Annonce

Annonce

Svar: 17 mdr står tidligt op - part II


29. december 2021

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mira

Tak for dit brev, det er rigtig fint, at du skriver tilbage :)

Du skrev i dit tidligere brev, at jeres dreng ofte vågner omkring kl 04, nogle gange 03.30, og at I ofte putter ham til første lur omkring kl 08 - og at I en periode har forsøgt at strække tiden til 09. Mit forslag er, at I gradvist forsøger at afkorte hans vågenperiode om morgenen. Og hvor hurtigt I kan gå frem må vurderes fra dag til dag.

Det betyder, at I stedet for at putte ham kl 09, så puttes han f.eks. 8.30, så kl 08, så 7.30, 7.00, 6.30 osv. I skal altså lige nu stå op med ham, når I fornemmer, at han er vågen og frisk til at starte dagen og være aktive, som I plejer, men I skal putte ham tidligere og tidligere og gradvist vænne ham til at sove det før.

Lige nu vil det naturligt betyde, at hans dagssøvn kan ændre sig, for hvis han plejer at sove sin første lur f.eks. mellem 8.30-10, så vil han måske nu have behov for at denne lur rykkes enten frem eller tilbage, alt efter hvilken tid det lykkes jer at få ham til at sove på. Det vil også være sådan, at det er begrænset, hvor længe han bør sove, når I rykker puttetidspunktet frem, det er vigtigt, at han ikke begynder at starte dagen alt for sent. Så hvis han f.eks. vågner kl 04 og det lykkes jer at putte ham igen 06.30, så vil det være rigtig fint, at I starter dagen senest 7.30. Det betyder, at jeg vil anbefale jer, at I vækker ham her (også selvom han så kun har sovet en time), så den dagsrytme, som I gerne vil hjælpe ham til at få stadig holdes, og så han får en rytme, der passer ind i den rytme, som vuggestuen forventer.

Det betyder naturligt også, at hans middagslur vil ...


Annonce

... kunne ligge det senere og i forhold til hans lure om dagen, vil det være rigtig godt, hvis I holder fast i, at han ikke sover mere end godt 3 timer - f.eks. 1 time om formiddagen og 2 timers middagslur eller 2 x 1.5 time, som I fornemmer passer bedst og som han vil trives bedst med. Dagslurene giver ham også noget vigtigt og godt. Sammenlagt har han nok brug for godt ca. 13 timers søvn i døgnet, og det vil være rigtig fint fordelt, hvis han sover f.eks. 10 timer om natten fra kl 20 til 06 og så sover godt 3 timer om dagen.

Det betyder igen også, at han naturligt vil sove mindre lige nu, fordi han jo stadig vil have en vågenperiode om natten (tidlig morgen) som lige nu vil gå fra nattesøvnen, men for at hjælpe ham ind i en rytme, hvor søvnen ligger godt placeret over døgnets 24 timer, så synes jeg godt man kan forsvare at holde fast i at han vækkes af sine dagslure, så han samlet sover ca 3 timer der. Det er jo om natten, at hans skal sove sit længste stræk og det er ikke dagsssøvnen der skal forlænges. Samtidig må vi have en formodning om, at I takt med at det forhåbentlig lykkes at forlænge hans nattesøvn, og han samtidig bliver ældre, så vil dagssøvnen naturligt afkortes og måske vil han af sig selv begynde at vise behov for en lidt længere lur midt på dagen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er jo meget svært at vide, hvordan han vil reagere på det hele og hvor lang tid det vil tage. Jeg tænker umiddelbart, at det godt kan tage 5-6 uger at ændre på hans rytme, og I må derfor tage en dag af gangen. Men jeg håber, at I kan se hvad jeg mener og hvordan jeg tænker, at det kan lade sig gøre :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.

Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce