Svar: Kemi i færdigmad
Kære mor
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)
Det er et rigtig godt spørgsmål, du stiller omkring Furan i babymad, og jeg vil naturligvis gerne svare på dette :)
Fødevarestyrelsen skrev blandt andet i 2019 på Facebook: "Køber du færdiglavet babymad eller laver hjemmelavet mad til senere brug - så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid tager maden ud af glasset, dåsen eller tuben og varmer den let op til ca. 40 grader, inden du giver den til dit barn.
Årsagen er, at der kan være dannet det kemiske stof "furan" i maden under tilberedningen. Heldigvis fordamper en betydelig del, når du tager maden ud af emballagen og varmer den let op.
Rådet om at tage maden ud af emballagen, inden du varmer den op, gælder kun for mad, som indeholder kød. I grød og frugtmos er indholdet af furan mindre, og det behøves derfor ikke at blive opvarmet.
Furan i høje doser kan være skadeligt for ...
... dyr. Der mangler forskning i forhold til, hvordan furan påvirker mennesker. Småbørn kan dog være særligt udsatte for furan i høje doser, fordi de kan få meget af stoffet i forhold til deres vægt".
Ud fra dette, så kan du altså godt give din dreng færdigmad på glas og klempose, og hvis det indeholder grød og frugtmos er behøver det ikke blive opvarmet. Du kan derfor medbringe dette, når I er på tur, og du ikke har mulighed for at opvarme.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis I er hjemme eller du er et sted, hvor der er mulighed for at opvarme maden, så bør du tage maden ud af glasset, dåsen eller tuben og varme det op til 40 grader - hvis det indeholder kød. Frugtmos behøver ikke blive opvarmet. Grød tænker jeg smager bedst, hvis det er lunt, og derfor ville jeg give varm grød hjemme og servere det i en tallerken og med en ske - men det handler mere om smagen og serveringen end om furan :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Forstoppelse
Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.
Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger