Annonce

Annonce

Svar: Kaos ved måltiderne


28. februar 2022

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christina

Tak for dit brev og alle dine tanker, jeg vil naturligvis gerne give lidt tanker med retur:)

Jeres dreng har været vant til at spise 8-10 flasker i døgnet og har i forbindelse med sygdom øget sit indtag af modermælkserstatning... Det er helt naturligt, at han har søgt flasken mere, når han har været syg, men nu hvor han er rask igen, så er vigtigt, at I forsøger at holde fast i, at han ikke skal drikke så meget mælk, netop for at give plads i maven til mere rigtig mad.

Hvis han vejer 8 kg nu, så vil hans udregnede mælkebehov nu være 880 ml mme i døgnet, så når du spørger om hans mælkemængde skal skrues op igen - så nej, det er ikke mere mælk, han har behov for, og det er derfor rigtig godt, at I forsøger at holde jer under 1 liter MME om dagen.

Det er dog rigtig vigtigt, at I forsøger at finde en nogenlunde fast rytme - du skriver blandt andet, at "det er ligegyldig hvor meget du synger og danser for at gøre måltidet interessant, og du prøver også at sidde forskellige steder" og jeg tænker, at det er rigtig vigtigt, at du forsøger at holde så faste rutiner som muligt. Jo mere genkendelighed, jo bedre er det.

Du skal forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, hver gang han vågner - og flaske gives før hver lur. Du skal hver gang sætte ham i den høje stol, starte med lidt vand at drikke, så lidt mad i hånden, og så følge efter med skemaden. Sæt dig overfor ham og hjælp ham med at holde fokus med at spise. Hvis han ikke er glad for skeen, så prøv med en silikoneske, der er blødere. Og prøv også gerne at dyppe ristede rugbrødsbjælker, agurk (skær evt. en agurkeske) og brug dette i grød og mos, hvis det kan få ham til at smage på skemaden og dermed spise lidt mere.

Du skal ikke hoppe og danse, men sætte dig foran ham og lade ham spejle sig i din ansigtsmimik. Når du siger "mam mam mam", så åbner du naturligt munden og på den måde viser du ham, at det er det han skal nu. Lad ham også sidde med ved bordet, når I forældre spiser, så han også der kan sidde med lidt mad i hånden, få lidt vand at drikke, spejle sig i jer og det han ser. Og når han er færdig med at spise, så skal han ned på gulvet at lege, så tumler og ...


Annonce

... pludrer I, skifter ble og så får han sin flaske og bliver puttet til næste lur - og når han så vågner, så tilbydes han igen lidt mad og vand af kop. Samme rutine hver gang, samme bord, samme stol, samme tallerken, samme måde det foregår på - så han ved, hvad det handler om nu.

Med hensyn til tidspunkterne i min tidligere sendte dagsplan, så kan disse naturligt godt rykke sig +/- en halv time frem og tilbage, alt efter hvordan han sover, og hvad der passer ind i jeres hverdag. Det vil sige, at hvis han tydeligt har behov for en flaske f.eks. kl. 8.30 om morgenen/formiddagen i stedet for kl 09, så gør du bare det - også selvom han så måske ikke puttes lige med det samme, han har fået flasken. Hvis han tydeligt efterspøger sin flaske, så skal du ikke holde ham hen i en halv time, hvor han så græder ulykkeligt.

Nogle gange kan man godt have held med at holde en pause i et par dage og så forsøge med skemaden igen, så det kommer lidt på afstand, og han ikke føler sig unødigt presset. Og det kan I naturligvis godt forsøge, hvis du tænker, at det vil hjælpe både jer og ham. Det lyder som om, at både søn og forældre har brug for at få det med maden lidt på afstand:)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også super godt, at han gerne vil smage og slikke på jeres mad. Det skal du endelig udnytte og netop derfor give ham mad i hånden, som han selv kan sidde og sutte på, gnaske og gumle sig lidt igennem - og så forsøge at følge efter med lidt på en ske, så han får lidt i maven. Det er vigtigt, at det at spise forbindes med noget hyggeligt, og derfor er det godt, at han synes om at sidde og smage lidt på jeres mad - lad ham endelig gøre det så meget som muligt :)

Prøv også at variere mellem hjemmelavet mad, færdigkøbt grød og mos i pulverform, på glas, i klemtuber osv. Det betyder ikke noget, om han lige nu får det ene eller det andet, giv ham det, som han viser mest interesse for og som umiddelbart gør, at han begynder at indtage lidt.

Prøv at bevare roen og lad være med at gå i panik. Han får jo stadig sin mælk og får derigennem mange næringstoffer. Han er stadig kun 6 måneder gammel, og mon ikke han bare skal have lidt ekstra tid til at finde ud af det med skemaden:) Ro på:)

Fortsat rigtig god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce