Annonce

Annonce

Brev:

Lære at sove i egen seng


20. december 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Lære at sove i egen seng

Hej Helen

Vores dejlige glade dreng, skal til at lære, at sove i sin egen seng.

Han har sovet i en bedside/vores seng siden fødslen. Typisk sover han i sin bedside, men i de perioder hvor han søger mere tryghed/ammer mere om natten, kommer han over I vores seng.

Da han blev født slog han ud på hæleprøven, og i de første 3 måneder af hans liv, troede hospitalet, han have en sjældne sygdom, hvor han skulle spise indenfor 3 timer hele døgnet. Det blev heldigvis afblæst, men vi har derfor om natten praktiseret liggende amning siden fødslen, for at jeg også kunne få lidt søvn/slappe af.

Vores søn er meget glad for mors bryst, og har aldrig lært at bruge sin sut. Han har siden 1-2 måneder alderen, helst ville falde i søvn ved brystet. Brystet blev nøglen til søvnen.

I perioder hvor han bliver for bryst-glad eller vågner oftere og vil have hyggepat, kortere jeg hammer hurtigere, når han ikke spiser aktivt. Det plejer at have god effekt.

Da han blev 4 måneder, besluttede vi at det var slut med at skulle have brystet, for at sove om dagen. I starten vuggede vi ham i en voksi pose, men nu går vi kun rundt med den over skulderen, så falder han ‘selv’ i søvn. Vi vugger ind i mellem lidt, hvis han brokker sig. Vores mål er vi kan lægge ham i den, og han så selv skal kunne falde i søvn. Vi er meget glade for voksien, da det er SÅ nemt at have den med ude hos folk.

Barnevognen gad han heller ikke, og da jeg en dag havde overskudet, besluttede jeg at nu var det nu. På 3 dage gik han fra at falde i søvn fra 30-5 min i den. Nu sover han hvergang på 5 min, men brokker sig ofte inden han falder i søvn. Han ligger i voksien i barnevognen.
Jeg snakker altid til ham, og han ser mig ind i mellem, så han ved det okay, og at han ikke er efterladt.

Nu tænker vi han snart skal sove i sin trammeseng, men han ammer stadig sig selv i søvn til nat, måltid om natten, og bliver i perioder også brug som sut om natten. Særligt ved udviklingsspring.

Jeg har nogle gange flyttet ham over i tremmesengen når han sov, eller næsten sov. Men han vågnet hvergang og vil have brystet. Jeg har haft samme kamp med at flytte ham i bedsiden, men ved jeg bare skal blive ved, så lykkes det.

Vi har nu prøvet at lægge ham i voksien i trammesengen (om dagen) men må stadig bevæge den lidt, for han falder i søvn. Han er tydeligt ikke bange for trammesengen.

Vi vil gerne igang, med at lære ham, at falde i søvn af sig selv i sin seng. Han er en vågen fyr, som virkelig opfatter hvad der sker omkring ham. Han har aldrig haft problemer med at sove om natten, selvom vores sundhedsplejerske mente at det kunne blive et problem, da han siden fødselen har haft øjne som tekopper/tager ...


Annonce

... mange indtryk ind.

Vi har aldrig måtte skærme ham for indtryk, og han er gode både når vi er ude og hjemme. Men må konstatere, at han kan holde sig vågen forevigt. Han falder nærmest aldrig i søvn i fx. Bilen selvom han er træt.

Forleden var jeg til babysvømning med ham, og han ville bare ikke sove efter. Jeg havde planlagt babysvømning inden første lur, så han forhåbenligt kunne sove i bilen bagefter, da vi skulle videre ud og hente en stol. Først prøvede jeg at sætte ham i autostolen efter amning, da han var faldet hen (det lykkes ind i mellem nemlig). Men den gik ikke. Og han nægtede bare at falde i søvn i bilen. Han var øv på hele tur, og jeg måtte holde i flere gange, så det tog en evighed at komme rundt.

Han faldt endelig i søvn 5 min før vi var hjemme, hvor han ellers ikke have sovet i 7 timer. Normalt falder han nemt og fint i søvn i dagtimerne, tror aldrig det tager over 5 min. Lige meget om han er alm træt eller er blevet overtræt.

I øjeblikket sover han ellers 30-60 min formiddag. 2-3 timer eftermiddag. 30 min sidst på dagen. Og nat 10-12 timer.

Vi frygter når vi skal igang med trammesengen, for vi tror han vil græde og brokke sig på skift, i mange mange timer, før han må give op. Og det samme glæder om natten. Vi tror han vil vågne op, og bare være vågen/øv, frem for at kunne puttes og sove videre. Vi er vildt bekymret for, at det vil ødelægge hans ellers gode nat.

Jeg har tidligere arbejdet i vuggestue, og der syntes jeg bare det var at holde fast i beslutningen, men det var også i dagtimerne og påvirkede ikke natten ;-)
Vores lille gut virker bare som en, som vil kunne ‘kæmpe/skal have vist vejen’ i timesvis. Og han virker ikke til ville tippe pga træthed, og vi syntes det vil være synd (og hårdt), at have ham så øv i mange timer.

Vi har overvejer om vi skal starte med at putte ham i dagtimerne, da vi voksne har mere overskud, hvis han skulle blive ked/brokke sig. Men vi har svært ved at greje om vi bare skal trække plasteret af, om lade ham være ked og brokke sig, mens vi selvfølgelig sidder på siden, og viser det okay, og at vi er der.

Jeg har ligeledes prøvet at tage ham af brystet liiige når han er ved at sove, og gjort det igen og igen og igen. Tro mig, har virkelig kæmpet i timevis!, men han er bare en stædig gut og vågner op HVER gang. Lige meget hvor træt han er. Tænkte at han skulle starte med ikke at bruge mig som nøgle til søvnen, men har måtte opgive det. Og jeg er ellers også en stædig person ;-)

Vi er i kø på bibloteket til at låne dine bøger, men vi håber du har nogle gode råd og foreslag til hvad vi kan gøre, så vores fantastiske guldklump lære at sove i egen seng, uden sin mors babs.

Hilsen herfra

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Vågenperiode om natten

Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Urolig i aften- og nattetimer

Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce