Svar: Kaos ved måltiderne
Kære Christina
Tak for dit brev og alle dine tanker, jeg vil naturligvis gerne give lidt tanker med retur:)
Jeres dreng har været vant til at spise 8-10 flasker i døgnet og har i forbindelse med sygdom øget sit indtag af modermælkserstatning... Det er helt naturligt, at han har søgt flasken mere, når han har været syg, men nu hvor han er rask igen, så er vigtigt, at I forsøger at holde fast i, at han ikke skal drikke så meget mælk, netop for at give plads i maven til mere rigtig mad.
Hvis han vejer 8 kg nu, så vil hans udregnede mælkebehov nu være 880 ml mme i døgnet, så når du spørger om hans mælkemængde skal skrues op igen - så nej, det er ikke mere mælk, han har behov for, og det er derfor rigtig godt, at I forsøger at holde jer under 1 liter MME om dagen.
Det er dog rigtig vigtigt, at I forsøger at finde en nogenlunde fast rytme - du skriver blandt andet, at "det er ligegyldig hvor meget du synger og danser for at gøre måltidet interessant, og du prøver også at sidde forskellige steder" og jeg tænker, at det er rigtig vigtigt, at du forsøger at holde så faste rutiner som muligt. Jo mere genkendelighed, jo bedre er det.
Du skal forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, hver gang han vågner - og flaske gives før hver lur. Du skal hver gang sætte ham i den høje stol, starte med lidt vand at drikke, så lidt mad i hånden, og så følge efter med skemaden. Sæt dig overfor ham og hjælp ham med at holde fokus med at spise. Hvis han ikke er glad for skeen, så prøv med en silikoneske, der er blødere. Og prøv også gerne at dyppe ristede rugbrødsbjælker, agurk (skær evt. en agurkeske) og brug dette i grød og mos, hvis det kan få ham til at smage på skemaden og dermed spise lidt mere.
Du skal ikke hoppe og danse, men sætte dig foran ham og lade ham spejle sig i din ansigtsmimik. Når du siger "mam mam mam", så åbner du naturligt munden og på den måde viser du ham, at det er det han skal nu. Lad ham også sidde med ved bordet, når I forældre spiser, så han også der kan sidde med lidt mad i hånden, få lidt vand at drikke, spejle sig i jer og det han ser. Og når han er færdig med at spise, så skal han ned på gulvet at lege, så tumler og ...
... pludrer I, skifter ble og så får han sin flaske og bliver puttet til næste lur - og når han så vågner, så tilbydes han igen lidt mad og vand af kop. Samme rutine hver gang, samme bord, samme stol, samme tallerken, samme måde det foregår på - så han ved, hvad det handler om nu.
Med hensyn til tidspunkterne i min tidligere sendte dagsplan, så kan disse naturligt godt rykke sig +/- en halv time frem og tilbage, alt efter hvordan han sover, og hvad der passer ind i jeres hverdag. Det vil sige, at hvis han tydeligt har behov for en flaske f.eks. kl. 8.30 om morgenen/formiddagen i stedet for kl 09, så gør du bare det - også selvom han så måske ikke puttes lige med det samme, han har fået flasken. Hvis han tydeligt efterspøger sin flaske, så skal du ikke holde ham hen i en halv time, hvor han så græder ulykkeligt.
Nogle gange kan man godt have held med at holde en pause i et par dage og så forsøge med skemaden igen, så det kommer lidt på afstand, og han ikke føler sig unødigt presset. Og det kan I naturligvis godt forsøge, hvis du tænker, at det vil hjælpe både jer og ham. Det lyder som om, at både søn og forældre har brug for at få det med maden lidt på afstand:)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er også super godt, at han gerne vil smage og slikke på jeres mad. Det skal du endelig udnytte og netop derfor give ham mad i hånden, som han selv kan sidde og sutte på, gnaske og gumle sig lidt igennem - og så forsøge at følge efter med lidt på en ske, så han får lidt i maven. Det er vigtigt, at det at spise forbindes med noget hyggeligt, og derfor er det godt, at han synes om at sidde og smage lidt på jeres mad - lad ham endelig gøre det så meget som muligt :)
Prøv også at variere mellem hjemmelavet mad, færdigkøbt grød og mos i pulverform, på glas, i klemtuber osv. Det betyder ikke noget, om han lige nu får det ene eller det andet, giv ham det, som han viser mest interesse for og som umiddelbart gør, at han begynder at indtage lidt.
Prøv at bevare roen og lad være med at gå i panik. Han får jo stadig sin mælk og får derigennem mange næringstoffer. Han er stadig kun 6 måneder gammel, og mon ikke han bare skal have lidt ekstra tid til at finde ud af det med skemaden:) Ro på:)
Fortsat rigtig god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.