Svar: Putning - knap 4 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev - jeg vil naturligvis meget gerne svare på dine spørgsmål :)
Hvis jeres lille dreng falder fint i søvn om aftenen, sover et længere søvnstræk, vågner og får mælk og igen sover videre uden problemer, så er der i princippet ikke grund til at ændre vaner og grund til at vænne ham til at sove alene i sengen om aftenen. Man behøver som udgangspunkt ikke at ændre noget, som fungerer :)
Når det så er sagt, så er der nogle overvejelser at gøre sig i forhold til slyngevuggen, og at den godt kan vænne ham til, at han skal være i bevægelse for at kunne sove. Det kan gøre det sværere for ham på sigt at komme i en stillestående seng og dermed sværere at vænne ham til at sove alene i sin seng om aftenen.
Generelt er det en god idé at indføre gode putterutiner om dagen og så gradvist overføre disse til aften og nat. Det er betydeligt lettere at ændre vaner om dagen, hvor du selv har mere overskud, end det er at gøre det på de tidspunkter, hvor du selv bare er rigtigt træt. Det betyder, at det kan være en god idé, at I om dagen arbejder på at indføre nogle rutiner, som I tænker vil fungere godt for jer alle fremover.
Og med den alder, jeres dreng har nu, så kan det f.eks. være en god idé at arbejde på en rytme med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Det vil være rigtig godt, at han tilbydes bryst eller flaske, som en fast del af sit putteritual, men det vil samtidig være rigtig godt, at han ikke falder i søvn med bryst eller flaske i munden. Og det vil også være rigtig godt, hvis han ikke vænnes til at sove i jeres favn og/eller med bevægelse, men flyttes ned i sin seng og dermed lærer at sove, hvor I ønsker, at han skal sove fremover.
Jeg ved ikke, hvilken seng I har, men til de mindste børn vil det ofte være en god ide med en bedside-crib, co-sleeper eller lignende, så han ligger i egen seng og er tryg ved at sove i den, men stadig har mor eller far tæt på sig. I kan lægge en beroligende hånd på ham, lade ham mærke, at I er der, berolige, betrygge og give nærhed, samtidig med at han lærer at sove i egen seng - og når han kan det, så kan han hen af vejen blive puttet i sin tremmeseng og på sigt også i eget værelse. Så putningerne af ham hele tiden forbindes med noget trygt, ...
... genkendeligt og rart, og så det er gradvist ændringer der sker, så han kan følge med og ikke pludselig oplever store og utrygge skift.
Med hensyn til at få far med på banen og sikre, at far kan putte, så vil det ofte være mor, der putter, så længe du ammer. Hvis jeres dreng får flaske, så er det naturligt lettere for far at tage over og være en fast del af putteritualet. Det vil ofte også være lettere for far at komme lidt på banen omkring 8 måneders alderen, fordi man i den alder ofte kan indføre f.eks. bad og godnatgrød - og på den måde kan far blive en del af alt det, som leder op til putning og på den måde vil han gradvist også ofte kunne tage mere og mere over. Det handler igen om at skabe gradvise ændringer, så jeres dreng hele tiden er tryg ved det der foregår, og så han netop via genkendelighed oplever trygheden.
Derudover, så er det naturligt, at det ofte er den forælder, som holder barsel, og som er mest sammen med barnet, som lettest kan putte, trøste osv. Genkendelighed og tryghed skabes netop via den tid man også bruger sammen - og hvis du har barsel, og far går på arbejde, så har du altså en fordel her. Samtidig ved jeg fra et af dine tidligere breve, at far har aftenarbejde, og derfor ofte er væk om aftenen - og det betyder naturligt, at det så bliver sværere for ham at tage over om aftenen, når han er hjemme. Netop fordi jeres dreng jo er vant til at det er mor, som mest er på om aftenen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover spiller det naturligt ind, at netop om aftenen kan det være sværere at komme på banen. Jeres lille dreng er træt, godt fyldt op med stimuli og der skal ikke så meget til, før bægeret flyder over - og så er mor ofte den foretrukne, igen fordi det er mor, som holder barsel, og som er sammen med ham hver dag. Så jo mere far og lillebror kan være sammen, gøre ting sammen osv. Jo bedre vil det være - også for fars mulighed for at tage over, trøste, putte osv. fremadrettet.
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre og vil også anbefale dig min bog "Helens bog om børn og søvn" - den er netop kommet i en ny revideret udgave, hvilket fremgår af forsiden via et rødt bånd. I den kan du læse meget mere om, hvordan I skaber gode søvnvaner og rutiner, og hvad der især kan spille ind i 3-4 måneders alderen :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.