Annonce

Annonce

Svar: Baby 3 mdr græder i barnevogn og bæresele


21. januar 2022

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Anna

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille pige, og velkommen til :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Jeg har brug for at fortælle dig, at du ikke skal gå rundt og føle, at din datter ikke vil bæres af dig. Jeg tænker ikke, at hendes gråd og protester mod bæreselen har noget med dig at gøre, slet ikke. Det handler derimod om flere andre ting.

For det første, så er jeres datter født lidt før tid. Og det betyder, at hun sandsynligvis har oplevet at blive vækket af sin søvn - der har måske skulle tages blodprøver, hun har måske haft behov for ekstra mad og er blevet vække for at skulle spise og lignende. Og det betyder igen, at hendes søvn faktisk har været forstyrret fra starten. Nogle børn har det fint med dette og reagerer ikke synderligt på det, for andre børn følger den svære start naturligt med og giver lidt søvnudfordringer gennem længere tid.

Derudover så tænker jeg, at jeres datter forbinder mor med mælk, tæt hudkontakt osv., og når hun er i bæreselen, så bliver afstanden til dig større - og det kan hun godt have svært ved helt at forstå. Når hun falder til ro i bæreselen hos far, så er det fordi, han ikke på samme måde minder om brystet, mælken osv. men giver ro og nærhed på en anden måde, og derfor har hun lettere ved at bruge bæreselen sammen med ham.

På sammen måde kan det at være i en barnevogn give hende følelsen af at være alene, og hun kan derfor godt græde, når hun lægges i barnevognen. Når hun ligger der, så føler hun sig ikke holdt, ikke omsluttet, og det virker stort og utrygt for hende. Og så græder hun, protesterer hun. I slyngevuggen derimod, vil hun igen føle sig omsluttet, og det minder lidt om at ligge i en lille hule, så her vil hun være mere tryg og rolig.

Lige nu tænker jeg, at I skal gøre det, som gør jeres datter tryg, rolig og glad for at sove. Hvis det lige nu er slyngevuggen, så er det super fint, at I bruger denne. Det er vigtigt, at I gør det, som giver hende en god og sammenhængende søvn - gør det som fungerer.

Hvis du ammer, så vil jeg også anbefale dig, at du lægger dig med hende og ammer hende i dobbeltsengen og lader hende falde i søvn ved siden af dig. På den måde lærer hun at falde i søvn liggende stille og uden at skulle vugges eller trilles med - og uden at skulle være oppe i dine arme, hvilket vil hjælpe jer fremover. Det er derfor et godt alternativ til slyngevuggen, hvis du gerne vil have et alternativ til den, hvilket det lyder som om.

Du kan med fordel koble hendes seng til dobbeltsengen - hvis i har en besidecrib, co-sleeper eller lignende vil det være super godt. Fordi hun så gradvist kan lære at sove fysisk lidt på afstand af dig, men hvor du stadig med dine hænder, nærhed osv. kan lade hende mærke dig og hele tiden fornemme, at du er der og passer på hende. Det er en god måde gradvist at øge den fysiske afstand mellem jer på, så hun på en tryg måde lærer, at det er okay også at sove lidt for sig selv.

Det er sandsynligvis lettest at ...


Annonce

... lære hende barnevognen om formiddagen. I kan derfor forsøge at prøve med barnevognen til dagens første lur, fordi succesraten sandsynligvis vil være bedre her. Når det så er sagt, så er det dog ikke nogen god idé blot at putte hende ned i barnevognen, det vil være rigtig godt, hvis I kan hjælpe hende med stadig at føle sig omsluttet og holdt, når hun puttes i vognen.

Det betyder, at hvis I f.eks. har en lift, så vil det være rigtig godt at bruge den, da den er mindre i omfang og derfor mere tryg. Det kan også være en sovepose, hvor I med fordel kan putte hende i soveposen inden for, amme hende - du må faktisk gerne amme hende, imens hun ligger i soveposen, og så derefter flytte hende ud i barnevognen og på den måde hjælpe hende med at finde roen, koble fra og falde i søvn.

En sovepose, som er genkendelig, vil give tryghed på sigt, hvis den er en fast del af hendes putteritual. Den vil være med til at signalere, hvad der nu skal ske, og at det er sovetid, så hun bliver tryg ved disse rutiner og på den måde forberedes. Samtidig vil det være rigtig godt, hvis du kan sove med en klud et par nætter, så den dufter godt af dig og evt. koble den til en sut - og så lade sut og klud følge med fra din favn og ned i barnevognen, når hun skal puttes. På den måde vil hun føle sig mere tryg, da det vil minde om at være i din favn, være ved dit bryst.

Derudover er det meget vigtigt, at du ikke putter hende vågen i barnevognen, men først putter hende fra din favn, når hun næsten sover. Det er vigtigt, at du ammer hende - mælk skal indgå som en fast del af putteritualet, og du kan som evt. amme hende efter hun er puttet i sovepose eller måske amme hende af to omgange - så hun ammes, gøres klar til putning med ren ble osv. Puttes i soveposen og ammes igen, og først derefter puttes ned i barnevognen med sut og klud. Hun skal altså flyttes fra din favn lige før hun sover helt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du giver flaske, så vil det på samme måde være en rigtig god idé, at du gør hende klar til putning, putter hende i soveposen, og så giver hende flasken med mælk - og først derefter putter hende fra dig og igen med putteklud og evt. sut.

Hvis du både ammer og giver flaske, så kan du starte med at amme hende, skifte bleen og gøre hende klar til putning, putte hende i soveposen og så give hende flasken - og først derefter putte hende i barnevognen:)

Se på hendes øjne, lyt til hendes vejrtrækning. Læg hende fra dig der, hvor hun tydeligt har svært ved at være vågen, øjnene drejer rundt, hun gaber, har mælk i mundvigene og er tydeligt træt, sover næsten, men ikke helt. Hun ligger omsluttet af soveposen, føler sig på den måde holdt, og når du flytter hende, så er hun så træt, at hun med dine hænder, kærtegn, beroligende ord, lidt trillen eller vuggen med barnevognen kan lulle hende det sidste stykke ind i søvnen.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om Børn & Søvn".

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

Bettina, mor til 7 uger gammel pige


Annonce