Annonce

Annonce

Svar: Hård mave - kosten?


26. februar 2022

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mette

Tak for dit brev :)

Der kan sagtens være en sammenhæng mellem kosten og indtaget af forskellige fødevarer og hård mave - ligesom børn også kan få for løs mave på grund af f.eks. for fiberrig kost.

Det er rigtig godt, at din datter spiser grød om morgenen, og det er fint, at du også giver hende f.eks. sveskemos. Begge dele vil ofte være med til at holde maven igang naturlig og det er en god måde at starte dagen på. Mere grød kunne godt være en måde at hjælpe hendes mave igang, så hun f.eks. tilbydes grød to gange dagligt f.eks. morgen og eftermiddag, eller f.eks. morgen og som godnatmåltid.

Jeg er med på, at hun lige nu ikke er stor fan af blødt brød, men når jeg ser jeres dagsplan igennem, så får hun rugbrødshapsere både formiddag, frokost og eftermiddag og jeg tænker, at du måske skulle forsøge at variere lidt her.

Du skriver, at du til frokost ofte giver hende lidt skemad af mos for at være sikker på, at hun bliver nok mæt, og det er også super godt, men måske skal hun have lidt mere kød, fisk, kartofler, grøntsager osv. til frokost - så hendes frokost og aftensmad minder lidt mere om hinanden. Du må meget gerne bruge rester fra aftensmaden til frokost. Hvis hun spiser rugbrød både formiddag og eftermiddag, kan hun godt tilbydes noget andet til frokost.

Du kan også forsøge med hjemmebagte grahamsboller, havregrynsboller eller lignende, som hun måske godt vil spise. Ligesom du kan overveje, hvilke brødtyper du køber, når du vælger brød til hende. Når du vælger brød, så bør du vælge brød, som "ligger tungt i hånden", når du holder det, og du kan med fordel gå efter fuldkornsmærket.

Børn skal have kostfiber fra den mad, de spiser. Kostfibre er med til at holde maven i gang, og de får blandt andet kostfibre fra frugt, grøntsager og kornprodukter, især fra brød lavet af groft mel. Fra 8 måneders alderen anbefales det, at ca. ...


Annonce

... halvdelen af det brød du tilbyder din datter bør være rugbrød og fuldkornshvedebrød - resten bør være de lysere typer...

Giver du for mange hele kerner og for groft brød, så vil din datter kunne få modsatte problem, at hendes mave bliver for løs og afføringen for tynd. Hun vil ikke kunne tygge og nedbryde kernerne - du vil kunne se, at de kommer hele ude i bleen. Og hun vil derfor ikke få glæde af dem, og det vil give risiko for tynd mave. Derfor anbefales det, at du giver brød lavet af groft mel som rugmel, grahamsmel og fuldkornshvedemel, og havregryn, fordi kernerne her er blevet formalet eller valset, så kostfibrene kommer med, men uden at der er hele kerner. Så måske kan det hjælpe på lillepigens mave, at du variere lidt mere mellem brødtyperne, giver lidt mere grød og mos i løbet af dagen.

Du skal også være opmærksom på, at hun stadig skal have en del fedt. Det er vigtigt, at hendes mad stadig energiberiges, og samtidig er det vigtigt, at maden ikke bliver for "tør". Jo mere mad i stykker hun spiser, jo mindre fedt vil hun ofte få. Hun må f.eks. gerne få lidt grøntsagssovs eller smørsovs på sin varme mad.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover så er det rigtig vigtigt, at hun får væske nok. Det er meget passende med de 3 flasker dagligt, og hendes behov for mælk og en del af væskebehov dækkes på denne måde. Men det er vigtigt, at hun tilbydes vand til alle måltider, og at hun også drikker vand nok imellem måltiderne. Du skriver, at hun drikker vand af glas.. er hun god til at drikke vand af glas eller løber meget ved siden af? Måske skal du give hende en sugerørskop eller drikkedunk, som hun kan have stående, kende og "kravle ind i", hvis hun er begyndt at kravle lidt omkring og på den måde selv blive opmærksom på, at hun skal drikke mere, fordi hun ser koppen stå fremme.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce