Svar: Min søn er urolig tidlig morgen - opfølgning
Kære Christina
Tak for dit brev, det er rigtig fint, at du skriver tilbage, og jeg vil naturligt gerne uddybe og svare på dine spørgsmål :)
Da jeres dreng tager fint på og følger sin kurve, så er der ikke umiddelbart grund til, at du skal begynde at give ham flaske. Han lyder til at trives på din mælk, og han er også glad for amning.
Grunden til, at jeg har anbefalet jer at overveje flaske er flere ting - blandt andet, at du i tidligere breve har fortalt, at du ofte ammer hver til hver anden time, særligt hyppigt om natten, og det er hårdt for dig. Du kan altså godt sikre din dreng hans behov for mælk, ved at bibeholde amningen, som den er nu - men spørgsmålet er, om du kan blive ved med at holde til det...
Du har også fortalt, at du som udgangspunkt ikke ønsker at amme over 6 måneder, og formentlig kortere og i den forbindelse har du søgt rådgivning omkring flaskegivning og overgangen fra bryst til flaske. Og det er sådan, at jo ældre din dreng bliver, jo længere tid du ammer, og jo mere velfungerende amningen er - jo sværere kan det være at vænne ham til en flaske. hvis du f.eks. venter med at tilbyde ham en flaske til han nærmer sig 6 måneder, så er det altså ikke sikkert, at han vil have flasken, og så er du nødt til at bibeholde amning. Og det anbefales, at han ammes eller får modermælkserstatning til han er 12 måneder gammel.
Derfor - hvis du allerede nu ved, at du ikke ønsker at amme efter 6 måneders alderen, så er det en god idé at vænne ham til en flaske, og da modermælkserstatning ofte mætter mere end modermælk, så kan det være en måde samtidig at få forlænget tiden mellem mælkemåltiderne lidt. Samtidig kan far f.eks. give flaske sen aften, du kan gå tidligere i seng, få lidt sammenhængende nattesøvn og lidt mere overskud til så at amme ham igen, når han atter melder sig - og på den måde kan det være en win-win for jer alle tre.
Det er desværre ikke til at sige, om han vil tage mere på af at få en flaske med modermælkserstatning - måske, måske ikke. Det må tiden vise, men en enkelt flaske gør nok ikke den store forskel vægtmæssigt, men den kan måske gøre det i forhold til nattesøvnen og jeres behov for sammenhængende nattesøvn. Der er dog heller ikke nogen garantier her.. De fleste børn der ammes, spiser ofte hyppigere, altså flere gange over et døgn, end børn der får modermælkserstatning, som kan nøjes med færre måltider. Når det er sagt, så er børn jo forskellige - også når det kommer til hvor mange flasker eller amninger, de har behov for.
Du har naturligvis fuldstændig ret i, at han via modermælken får en række antistoffer, som han ikke på samme måde får via erstatning. Det er blandt andet også derfor, at det anbefales at amme 4 måneder for at forebygge allergi. Men det skal ...
... naturligt holdes op imod dit ønske om at stoppe amning helt ved 6 måneders alderen - og her både sikre, at jeres dreng vil acceptere flasken, og at din krop også kan følge med. Og det vil her netop være rigtig godt, hvis du laver en gradvis overgang, så han får færre og færre amninger samtidig med, at han får flere og flere flasker. På den måde vil han stadig få størstedelen af sit mælkebehov via dig det første stykke tid, hans mave vil bedre kunne følge med, og din krop vil også bedre kunne vænne sig til ammestoppet på denne måde, til at begynde med, vil det kun være en flaske i døgnet, som I vælger at give ham.
Men hvornår det rette tidspunkt vil være, kan vi kun gisne om, og i sidste ende skal du vælge det, som du har det bedst med, og som du tænker vil kunne fungere for jer begge (jer alle tre) fremadrettet :)
Med hensyn til at vække jeres dreng, så er det korrekt, at han som udgangspunkt ikke skal vækkes. Små børn falder naturligt i søvn og sover, når de har brug for at sove og vågner igen, når de har fået søvn nok... Men, når det er sagt, så er det også vigtigt at hjælpe ham til ikke at bytte helt rundt på nat og dag - og her kan det nogle gange være nødvendigt at vække ham. Ikke for at fjerne søvn fra ham, men for at hjælpe ham til at sove på mere hensigtsmæssige tidspunkter.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og i følge jeres sidste brev, så var I kede af, at han havde en rytme, hvor han gik tidligt i seng og stod meget tidligt op. Og her kan man nogle gange vælge at vække ham om aftenen, så I tilbyder ham en powernap i løbet af aftenen, derefter kan han så være vågen og aktiv, bruge sig selv motorisk og mentalt, få ren ble, få mælk - og så blive puttet senere til natten. Så hans nat ikke starter allerede kl 18-19, men måske først kl 21-22 - som måske vil være et tidspunkt, der kan hænge bedre sammen for jer.
Men igen - hvis I efter at have overvejet det synes, at det egentlig fungerer helt okay, at han er vågen tidlig morgen og sover om aftenen - der er jo også fordele ved, at I har aftenerne for jer selv - så skal I naturligt ikke ændre noget. Man skal som udgangspunkt aldrig ændre noget, der fungerer! Og jeres dreng trives jo med sin rytme. Det er dog vigtigt at hele familien trives, og derfor synes jeg godt, at man hos jer kan forsvare at prøve at vække ham i løbet af aftenen, for at natten ikke starter alt for tidligt. Han har jo også sovet gode lure i løbet af dagen og lyder til sammenlagt at få den mængde søvn, som han egentlig har behov for :)
Så ja, mange overvejelser frem og tilbage, og flere valgmuligheder - og i sidste ende er det kun jer forældre, som kan tage en beslutning om, hvad I gerne vil, og hvad I tænker vil fungere bedst for jer alle tre :)
Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Ufrivillig natlig vandladning
Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.
1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.
2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.