Annonce

Annonce

Svar: Afvænning af opvågningsflaske/flasker


10. april 2022

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mette

Tak for dit brev :) Hvor er det dejligt at høre, at jeres datter lyder til at stortrives på alle måder og være igang med en rigtig god og sund udvikling :)

Der sker udviklingsmæssigt meget med jeres datter nu, og hun oplever rigtig meget i løbet af dagen, når hun er i vuggestue - og det lyder som om, at flasken hjælper hende med at finde ro, koble fra og finde ind i søvnen. Det er naturligvis helt okay - også fordi hun trods alt ikke er ældre, end hun er. Det er mit indtryk, at de fleste børn stopper helt med flasken, når de er mellem 13-15 måneder gamle, så I har stadig nogle måneder at løbe på, og der er ingen grund til at gå i panik :) Og samtidig så drikker hun ikke særligt store flasker - 120 + 60 ml er ikke en stor mængde...

Det kan sagtens være sådan, at I stopper med flasken om aftenen først. I mange familier fungerer det rigtig godt at stoppe med aftenflasken. Det er lettere at sætte noget andet i stedet her - godnatgrød, putteklud, godnatsang osv. Og hos jer lyder det faktisk som om, at det godt kan være en løsning at vænne hende fra aftenflasken først - også fordi det godt kan være, at hun af sig selv vil fravælge natflasken, hvis hun vænnes til slet ikke at behøve flasken for at falde i søvn. Det er bestemt et forsøg værd og rigtig godt tænkt:)

Ellers er løsningen ofte at trappe ud af flaskerne. Ikke give hende vand eller fortynde mælken, men i stedet give hende mindre og mindre, så hun til sidst helt kan undvære. 60 ml i natflasken er dog ikke ret meget, så det er svært at skære ret meget fra, men I kan godt forsøge, om det kan lade sig gøre. Samtidig kan I så indføre putteklud, kærtegn, beroligende ord, natsang osv. som hun så kan beroliges og betrygges med, når hun vågner og som på den måde kan ...


Annonce

... erstatte flasken på sigt. Hvis hun falder i søvn med netop disse ting om aftenen (og også gerne om dagen), så vil det højst sandsynligt være lettere også at bruge dem om natten og dermed slippe flasken om natten helt.

Jeg tror umiddelbart ikke, at det løser sig fuldstændig selv. Selvom hun 3 ud af 7 nætter ofte helt kan undvære natflasken, så vil det højst sandsynligt hjælpe hende, hvis I arbejder på, at hun om aftenen falder i søvn uden, og at I både aften og nat forsøger at sætte en substitut i stedet (putteklud, kærtegn, beroligende ord, godnatsang).


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal ikke bruge 2 timer om natten med gråd, det har ingen af jer glæde af, og der er som sagt tale om en meget lille flaske. I skal naturligvis sikre jer, at hun får nok at drikke hele dagen igennem, så hun ikke behøver søge mælk om natten, men det lyder ikke umiddelbart til at være et væskebehov. Hvis det senere viser sig, at hun rent faktisk er tørstig om natten, så kan hun på sigt få en drypfri kop med vand hos sig i sengen og kan så lære selv at drikke vand, hvis hun vågner og er tørstig - men allerbedst er det dog, hvis I kan vænne hende til slet ikke at behøve væske om natten, og det tænker jeg, hun nok skal lære på sigt.

Så prøv at se om I gradvist kan ændre vaner, skrue ned for mængden af mælk, så hun på den måde gradvist vænnes til helt at undvære - det gælder faktisk både aften og nat. Og se så om ikke hun hen af vejen stille og roligt vil kunne undvære flasken selv. Som I beskriver situationen, så synes jeg, det lyder som om, at I godt kan skabe gradvise ændringer, som vil fungere for jer alle tre, og der er ikke grund til at fjerne flasken fra den ene dag til den anden eller grund til at gøre det til en kamp :)

Rigtig meget held og lykke fortsat - og rigtig god påske :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Overtøj til børn

Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.

Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...

Læs mere i Babylex

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen må dit barn få stort set alle slags grøntsager. Du bør dog være opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce