Svar: Søvnoptimering
Hej med dig
Tak for dit brev og tillykke med den lille dreng - og velkommen til:)
Det lyder som om, at I har haft en noget urolig start - jeres lille dreng har både problemer med refluks, han har fået konstateret mælkeallergi, og han har også have problemer med spændinger i kroppen... Jeg tænker derfor, at I måske har haft en start med en del gråd, og hvor I blot har måttet gøre det, som virkede bedst - nemligt at putte ham i slyngevuggen, trille ham og vugge ham - og lægge dig med ham og amme ham i dobbeltsengen. Det er helt forståeligt og naturligt.
Det er dog også sådan, at det jo så er sådan, han har lært at sove. Han har lært, at han skal være i bevægelse og i favn, for at kunne sove...
Vi har alle brug for det der hedder søvnassociationer. Søvnassociationer er de ting og ritualer vi har i forbindelse med, at vi går i seng. Voksne læser måske i en bog, og små børn får bryst, flaske, sut, bliver vugget eller lignende.
Der er gode søvnassociationer:
Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.
Der er mindre gode søvnassociationer:
Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn, slyngevugge, på en pilatesbold og lignende.
De gode søvnassociationer er gode, fordi de lærer jeres dreng at falde i søvn selv. Han lærer at sove i sin seng, han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør ham afhængig af jer/dig.
Det der er startet som en god og naturlig og ofte også tryg søvnassociation kan ændre sig til at blive uhensigtsmæssig, og det lyder som om, at det kunne være ved at ske hos jer. Jeres dreng forbinder det at skulle sove med at være i bevægelse. Han skal enten puttes i slyngevuggen, trilles i barnevognen eller holdes i jeres arme og vugges igen og igen for at kunne sove. Og det er rigtig fint, at I nu er nået dertil, hvor I gerne vil ændre vaner og skabe nogle nye rutiner - og det lyder også som om, at I har overskuddet til det nu, hvilket naturligt er vigtigt:)
I kan højst sandsynligt ikke ændre vaner fra den ene dag til den anden. Han søger naturligt det, som han altid har lært og vil ikke kunne forstå, hvorfor I pludselig vil lave alt ting om. Jeg tænker derfor, at det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at ændre lidt af gangen.
I første omgang vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at lære ham, at han ikke behøver brystet i munden, for at kunne sove. Det er helt okay, at han starter med at være i dobbeltsengen, og du ammer ham liggende der - men det vil være rigtig godt, at han slipper brystet, før han sover helt. Så du på den måde øver at adskille bryst og søvn lidt og øger den fysiske afstand mellem jer.
Det vil være rigtig godt, hvis du kan koble hans tremmeseng til dobbeltsengen, så han stadig kan ligge ved siden af dig, og du kan lægge en beroligende hånd over på ham, så han kan mærke dig og fornemme dig - men hvor han stadig ligger i egen seng, og I på den måde øver, at han sover uden brystet i munden hele natten. Naturligvis sikkerhedsmæssigt forsvarligt:)
Og det samme i løbet af dagen, så vil det være rigtig godt, at du ammer ham, før han skal sove. Men igen - putter ham fra dig, enten i slyngevugge eller barnevogn eller egen seng, før han sover helt. Han skal ikke være vågen, men flyttes døsig fra din favn og hjælpes til at finde roen med dine hænder, kærtegn, beroligende ord osv. Og altså ikke længere med brystet i munden. Og her kan det også stadig være nødvendigt at vugge eller trille ham lidt - det kan være lettere at vænne ham fra brystet i munden, hvis I med lidt bevægelse kan lulle ham ind i søvnen.
Når han kan det, så vil det være rigtig godt, at I forsøger at minimere behovet for bevægelse. Det vil sige, at han f.eks. stadig kan puttes i sin slyngevugge - men I bruger ikke længere motoren på vuggen, hvis I har en sådan. Og når han puttes i sin barnevogn, så forsøger I at minimere behovet for bevægelse ved at holde barnevognen stille. Hvis han bare ligger stille, så holder I ham stille, og først hvis han giver lyd fra sig, så triller ...
... I ham lidt. Så snart han er stille, så holder I barnevognen stille, og når han siger noget, så triller I lidt igen... På den måde kan I vænne ham til, at det er helt okay blot at ligge i sin barnevogn - uden at den behøver være i bevægelse hele tiden. Og på den måde trapper I gradvist ud fra behovet for bevægelse.
Det kan være en god idé at indføre en putteklud, evt. koblet til en sut, fordi det vil minde om at være i favn og ligge tæt ved brystet. Og både klud og sut kan følge med fra jeres favn og ned hvor han skal sove. På den måde føles skiftet ikke så voldsomt for ham, og han vil stadig kunne dufte og fornemme jer - men det vil være kluden, som dufter af jer og ikke fysisk jer.
Det kan på samme måde være en god idé at putte ham i en sovepose, så han f.eks. bliver skiftet, gjort klar til putning, puttes i soveposen, og først derefter ammes - og derfra så puttes ned i barnevognen. På den måde hjælpe han til at føle sig omsluttet og holdt, men det vil være af soveposen og ikke af jeres arme - og det gør igen skiftet fra favn og ned, hvor han skal sove mindre voldsomt for ham, så han gradvist vænnes til, at han kan sove i sin sovepose og ikke behøver være i favn for at sove.
Når han ofte vågner op flere gange om natten, når I forsøger at putte ham i egen seng, så er det fordi han der savner jer, mangler jer tæt på og føler det utrygt pludselig at ligge i egen seng. Og her kan putteklud, sut, beroligende hænder, fornemmelsen af at I stadig er tæt på, en sovepose osv. hjælpe ham videre i søvnen - uden at han behøver komme op i favn, og uden at han behøver brystet i munden, og uden at han skal vugges, gås med eller lignende.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig er det som sagt godt, hvis I sikkerhedsmæssigt forsvarligt kan koble jeres senge sammen, fordi du så stadig kan lade ham mærke dig om natten, uden at du behøver stå og og gå ind til ham på eget værelse igen og igen. Som jeg læser dit brev, så vil I gerne have ham på eget værelse, og det kan han også komme med tiden, men lige nu lyder det som om, at det vil være alt for stort et spring, og samtidig er han også kun 5 måneder gammel og har naturligt stadig brug for mælk midt nat.
Det er super flot, at det ofte lykkes for dig at putte ham i barnevognen, hvor han ofte bruger ca. 10 minutter på at falde i søvn - det er et stort skridt på vejen i den rigtige retning, og noget I kan bygge videre på. Når han vågner og græder, så er det sandsynligvis fordi han også der savner din favn, og her må du naturligt tage ham op, så han kan mærke dig. Det kan dog også være fordi han vågner direkte fra den dybe søvn. Jeg tænker, at han er ved at være så stor, at han måske begynder at kunne sidde halvt op i barnevognen - måske kan du elevere ryglænet lidt, så når han vågner, så kan han komme lidt op og sidde og kikke lidt på verden, som I triller forbi. Du kan evt. tage lidt vand med, som han kan tilbydes, hvis han er tørstig, når han vågner... Han vil naturligt blive stærkere i ryggen og de fleste børn begynder at kunne side omkring 6 måneders alderen, så tiden arbejder også lidt for jer her.
Og så er det måske også ved at være tid til, at han skal igang med lidt skemad, og det vil naturligt også få betydning for hans rytme og søvn. Når han begynder med skemad, vil det være rigtig godt, hvis du stille og roligt kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner - og brystet, før han skal sove. Han skal på den måde stadig ammes, og amningen indgår som en fast del af hans putteritual, men til den tid stadig ikke falde i søvn med brystet i munden. Han skal flyttes fra din favn, før han sover helt og forbinde sin barnevogn eller seng med stedet, hvor han sover.
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og vil også anbefale jer meget min bog "Helens bog om børn og søvn". Der er kommet en ny udgave, det fremgår af et rødt bånd på forsiden. Og i den kan I læse mere om søvnassociationsproblemer, og hvordan han f.eks. i 6 måneders alderen skal lære at sove uden brystet om natten...
Rigtig meget held og lykke med projekt "søvnoptimering" - glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.