Annonce

Annonce

Svar: Nattegråd - 8 mdr.


17. marts 2022

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Hanne

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng og den uro, som I mærker lige nu - og for at svare på dit sidste spørgsmål først - ja, du kan tro, at der sker noget lige nu, som er med til at forklare den uro, som I mærker :)

Jeres dreng brager lige nu igennem separationsfasen. Den mærkes ofte tydeligst mellem 8-10 måneders alderen, men kan godt komme lidt før og kan også varer lidt længere.At han er i separationsfasen betyder, at han nu begynder at bevæge sig væk fra jer, adskille sig fra jer både motorisk og mentalt. Fra at han har siddet på skødet, og så på et tæppe et par meter fra jer, så begynder han nu at flytte mere og mere på sig og øver sig i at være gradvist adskilt fra jer. Og børn kan ikke adskille sig uden at føle sig knyttet til, så i denne periode, vil han naturligt have brug for ekstra nærhed og tryghed. Han vil have brug for at mærke dig/jer lidt mere og behovet for brystet og favn kan derfor godt øges...

Han er samtidig så lille, at han ikke forstår, hvor I er, når han ikke kan se jer. Det vil I ofte mærke om dagen, hvor han kan blive rigtigt ked af det, hvis du f.eks. går på toilettet eller går i køkkenet og lader ham være alene i stuen. På samme måde vil han om aftenen og natten kunne have brug for både at se jer og fornemme jer, for at han kan overgive sig til søvnen og for at han kan sove sammenhængende, når han endelig sover.

Den store motoriske udvikling gør også, at han har en rastløshed i kroppen, som gør det svært for ham at ligge stille. Det er svært for ham at finde fysisk ro, når han skal sove, og det er også svært at ligge stille, når han endelig sover. Derfor vil han om natte få sigt lagt i stillinger, som han ikke selv mestrer at komme væk fra. Han kan f.eks. ligge sig op i kravlestilling og ligge på alle fire og vugge frem og tilbage eller han kan skubbe sig helt op i sengens hjørne og kan ikke finde ud af, at komme tilbage i en rar stilling igen. Her har han brug for jeres hjælp til stillingsskift, brug for en beroligende hånd, brug for at du giver ham dynen på, som han har sparket af osv... Og når det lige nu ofte hjælper ham at sove tæt med dig, så er det sansdynligvis fordi du her med det samme lader ham mærke dig og lader ham fornemme, at du er der - ligsom brystet naturligt giver tryghed - og det gør at han sover bedre i din favn end i sin seng...

Det er vigtigt at finde balancen mellem at give ham den hjælp og nærhed, som han behøver men samtidig ikke give ham nogle vaner, som I får svært ved at ændre på. Det er derfor godt, at I f.eks. forsætter med at putte ham i egen seng om aftenen, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove, ligesom det vil være rigtig godt, hvis I efter opvågningen omkring midnat, kan få ham til at sove videre i egen seng igen. Alternativt tage ham over i dobbeltsengen, og når han så sover godt, så flytte ham tilbage i egen seng, så han ikke ligger hele natten i din seng - og ikke har fri adgang til brystet.

I princippet skal du forsøge at hjælpe ham med så lidt aktivitet fra din side som muligt - og det betyder også, at I skal passe på med sut i ...


Annonce

... munden, hver gang han vågner. Det kan hurtigt blive til en meget uhensigtsmæssig vane, hvor han igen og igen vil vågne, hver gang sutten tabes, i forventlning om at I kommer den i munden på ham igen... Det kalder jeg vanebetinget afbrudt søvn, og det lyder som om, at I måske er ved at få skabt dette, hvilket er uhensigtsmæssigt for jer alle sammen. Så prøv om ikke stillingskift, beroligende hænder osv. kan hjælpe ham videre - uden at sutten skal i munden hver gang:)

Da Loui har sovet på eget værelse de sidste 3 måneder, så er der også den mulighed, at I tager en madras ind på gulvet i hans værelse og skiftes til at sove hos ham. På den måde kan I tage ham over på madrassen, give ham den nærhed, som han søger - undgå at amme ham og samtidig også holde fast i, at han skal være på eget værelse om natten, så I kommer væk fra vanen med at bære ham ind til jer. Når det så er sagt, så er det naturligvis også helt okay, at I vælger løsningen med soveværelset netop fordi han går igennem en stor udviklingsfase lige nu og som du skriver - så er det godt nogle gange blot at gøre det, som man fornemmer virker bedst:)

Du nævner at han får 3 flasker i døgnet og det lyder super godt og alderssvarende - jeg vil anbefale at disse flasker ligger før middagslur, aften og sen aften. Derudover nævner du, at han får 3 måltider - morgen, frokost og aften - og jeg vil faktisk anbefale jer, at I indfører mellemmåltid formiddag og eftermiddag - og at I også introducerer en godnatgrød nu. Det er vigtigt at sikre, at han ikke søger brystet om natten, fordi det er et reelt behov for mælk/mad :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, bær, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagemos med kød/fisk - det kan være rester fra aftensmaden eller færdiglavet babymad. Suppleres også gerne med kogte grøntsagsbuketter og lignende i hånden, som han selv kan sidde og gumle på. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, bær, frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet familiemaden - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være moset mad og også mad i små bitte stykker, samt større stykker, som han selv kan sidde og gumle på og gnaske sig igennem. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme og gøres klar til natten. Hvis badet ligger ca 1 time før putning og afsluttes med lidt massage, så kan det hjælpe ham til bedre at finde fysisk ro.

Ca. 19.30: tilbydes en godnatgrød og får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten derefter ca kl 19.45-20...

Sen aften 23-24: Drømmeflaske og sover videre i egen seng (så vidt muligt).

Jeg tænker at du måske kan se nogle ændringer i min dagsplan i forhold til, hvad I gør lige nu og at det også kan hjælpe jer lidt videre på vej og være med til at give jer lidt mere nattero :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :) Og god lørdag aften :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce