Annonce

Annonce

Svar: Lære at sove i egen seng


20. december 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng og alle dine tanker - og velkommen til :) Det er rigtig godt du skriver, og jeg vil naturligt meget gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge:)

Nu hvor jeres dreng er 6 måneder gammel, så vil det være rigtig godt, hvis I går igang med noget skemad. Jeg kan ikke ud af dit brev se, om I er startet med grød og mos, men det vil være rigtig godt at gå igang med dette nu. Både fordi det vil være med til at skabe rytme og struktur på dagen, det vil påvirke hans indre ur og hans fornemmelse for søvn, og det vil også være med til at gøre, at han lettere overgiver sig til søvnen, når det er sovetid - og ikke behøver søge brystet igen og igen for at kunne sove.

Når det er sagt, så er det dog naturligt, at han stadig har brug for brystet, når han skal sove. Du skriver blandt andet, at da han var 4 måneder, så besluttede I, at "det var slut med brystet for at sove om dagen". Men det er faktisk vigtigt, at amningen indgår som en fast del af hans putteritual, og det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner sammen med vand af kop, og så tilbydes brystet, før han skal sove. Når det så er sagt, så er det dog samtidig vigtigt, at han nu lærer at slippe brystet, før han bliver puttet. Han skal altså have sin mælk, så han er fyldt godt op i maven og er helt rolig i kroppen, og så skal han puttes ned i sin seng eller barnevogn, før han sover helt.

Du skal ikke flytte ham fra dig, når han er vågen, men flytte ham fra dig der, hvor han er døsig. Det vil sige der, hvor han tydeligt er lige ved at falde i søvn, øjnene kører rundt, han kan ikke fokusere, han er lige ved at overgive sig, men sover ikke helt - han registrerer stadig, at du putter ham fra dig. Og så skal du stå ved ham, holde hænderne beroligende på ham, så han kan mærke, at du er der. Det er super godt, at han er glad for sin voksipose, den skal I endelig bruge. Og du må faktisk gerne starte med at putte ham i voksiosen og så amme ham imens han ligger i den - og derefter flytte ham ned, hvor han skal sove. Så voksiposen holder sammen på ham, gør ham tryg og du kan flytte ha fra dig, uden at han oplever skiftet fra din favn og ned i seng eller barnevogn som voldsomt.

Bruger du voksiposen indendøre i tremmesengen, så skal du naturligvis tilpasse hans påklædning, så han ikke får det for varmt. Og det er vigtigt, at du tjekker hans temperatur i nakken, ligesom det kan være nødvendigt at åbne posen lidt, når han sover, så han kan komme af med varmen.

Da han generelt er meget vågen og følger rigtig meget med, så lyder det som om, at netop voksiposen vil være vejen frem. Den fungere godt for jer, og den hjælper ham med at koble fra, finde roen og falde i søvn. Men det lyder også som om, at han skal til at have skemad, hvis han ikke er begyndt... Og i løbet af de næste par uger, vil det være rigtig godt, hvis han kan nå op på, at blive tilbudt skemad 3 gange dagligt samt 2 mellemmåltider. Og derudover som sagt stadig amning i forbindelse med hver putning.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Øllebrød eller Grøntsagsmos (der skal hen af vejen begyndes med kød/fisk), suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand ...


Annonce

... af kop.

Ammes og puttes til middagslur.

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Ammes ofte også her og puttes til sin powernap.

Aften 18: Grøntsagsmos (der skal hen af vejen begyndes med kød/fisk), suppleres igen med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. 19.30-20 - tidspunktet kan dog variere efter, hvornår han har sovet om dagen, og hvad tid den 3. lur ligger.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover derefter videre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nat 02/03: Ammes ofte stadig her, men i takt med at han begynder at spise skemad og drikke vand af kop, så vil denne amning skulle trappes ud. I 6 måneders alderen er det et realistisk mål at sove 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30-05...

Det er vigtigt, at det er dejligt og forbindes med noget trygt at skulle sove. Det er derfor også vigtigt, at han forbinder sin tremmeseng med noget godt. Denne tryghed skabes netop via amning og de kærtegn og putteritual, som I plejer at have - og ved f.eks. at bruge voksiposen, som er genkendelig og dermed tryg for ham. Genkendelighed giver netop tryghed.

Da I har en bedside-crib, så vil det være en god idé, at I starter med at vænne ham til denne, så han ikke sover i dobbeltsengen om natten, men efter amning puttes i sin bedside. Når han ligger der, så kan du stadig lægge en beroligende hånd på ham, så han kan mærke dig, du er tæt på ham, men han lærer samtidig at sove i egen seng. Og når han kan dette, så kan I flytte ham over i tremmesengen. Så start med at øve skiftet fra dobbeltseng til bedside og derefter fra bedside til tremmeseng. Skiftet fra dobbeltseng til tremmeseng kan virke meget stort.

Det er bestemt ikke meningen, at jeres dreng skal græde i længere tid, og det er vigtigt, at du/I ikke ser hans putninger som en "kamp", I er nødt til at tage, og hvor det handler om, at "han må give op til sidst", eller hvor I skal "trække plasteret af" og lade ham blive ked af det. Tryghed er som sagt alfa omega, og hvis I gør det til en kamp, og hvis I lader ham græde ulykkeligt i længere tid, så vil det gøre ham utryg ved det at skulle sove, og det skaber ikke god basis for søvnen senere hen, tværtimod. Det skaber kun søvnproblemer fremadrettet.

Hvis han græder, så har han brug for jer, brug for jeres nærhed og tætte kontakt, jeres omsorg og kærlighed. Han er alt for lille til, at I blot kan sidde ved siden af ham, imens han græder - han skal være i jeres favn, han skal kunne mærke jer fysisk tæt på for at kunne finde ro. Når I holder ham i jeres arme, så udskilles der blandt andet Oxytocin. Dette kaldes også for kærlighedshormonet, og det får ham netop til at falde til ro. Hvis I lader ham ligge og græde, så ja - så vil han på et tidspunkt holde op med at græde, men ikke fordi han er tryg, snarere fordi han giver op. Og det vil ikke være uden omkostninger. Langvarig gråd og adskillelse vil kunne påvirke hans hjerne og hans krop, så han bliver stresset... og stress er skadeligt for så lille et barn. Det er derfor meget vigtigt, at I konsekvent trøster ham, når han er ked af det.

Det betyder ikke, at han skal have mors babs i munden hele tiden, men han skal stadig trøstes, holdes om og hjælpes til at finde ro netop med fysisk kontakt og nærhed.

Jeg håber, at mine tanker og dagsplan hjælper jer lidt videre og giver lidt idé om, hvad I kan forvente, med den alder jeres dreng har nu, og hvad I kan arbejde videre med :)

Rigtig meget held og lykke! Og jeg glæder mig til at følge jeres familie videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex

Undertøj til børn

Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.

I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce