Annonce

Annonce

Svar: Middagslur og natflaske


6. oktober 2005

Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej Tibert

Min umiddelbare tanke er at Andreas nok er ved at komme ind i en periode, hvor han nogle dage kan undvære middagsluren og andre dage stadig vil have behov for den.

Det er altid en rigtig svær overgang og især for jer, fordi der netop sker så meget nyt i øjeblikket og han vil sikkert gerne følge med i det hele. Samtidig kan der også ligge det i det, at han jo, så længe han er vågen, har styr på hvor du er og på at du ikke bliver væk eller går fra ham, så han er alene.

Prøv fortsat at skabe rammerne for at han kan sove eller bare hvile sig lidt efter frokost. Det behøver ikke være længe at han sover, men muligheden skal være der. Måske kan I læse en bog sammen, hvor I ligger sammen og slapper af. Måske falder han i søvn, og hvis han ikke gør, så prøv at acceptere dette. Jeg tror det er en periode, som I skal igennem.

Med hensyn til Benjamin, så behøver han ikke at få flaske om natten. Han kan godt sove fra sen aften til næste morgen tidlig og hvis han er tørstig kan han tilbydes vand. Hans mælk og mad bør indtages om dagen. Og du skal naturligvis sikre dig at hans indtag om dagen er stort nok til at han kan klare sig uden om natten, men tingene hænger jo sammen. Hvis han fyldes for meget op om natten, er der heller ikke plads til så meget om dagen:o)

Du må godt begynde at give ham lidt grovere grøntsagsmos og også om aftenen kan han tilbydes jeres mad. Han skal til at spise mere familiemad og pastaskruer med kødsovs ...


Annonce

... kunne f.eks. være en mulighed.

Med hensyn til rugbrød, så er dette jo et meget dansk fænomen og det kan nok være svært at opdrive noget egnet i USA. NÅr du skal vælge brød til ham, skal du vælge noget som er lavet af groft mel og som virker tungt i det. Det er ikke det samme som brød med hele kerner.

Han skal have kostfibre, som er med til at holde maven igang. Kostfibre får man fra f.eks. rugmel, grahamsmel, fuldkornshvedemel, havregryn - altsammen lavet af de hele kerner, der er malet eller valset, så skallen kommer med. Kostfibre findes i kornets skal.

Hele kerner som rug- og hvedekerner, hørfrø og solsikkekerner smager godt. Men små børn kan ikke tygge kerner og derfor kommer de hele ud igen. De har ingen glæde af de kerner og istedet for at holde maven igang på en god måde kan de give meget løs afføring.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Håber du kan finde mel, så du selv kan bage eller finde et lidt grovere brød uden hele kerner:o)

En plan for dagen til et barn på ca 9 mdr. kunne se således ud:
Morgen: grød med frugt og/eller flaske
Formiddag: grød med frugt
Frokost: brødhapsere med pålæg, gerne lidt ærter, majs eller lignende til. Det kan også være en rast aftensmad fra aftenen før.
Eftermiddag: bolle med ost og frugt i stykker
Sen eftermiddag: evt. flaske
Aften: Mad som I andre spiser, evt. frugtgrød med mælk til dessert
Sen aften: evt. flaske

Til måltiderne kan han tilbydes vand eller mælk af kop/snapseglas.

Fortsat held og lykke med det hele:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce