Annonce

Annonce

Brev:

Overgangskost og øjenkontakt mm.


6. marts 2022

Alder:
7 mdr.

Overgangskost og øjenkontakt mm.

Hej Helen

Jeg har tidligere haft skrevet til dig og vi følger dine gode råd.

Jeg er mor til en dreng på 7,5 md. Vi er godt igang med overgangskosten og i den forbindelse har jeg nogle spørgsmål.

Jeg har svært ved at få og holde øjenkontakt med vores søn når han spiser. Han kigger alle mulige andre steder hen. På mælkekartonen, på køkkenøen, ud i haven, på de andre ved bordet osv. Han spiser for det meste rigtig fint (selvom vi ikke har øjenkontakt).

Alligevel bekymrer det mig, da jeg alle steder læser at det er bedst at have en god øjenkontakt med ham når han spiser.

De fleste måltider foregår hvor det kun er ham og jeg. Jeg sidder overfor ham og forsøger med fagter og lyde at få hans opmærksomhed. Jeg italesætter de ting han spiser og de ting han får øje på (“fik du lige øje på en fugl i haven”, “det er fin mælkekarton du har fået øje på”, “ja det er mors tallerken” osv.).

Er det noget jeg skal være bekymret for? Hvis ja, har du så nogle råd til hvordan jeg bevarer øjenkontakten til ham?

Jeg har et spørgsmål til hans brækrefleks. Jeg har oplevet at den aktiveres selvom der er tale om en helt fint mos. Fx en dag da jeg serverede laks i mosen (som han ikke havde smagt før). Jeg er selv allergisk overfor fisk og mit spørgsmål går derfor på, kan brækrefleksen aktiveres af en smag de ikke bryder sig om? Kan den aktiveres hvis det er noget barnet ikke kan tåle? Kan den ligeledes aktiveres af koldt/varmt mv?

Jeg begyndte herudover for 3-4 uger siden at gøre mosen tykkere. Dvs 3-4 uger efter vi var gået igang med maden. Det gik helt galt med hosten, hakken og opkast. Han lignede en der ikke kunne få vejret. Jeg skruede derfor lidt ned og netop igen begyndt at gøre den tykkere. So far so good.

Nu er mit spørgsmål, når jeg fx giver ham en kartoffelbåd fra ovnen, et stykke blød frugt ...


Annonce

... eller andet i hånden og han får en stump af. Skal jeg så tage det ud af munden på ham eller lige lade gå og se hvad der sker? Umiddelbart tygger og gumler han fint på det han får i hånden.

Jeg har et spørgsmål der går på dit råd om at udtrappe amningen midt nat. Hvad kan man forvente sig af det? Vil der så gå en rum tid, hvor han vågner tidligere fordi han er sulten? Han er nemlig i forvejen begyndt at vågne mellem 4.30 og 5.15, hvor han er frisk og klar til leg.

I øjeblikket er han typisk vågen 2-2,5 time mellem hver lur (han får tre). Her synes jeg det er svært at nå at presse to måltider ind (der ikke er amning). Så vil der gå mindre end 2 timer (nærmere 1-1,5 time) mellem måltiderne hvis han skal have 5 om dagen. Giver det mening med 5 måltider så længe han sover 3 lurer?

Når han vågner tidligt (mellem 4.30 og 5.30) forsøger jeg med morgenamning og sove videre. Hvis det ikke lykkedes at få ham til at sove videre (gør det sjældent) venter jeg 1 - 1,5 time inden jeg tilbyder ham morgenmad. Her spiser han ofte ikke ret meget og cirka 1 time senere ammes han og puttes til første lur. Giver det mening at gøre det sådan?

Hans tredje lur ligger typisk mellem 15.30-16.30, hvor han sover 30 min. Når han kommer op fra luren er min erfaring at der ikke skal gå eet lang tid inden han skal spise, for så når han at blive pylret (for sulten) og så lykkedes aftensmåltidet ikke. Men det er meget tidligt at spise aftensmad kl 16.30-17. Han kommer i seng ved 19-tiden. Hvordan ville du gribe det an?

Jeg synes generelt det er en udfordring at ramme det tidspunkt hvor han er sulten, men ikke for sulten (eller for mæt for den sagsskyld). Har du nogle gode råd/pejlemærker?

Han spiser alt mellem 2-5 mundfulde til 1,5 dl. Det varierer. Han tilbydes altid vand af kop og noget i hånden.

På forhånd tak.

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce