Annonce

Annonce

Brev:

Overgangskost og øjenkontakt mm.


6. marts 2022

Alder:
7 mdr.

Overgangskost og øjenkontakt mm.

Hej Helen

Jeg har tidligere haft skrevet til dig og vi følger dine gode råd.

Jeg er mor til en dreng på 7,5 md. Vi er godt igang med overgangskosten og i den forbindelse har jeg nogle spørgsmål.

Jeg har svært ved at få og holde øjenkontakt med vores søn når han spiser. Han kigger alle mulige andre steder hen. På mælkekartonen, på køkkenøen, ud i haven, på de andre ved bordet osv. Han spiser for det meste rigtig fint (selvom vi ikke har øjenkontakt).

Alligevel bekymrer det mig, da jeg alle steder læser at det er bedst at have en god øjenkontakt med ham når han spiser.

De fleste måltider foregår hvor det kun er ham og jeg. Jeg sidder overfor ham og forsøger med fagter og lyde at få hans opmærksomhed. Jeg italesætter de ting han spiser og de ting han får øje på (“fik du lige øje på en fugl i haven”, “det er fin mælkekarton du har fået øje på”, “ja det er mors tallerken” osv.).

Er det noget jeg skal være bekymret for? Hvis ja, har du så nogle råd til hvordan jeg bevarer øjenkontakten til ham?

Jeg har et spørgsmål til hans brækrefleks. Jeg har oplevet at den aktiveres selvom der er tale om en helt fint mos. Fx en dag da jeg serverede laks i mosen (som han ikke havde smagt før). Jeg er selv allergisk overfor fisk og mit spørgsmål går derfor på, kan brækrefleksen aktiveres af en smag de ikke bryder sig om? Kan den aktiveres hvis det er noget barnet ikke kan tåle? Kan den ligeledes aktiveres af koldt/varmt mv?

Jeg begyndte herudover for 3-4 uger siden at gøre mosen tykkere. Dvs 3-4 uger efter vi var gået igang med maden. Det gik helt galt med hosten, hakken og opkast. Han lignede en der ikke kunne få vejret. Jeg skruede derfor lidt ned og netop igen begyndt at gøre den tykkere. So far so good.

Nu er mit spørgsmål, når jeg fx giver ham en kartoffelbåd fra ovnen, et stykke blød frugt ...


Annonce

... eller andet i hånden og han får en stump af. Skal jeg så tage det ud af munden på ham eller lige lade gå og se hvad der sker? Umiddelbart tygger og gumler han fint på det han får i hånden.

Jeg har et spørgsmål der går på dit råd om at udtrappe amningen midt nat. Hvad kan man forvente sig af det? Vil der så gå en rum tid, hvor han vågner tidligere fordi han er sulten? Han er nemlig i forvejen begyndt at vågne mellem 4.30 og 5.15, hvor han er frisk og klar til leg.

I øjeblikket er han typisk vågen 2-2,5 time mellem hver lur (han får tre). Her synes jeg det er svært at nå at presse to måltider ind (der ikke er amning). Så vil der gå mindre end 2 timer (nærmere 1-1,5 time) mellem måltiderne hvis han skal have 5 om dagen. Giver det mening med 5 måltider så længe han sover 3 lurer?

Når han vågner tidligt (mellem 4.30 og 5.30) forsøger jeg med morgenamning og sove videre. Hvis det ikke lykkedes at få ham til at sove videre (gør det sjældent) venter jeg 1 - 1,5 time inden jeg tilbyder ham morgenmad. Her spiser han ofte ikke ret meget og cirka 1 time senere ammes han og puttes til første lur. Giver det mening at gøre det sådan?

Hans tredje lur ligger typisk mellem 15.30-16.30, hvor han sover 30 min. Når han kommer op fra luren er min erfaring at der ikke skal gå eet lang tid inden han skal spise, for så når han at blive pylret (for sulten) og så lykkedes aftensmåltidet ikke. Men det er meget tidligt at spise aftensmad kl 16.30-17. Han kommer i seng ved 19-tiden. Hvordan ville du gribe det an?

Jeg synes generelt det er en udfordring at ramme det tidspunkt hvor han er sulten, men ikke for sulten (eller for mæt for den sagsskyld). Har du nogle gode råd/pejlemærker?

Han spiser alt mellem 2-5 mundfulde til 1,5 dl. Det varierer. Han tilbydes altid vand af kop og noget i hånden.

På forhånd tak.

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.

Opvågninger om natten - 8.5 måned

Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce