Annonce

Annonce

Svar: Spørgsmål til råd vedr aftenputning


7. april 2022

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Ellens mor og far

Tak for jeres tilbagemelding, det er super, at I skriver tilbage :)

Ja, jeg tænker, at der er tale om en tilvænningsperiode. Det tager tid for jeres datter at få rytmen ind i kroppen, og hun bliver naturligt ældre nu, kan spise mere og vil også have længere og mere aktive vågenperiode - så på den måde vil tiden også arbejde for jer.

I skal regne med, at hun har brug for ca. 14.5 times søvn i døgnet (nogle sover lidt mere og andre lidt mindre), og hvis hun sover f.eks. godt 4 timer samlet i løbet af dagen, så vil hendes nattesøvn skulle være ca. 10.5 time, det vil f.eks. sige fra kl 19.30-20 til 06. Sover hun mere om dagen, vil nattesøvnen naturligt blive kortere. I skal derfor også se på hendes samlede søvnindtag, når I vurderer nattens forløb og længde.

Da jeres datter lyder til generelt at starte dagen tidligt, så vil hun ofte have brug for 3 lure i lidt længere tid - jo senere børn står op, jo før kan de ofte gå over til to lidt længere lure dagligt. Det er derfor rigtig godt og vigtigt, at I stadig giver hende en 3. lur om eftermiddagen - det er den 4. powernap om aftenen, som I gerne må forsøge at springe over.

Derudover, så er det vigtigt, at I er opmærksomme på, hvordan hun falder i søvn. Det er vigtigt, at hun får sin flaske, som en fast del af sit putteritual, men hun bør ikke falde i søvn med flasken i munden.

- Hvis far ligger med hende om aftenen for at give hende ekstra nærhed og tæt kontakt, og hun dermed får flasken liggende, så er det vigtigt, at hun når dertil, hvor hun slipper flasken, smiler til far og triller om på siden og sover.

- Hvis far giver hende flaske i favn og derefter putter hende i tremmesengen, så er det vigtigt, at hun flyttes fra fars favn og ned i sengen, lige før hun sover helt, så hun registrerer, at hun er væk fra favnen og begynder at forbinde sin seng med stedet, hvor hun sover.

- Hvis far vælger at give hende flaske direkte i sengen, så er det på samme måde vigtigt, at hun her slipper flasken og igen registrerer, at den er væk, og hvor hun ligger, når hun så triller om på siden og falder i søvn.

Det er på samme måde vigtigt, at I er opmærksomme på, hvordan I hjælper hende videre i søvnen om natten, når hun har sine små opvågninger. Det er helt naturligt, at hun om natten kan sove meget uroligt. Alt hvad jeres datter oplever om dagen skal bearbejdes om natten, når hun sover - og med den alder hun har nu, så kan hun have rigtig mange natlige lyde. Hun kan småklynker, smaske, grine, græde, pludre osv. alt sammen på grund af forskellig drømmeaktivitet.

Hun er motorisk også stærkere nu, men selvom hun er ...


Annonce

... begyndt at kunne trille lidt omkring om dagen, så er det naturligt svært for hende om natten. Hun får sig derfor lagt i stillinger, som hun ikke mestrer at komme væk fra, og her har hun brug for jeres hjælp, en beroligende hånd, stillingskift, dynen på sig igen osv.

I skal derfor prøve at vurdere, hvad hendes natlige opvågninger skyldes og som udgangspunkt forsøge at hjælpe hende med så lidt aktivitet som muligt. Det vil sige, at I godt kan hjælpe hende med stillingskift, en beroligende hånd, kærtegn, lidt beroligende ord som "ssshh-ssshh" og lignende. Men undgå at give hende flaske eller f.eks. sut i munden, hver gang hun vågner.

Hun må gerne få en sut, hvis den kan hjælpe hende med at overgive sig til søvnen og finde ro, og det er også helt okay, hvis hun kl 04/05 f.eks. skal hjælpes videre med en sut igen eller måske her har brug for at få sin morgenflaske. Hvis hun har fået sidste flaske kl 23.30, så kan hun naturligt godt have behov for en flaske igen kl 04.30, da hun så har sovet i 5 timer og naturligt først nu er igang med at øge sit indtag om dagen, eller hun kan have behov for en tidlig morgenamning her - det er helt okay. Men generelt er det godt, hvis hun ikke behøver flaske, sut eller bryst i munden, hver gang hun klynker og er urolig. Hvis hun vænnes til, at skulle have f.eks. sut i munden hele tiden, så kan I risikere, at hun så vågner, hver gang sutten tabes - og den vil naturligt falde ud af munden på hende, når hun sover godt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal også være opmærksomme på, at hvis I har øget hendes indtag af skemad meget fra den ene dag til den anden, så kan det også give lidt ekstra maveuro og dermed være med til at give lidt ekstra urolig søvn. Hendes mave vil stille og roligt vænne sig til at bearbejde føden bedre, og her vil tiden derfor også arbejde lidt for jer :) Det er godt at give hende små hyppige måltider og så stadig følge efter med flasken, før hun skal sove, så I på den måde hjælper hendes mave med at bearbejde den fastere føde bedre.

Jeg vil også lige nævne, at du ikke behøver koge alle frugtstykker. Hun må f.eks. gerne få frisk melon eller en appelsinbåd - du kan evt. holde det for hende, imens hun sutter og smager på det... Hård frugt som æble- og pærebåde, vil det dog være rigtig godt at koge, hvis du gerne vil give hende det.

Der er, som I kan se, mange ting som spiller ind, og som I er nødt til at medtænke i forhold til hendes rytme og evne til at overgive sig til søvnen om aftenen, samt hendes evne til at sove sammenhængende om natten. Jeg håber, at mine tanker hjælper lidt videre på vej igen.

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god weekend, når I kommer så langt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce