Annonce

Annonce

Svar: 3 mdr. og søvn


12. januar 2022

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Olivias mor

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille pige :) Hvor er det dejligt at høre, at I har fået sådan et lille livsstykke :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det er helt normalt for børn i 3-4 måneders alderen at have en sen søvnrytme. De vil sige, at børn i denne alder ofte går sent i seng, og det er helt normalt, at deres puttetidspunkt ligger mellem kl 22-23. Det ændrer sig ofte igen i takt med at de bliver ældre og de fleste børn vil i 5-6 måneders alderen trives med en rytme, hvor de puttes for natten omkring kl 19.30-20... Der er altså grund til at tro, at tiden vil arbejde lidt for jer, og man skal altid overveje, hvad man ændrer og hvorfor :)

Derudover, så lyder det som om, at jeres datter sover rigtig fint og får sit samlede søvnbehov godt dækket. Det gennemsnitlige søvnbehov er ca, 15 timer i døgnet, med den alder hun har, og de fleste børn trives rigtig godt med en fordeling, hvor de sover ca. 10 timer om natten og 5 timer om dagen - dagssøvnen ofte fordelt på 3 lure. Jeres datter sover ofte ca. 10.5 time om natten og sover en lang formiddagslur, og det gør naturligt, at hendes øvrige lure ikke kan være ret lange. Samtidig vil hun naturligt, når hun sover så lang en nattesøvn og også tager en god lang lur først på dagen have behov for at være vågen sidst på dagen, så hun netop aktiveres og er en naturligt del af familien, og alt det der foregår...

Dertil kommer, så det er meget svært at ændre rytme hos så lille et barn. I risikerer at bruge en masse kræfter på noget, som kun skaber kortvarig effekt, og så falder hun tilbage i den sene rytme igen. Det er ofte lettest at skabe en ny rytme omkring 6 måneders alderen. Når det så er sagt, så forstår jeg dog godt, at I kan have et ønske om at hun sover tidligere til natten, så aftenerne og hele døgnet måske hænger bedre sammen for jeres familie - og I kan derfor godt forsøge, om I kan hjælpe hende til en mere hensigtsmæssig rytme.

Løsningen er dog ikke, at putte hende tidligere i seng om aftenen eller forsøge at få hende til at sove et længere søvnstræk fremfor en powernap, for hun vil ikke være parat til at sove, og det vil kun gøre hende ked af det, frustreret og i værste fald gøre hende utryg ved at sove - og det har I ikke brug for, at hun bliver. Det er rigtig vigtigt, at hun er tryg og glad for at komme i ...


Annonce

... seng og bliver ved med at forbinde det at skulle sove med noget dejligt.

Løsningen er i stedet at tage hende op om morgenen, så dagen ikke først starter kl 9.30, men måske starter kl 08. Det er stå op tidspunktet, som sætter rytmen for resten af dagen og hvis hun står tidligere op, vil hendes formiddagslur også komme til at ligge tidligere, ligesom det vil give plads til en middagslur og en powernap sidst på dagen. Hun vil som sagt stadig gå sent i seng, men hun vil måske kunne sove sine ca 10 timer fra kl 22 til 08 og gradvist vil dette tidspunkt så kunne blive rykket frem i takt med at hun netop bliver ældre.

Som udgangspunkt bør man ikke vække børn, der sover - og når der er tale om børn under 6 måneder, skal man altid overveje, hvorfor man vælger at gøre dette, og om det vil skabe nogen god ændring.. Hos jer vil man som sagt godt kunne vælge at vække hende om morgenen, og det kan godt forsvares, når hun har sovet godt om natten. Dertil kommer, at hun efter et par timers vågenhed, så vil kunne blive puttet til en længere formiddagslur, komme op af den og også sove en længere middagslur og så få en powernap sidst på dagen - og på den måde blive hjulpet ind i en 3-lure-om-dagen-rytme, som både hun og hele familien sandsynligvis vil trives med.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan godt være nødvendigt at vække hende fra dagssøvnen, fordi hun måske vil forlænge sin formiddagslur ekstra meget, og her er det mere hensigtsmæssigt, at hun sover to mellemlange lure og en powernap end at hun sover en meget lang formiddagslur og små korte lure derefter - og det kræver ofte, at hun bliver vækket stille og roligt, nænsomt og kærligt - men det er naturligvis okay, at I gerne vil hjælpe hende til en hensigtsmæssig rytme. Det er dog vigtigt, at det stadig sker på en måde, som vil være okay for hende, og det er aldrig et spørgsmål om at fjerne søvn fra hende, men derimod hjælpe hende med at sove på mere hensigtsmæssige tidspunkter.

Jeg håber, at I her har fået lidt idé om, hvad I kan forvente i forhold til jeres datters alder, og hvad I også kan arbejde videre med. Jeg vil også anbefale jer meget at læse min bog "Helens bog om børn & søvn", som er kommet i en ny udgave, hvilket fremgår af forsidens røde bånd. I den kan I læse meget mere om søvnen i netop 3-4 måneders alderen.

Rigtig meget held og lykke, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce