Annonce

Annonce

Svar: Opfølgende spørgsmål til søvn… eller ikke så meget


16. april 2022

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev, super fint at du skriver tilbage - og dejligt at høre, at I har mod på at prøve lidt af mine råd af :)

Det vil være rigtig godt, hvis jeres datter i 10-12 måneders alderen tilbydes 2 flasker i døgnet, også selvom mængden i hver flaske ikke er særligt stor. De to flasker kan ligge før middagslur og før putning om aftenen eller f.eks. aften og sen aften.

Jeg går ud fra, at den flaske, som jeres datter får om formiddagen med movicol ikke er en flaske med mælk, men en flaske vand. Derfor er I naturligt nødt til at bibeholde denne, da hun er nødt til at få movicol på denne måde - og det tæller således ikke med i mælkeregnskabet. Det er dog meget vigtigt, at hun ikke falder i søvn med denne flaske, og at I forsøger at adskille denne flaske fra søvnen. Det vil sige, at hun måske skal tilbydes den efter morgenmaden - og dermed før mellemmåltidet. Spørgsmålet er dog, om I fremadrettet er nødt til at lægge denne flaske endnu tidligere, hvis hun fortsat har brug for movicol, når hun starter i dagpleje om en måned. Jeg tror ikke, at dagplejer vil give hende movicol, det er højst sandsynligt noget, I skal give hende hjemme...

Hvis I vælger at bibeholde flaske før middasgsluren, så er det vigigt, at I taler med dagplejer om, hvorvidt det er en mulighed i dagplejen, så længe jeres datter er under 1 år. Fordelen ved at bibeholde flaske før middagsluren er naturligt, at dagplejer måske kan få jeres datter til at sove bedre på denne måde - men igen - det vil være rigtig godt, at jeres datter lærer at sove uden at være afhængig af flaske. Da måden hun falder i søvn om dagen, naturligt kan påvirke måden hun falder i søvn om aftenen.

Jeg tænker derfor, at en god løsning hos jer måske vil være, at I lige nu (og dagplejer om en måned) tilbyder jeres datter mme af en kop, før hun puttes til middagslur eller sammen med hendes frokost, så hun stadig får lidt ekstra mælk midt på dagen og på den måde også øger sit indtag lidt.

Så... umiddelbart tænker jeg, at de to flasker med mme skal ligge aften og sen aften - eller først på natten, afhængig af hvornår jeres datter måske vågner og selv efterspørger mælken. I kan godt prøve at give hende en drømmeflaske mere eller mindre i søvne, før I selv går i seng, for at se om hun vil drikke mælken på denne måde. Det fungerer nogle gange og kan være måden at få hende til at drikke lidt mere. ...


Annonce

... Andre gange så fungerer det bare ikke, og hun vil blive irriteret over at få en flaske i munden og derfor afvise den, og så er I naturligt nødt til at se, om hun selv vågner og melder sig efter flasken og så tilbyde den der.

Derudover så er det vigtigt, at I stadig kommer mme i hendes grød og mos, når I laver mad til jeres datter alene og f.eks. laver aftengrøden udelukkende på mme. Derudover er det vigtigt at medtænke kalkholdige fødevarer, når I tilbyder hende mere og mere familiemad, så hun også får sit behov dækket den vej igennem. Hun må gerne få sovs til aftensmaden, hun må også gerne begynde at få lidt tykmælk om eftermiddagen, hun må meget gerne få ost, som hun kan sidde og gnave. Der er også kalk i grove grøntsager som broccoli og forskellige typer kål. Ligesom der er kalk i havregryn, groft brød og fuldkornspasta.. til børn i denne alder er det generelt en god idé at variere mellem lysere typer brød/pasta osv. og fuldkornsprodukterne. Også for at holde maven igang naturligt

Med hensyn til jerntilskud, så vil hun normalt ikke have behov for dette. Det anbefales i stedet, at I:

- sikrer hende en jernholdig kost, hvilket betyder, at hun skal tilbydes kød, fjerkræ og fisk, gerne både til frokost og aftensmad.

- giver hende hjemmelavet grød lavet på forskellige typer gryn og tilsat modermælkserstatning i variation med færdiglavede produkter.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- at I kommer frugt på eller ved siden af grøden, da C-vitamin vil være med til at fremme optagelsen af jern.

- at I medtænker kød, fisk og grøntsager som pålæg til frokost, f.eks. leverpostej, frikadeller, fiskedeller, torskerogn og også gerne giver rester fra aftensmaden. Og at I også varierer med hårdkogt æg, æggepandekager og lignende.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at man bibeholder modermælkserstatning til barnet er 12 måneder gammel og siger, at der ikke er grund til at skifte til tilskudsblanding, hvis barnet trives med sin erstatning. Tilskudsblanding indeholder dog ofte mere jern end modermælkserstatning, og I kan derfor godt overveje, om I skal give jeres datter tilskudsblanding i stedet, for på den måde at øge hendes jernindtag lidt, hvis I tænker, at det er nødvendigt.

Jeg håber, at ovenstående giver lidt idé om, hvordan I stadig kan sikre jeres datters behov for mælk/kalk, selvom I skærer ned i antallet af flasker :)

Rigtig meget held og lykke fortsat - og rigtig god påske! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce