Annonce

Annonce

Svar: Er vores pige forstoppet?


21. januar 2022

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Anna

Tak for dit brev og fine beskrivelse - og lad mig lige starte med at sige, at det er utrolig flot, at det er lykkes for dig at amme fra et bryst. Det er virkelig godt gået! Og når det er sagt - så er det også super fint, at du supplerer med flaske. Det lyder som om, at I har haft en lidt hård start, så det du gør og har gjort indtil nu er bare super godt!:)

Når jeg læser beskrivelsen af jeres datters afføringsmønster, så tænker jeg ikke, at hun lyder til at være forstoppet. Når hun kun har afføring hver 3-4 dag, så skyldes det højst sandsynligt, at hun stadig får ca. halvdelen af sit mælkebehov dækket via dig, og børn der ammes vil ofte have flere dage mellem afføringerne, end børn der får flaske. Det er derfor ikke umornalt, at der kan gå 3-4 dage mellem afføringerne, når hun både ammes og får flaske og får ca. ½ af hver...

Jo mere modermælkserstatning hun får, jo mere skal du naturligt være opmærksom på hendes afføringer, for jo hyppigere afføring bør hun have. Men lige nu lyder det som om, at der er passage. Du fortæller, at hun har masser af prutter, hvilket er et rigtig godt tegn - også selvom de lugter :) Du beskriver også en afføring, der er flydende, hvilket ikke lyder som forstoppelse - det eneste, som jeg er lidt bekymret omkring er, at du skriver, at afføringen er "orange-brun".. mener du brun? Hendes afføring bør ikke være brun, hvis den er det, så bør du søge læge, og du bør gemme en afføringsble, som du kan vise lægen, så lægen kan se farve og konsistens. Afføringen bør være gul, orange eller grønlig... (ikke brun - før hun begynder med skemad...).

Det er også meget vigtigt, at du ikke kommer ekstra vand i hendes flasker, når du blander modermælkserstatningen. Det er meget vigtigt, at du følger vejledningen på pakken og blander pulver og vand præcis, som det står ...


Annonce

... beskrevet, ellers risikerer du, at hun ikke får de næringsstoffer, som hun har behov for.

Det er rigtig fint, at I giver D-dråber sammen med mælkesyrebakterier. Det kan være med til at sikre optimal bakteriesammensætning i hendes tarmsystem. Og det er også rigtig godt og vigtigt, at I hjælper hende med at ligge på maven i de vågne timer. I må også meget gerne hjælpe hende med at bruge sin krop, cykle med benene, sparke og strække benene, trille omkring osv. så I på den måde også er med til at hjælpe hendes mave igang naturligt.

Jeg synes ikke, at I skal begynde at give hende laktulose, men hvis det på et tidspunkt bliver nødvendigt, så gives dette direkte i munden. Det er vigtigt ikke at give det via flasken, da det kan sætte sig fast på indersiden af flasken og dermed ved I ikke, hvor meget hun reelt får. Så det gives direkte i munden enten på en sprøjte, på en ske eller via et lille bæger.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvilken type modermælkserstatning får hun? Hvis hun får en erstatning, som er særligt til for tidligt fødte børn, eller som forebygger allergi eller lignende, så skal I naturligt bibeholde den. Men hvis hun får en almindelig erstatning, som I kan købe i supermarkedet, så kan I prøve med en anden type. I kan f.eks. give Allomin SensiPro, som blandt andet også indeholder mælkesyrebakterier, og som også modvirker forstoppelse. I kan også give f.eks. NAN Supreme, som Nestle skriver er deres "mest skånsomme erstatning" eller NAN Sensilac, der blandt andet med fordel kan gives til børn med koliksymptomer. Der er ikke dårlige erstatninger på markedet i Danmark, men børn er forskellige og trives naturligt forskelligt på forskellig mælk, så nogle gange kan det hjælpe at forsøge med noget andet:)

Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende:)

Og fortsat god søndag! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce