Annonce

Annonce

Svar: Hvor meget må baby sove om natten?


2. marts 2022

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Signe

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din lille dreng stortrives med sin flaske og sover rigtig godt på modermælkserstatning, hvilket jo er super dejligt! Det lyder dog også som om, at du skal holde lidt øje med ham og hans indtag...

En af fordelene ved flaske er, at du ved præcist, hvor meget han indtager. Du kan derfor holde øje med, hvorvidt han når at indtage sit behov i løbet af dag og aften. Hvis han gør det, så er det helt okay, at han sover 5-6 timer om natten. Det er rigtig dejligt, at du har mulighed for at få din nattesøvn. Og som du skriver, så sover han også rigtig godt og er nærmest umulig at vække.

Når han springer en flaske over om natten, så vil han naturligt skulle spise hyppigere om dagen. Det betyder, at han om dagen ikke bør tage så langt et søvnstræk, og hvis han har tendens til også at kunne sove 5 timer her, så vil det ofte være nødvendigt at vække ham. Han skal dog så vidt muligt have lov til at flekse sit behov, så nogle gange vil han måske spise efter 2 timer, andre gange vil der godt kunne gå 4 timer, men den flaske, som han han mangler om natten, skal gives i løbet af dagen eller aftenen i stedet.

Alternativet kan være, at give ham lidt mere mælk i hver flaske, så han drikker lidt større flasker og på den måde stadig får sit behov dækket. Det kan være helt fint, at han f.eks. får 6 flasker i døgnet i stedet for 7 flasker. Det er dog også begrænset, hvor stor en mængde, du kan give ham af gangen. Det er vigtigt, at han ikke presses til at overspise...

Når alt dette er sagt, så er det dog også nogle gange en ulempe, at du ved præcist, hvor meget han indtager. For hvis han en dag pludselig "kun" drikker 800 ml i stedet for de knap 900 ml som er hans udregnede behov, så kan du naturligt blive urolig over dette. Derfor er det rigtig vigtigt, at du ikke kun kikker på antallet af ml og hans indtag her, men at du også ser på ham. Det er vigtigt, at han tisser og har gode tunge tissebleer. Det er vigtigt, at hans mave fungerer, og at han har afføring en gang i døgnet. Det er vigtigt, at han tager på i vægt - da det er tegn på, at han får den mængde mælk, som han har behov for. Det er vigtigt, at han virker glad, smilende, spiser godt og falder til ro og virker tilfreds, når han har spist, udvikler sig godt osv. osv.

Hvis du synes, at hans indtag kommer til at være i underkanten af, hvad han har behov for, så kan du prøve at give ham en flaske mere eller mindre i søvne. Nogle børn kan ...


Annonce

... godt spise, mens de sover, så det kan være et forsøg værd, om du på den måde kan få lidt ekstra mælk i ham. Du kan f.eks. prøve at give ham en flaske sen aften, før du selv går i seng, for at se om han vil spise lidt ekstra på dette tidspunkt, og derefter kan han så sove sit længere søvnstræk.

Det er også vigtigt, at du om dagen forsøger at holder ham igang og sikrer ham mælk nok der, så han ikke begynder at sove dagen væk, for så er der for meget mælk, som pludselig skal indhentes. Et barn, der får flaske, må gerne sove 5-6 timer om natten - men det er netop bedst, hvis disse timer ligger om natten:)

Lige nu lyder det som om, at du skal prøve at se det an, og se om ikke han blot er ved at regulere sit behov lidt ind. Og om ikke han af sig selv vil begynde at indtage mere mælk på andre tidspunkter, så han stadig får sit behov fint dækket. Og så tænker jeg også, at du skal prøve at glæde dig over, at flasken nok er med til at gøre, at I lige nu kan få jeres nattesøvn. Der er der mange, som vil misunde dig :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til flaskestilling, så kan du med fordel lægge dig ned med din dreng, når han skal have flaske. Det giver dig mulighed for at give ham masser af fysisk kontakt og nærhed, samtidig med at du kan slappe lidt af. For at sikre, at der ikke sker tilbageløb af mælk til mellemøret, så er det vigtigt, at han ligger lidt højere med hovedet. Til dette kan du f.eks. bruge en skråpude, som du lægger ved siden af dig og lægger ham på. For nogen fungerer det også at have barnet liggende i armen, så han på den måde er løftet lidt op, det kræver dog lidt øvelse, og det er vigtigt, at han både får støtte under hoved og ryg og ikke skal bukke hovedet ned, så det er svært for ham at drikke. Prøv jer lidt frem.

Der er også den mulighed, at du sætter dig op i sengen, med en stor pude i ryggen, med mindre I har elevationsseng. Så kan du sidde med ham lænet tilbage. Du kan enten sidde med ham, hvor du bukker dine ben, så han sidder med ryggen op af dine ben, imens du giver flaske, og I kan her kikke på hinanden, eller du kan sidde med ham, hvor han sider med ryggen mod din mave, og I ikke har øjenkontakt... Sidstnævnte kan nogle gange være godt til de børn, som bliver forstyrret af øjenkontakt og derfor ikke kan finde ud af at spise, hvis vi kikker på dem imens :)

I min bog "Helens bog om Amning & Flaske" kan du blandt andet se tegninger af disse flaskestillinger. Du finder dem på side 204-207.

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Dårlig dagssøvn 2mdr

Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....

Læs hele brevet og Helens svar


22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Natfest

Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Nattesøvn og natteamning

Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.

Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned

Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce