, lære at bevare overblikket osv. og som skal gøre, at verden ikke bryder sammen for ham. Og disse forbindelser dannes af måden, som du hjælper ham på.

Det er derfor rigtig godt, at du forsøger at sætte ord på (de ord som han naturligt stadig selv mangler), at du forsøger at vise ham forståelse, lytter, anerkender og også respekterer, at han ikke altid vil op til dig, men stadig kan have brug for, at du er i nærheden, fordi han på den måde stadig kan spejle sig i din ro. Det er vigtigt, at du netop spejler ro, ligesom han har brug for at høre, at du forstår ham. Det er via dit kropssprog og dine ord, at du hjælper ham med at blive beroliget og få samling på sig selv igen.

Når du oplever, at han bliver ekstra stærk og svær at holde, så er det fordi, der udskilles adrenalin, når han har anfald af fortvivlelse. Adrenalin pumpes rundt i kroppen, og det vil f.eks. gøre, at hans muskelmasse øges - du får ekstra svært ved at holde ham, han bliver ekstra stærk, stritter imod, protesterer. Hans pupiller kan også trække sig sammen, hans puls og blodtryk stiger, og han kan virke "helt ude af den". Netop derfor er det vigtigt, at du med din ro forsøger at hjælpe ham til ro igen.

Fortvivlelsesanfald er ikke farlige, men når du hjælper ham til ro, så skaber du de forbindelser i hans hjerne, som på sigt er med til at gøre, at han vil kunne finde ...


Annonce

... roen uden din hjælp. Når han bliver ældre, kommer i børnehave, i skole, bliver voksen, så er det vigtigt, at han kan bevare roen, når ting ikke altid går, som han gerne vil, og det er dette han er igang med at skulle lære nu - hele tiden med din hjælp :)

Så ja, det er super godt, at du sætter dig i nærheden, taler med ham og sætter ord på de følelser, som du tænker, at han har "sååå skat, driller skoene?", "du bliver bare så ked af det nu", "øv, det er også bare rigtig dumt, at vi ikke kan lege mere" osv.

Det er også rigtig godt, hvis du kan invitere ham over til dig "kom skat, kom du her over til mor, kom", så han direkte hører, at du gerne vil ham. Så når han er parat, så kan han kravle op på dit skød.

Afledning kan også være rigtig godt i denne alder. Han husker stadig ikke så længe af gangen, så at vise ham noget andet, få ham på andre tanker, nogle gange fjolle lidt osv. kan være med til at gøre, at I kommer hurtigt videre :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Alternativer er også en god idé. Når du siger nej til noget, så tilbyd noget andet. Så et nej ikke bare er nej, men også kan være andre muligheder :)

Inddrag ham også. Hvis han f.eks. protesterer over, at bleen skal skiftes, så lad ham være med til at finde en ble frem og selv kravle op på puslebordet eller lad evt. tissebleen blive skiftet stående, hvis han ikke gider ligge ned. Lad ham også selv holde cremetuben, løfte numsen, når den rene ble skal lægges under ham osv...

Og husk så også, at du ikke bør stille ham spørgsmål, som du allerede har besluttet. Så hvis det er tid til at skifte ble, så tag ham op og sig "kom du skal lige have skiftet din ble". Hvis du starter med at spørge "skal du have en ren ble?", og han så svarer nej, og du derefter løfter ham op og kræver, at bleen skal skiftes, så overruler du jo hans nej, og det du spurgte om - du skal derfor ikke spørge, hvis ikke du lytter :)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget at læse min bog "Helens bog om børn & opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn". Det lyder som om, at I er nået til dette tidspunkt nu og lidt inspiration kan hjælpe videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:

- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.

- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.

- Mad som har været...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce