Annonce

Annonce

Svar: Afvænning af natflaske - 7 mdr.


2. december 2021

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Jeg anbefaler, at børn i 7 måneders alderen tilbydes 4 flasker i døgnet, og jeg anbefaler, at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Og det betyder faktisk, at jeres datter stadig skal have 3 flasker i tidsrummet 18.30-06, som hun får. Det er altså ikke her, at I skal fjerne flaskerne, men om dagen - og her skal hun i stedet tilbydes mellemmåltider og vand af kop :)

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra jeres angivne tider, ser derfor således ud:

Tidlig morgen (eller nat): Flaske og sover videre

Vågner og dagen begynder som nu omkring kl 06

Morgen 6.30: Havregrød, vand af kop.

Sen morgen 8: Frisk blød frugt i hånden, lidt frugtmos og vand af kop.

Puttes til dagens 1. lur og skal ikke længere tilbydes flaske her.

Formiddag 10: Små bidder af en blød bolle med lidt smør, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, kogte grøntsagsbuketter og lignende at gumle på selv. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur som nu ca. 12.30

Eftermiddag 14-15: Små bidder af en blød bolle med lidt smør, måske en grødmuffin eller lignende at gumle på selv, frugtmos og lignende. Vand af kop.

Puttes evt. til en powernap ca. kl 16 som nu

Aften 17.30: Udgangspunktet mere og mere familiemaden, kød, fisk, kartofler, grøntsager. Det skal være moset mad, men maden gøres gradvist grovere og får mere og mere bid. Suppleres igen med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten 18.30

Sen aften 22: Drømmeflaske og sover ...


Annonce

... videre

Hvis jeres datter trives bedst med at få sin natflaske kl 02 og ikke f.eks. kl 04, så er det helt okay. Det er dog et reelt behov at få denne flaske, så hun samlet set får sine 4 flasker over døgnet. Da hun har en meget tidlig rytme kan det sagtens forklare, hvorfor hun søger sin flaske om natten og ikke kan vente til om morgenen med at få den.

Når hun bliver 8-9 måneder gammel, så vil jeg anbefale jer, at I indfører en godnatgrød om aftenen, og den vil på sigt kunne være med til at mætte hende lidt ekstra, så hun begynder at kunne undvære natflaske helt. Men det er ikke endnu, der går nok lige en månedstid mere... Og det er naturligt en forudsætning, at hun spiser og drikker tilstrækkeligt i løbet af dagen jf. dagsplanen :) De 3 flasker, som hun i 8-9 måneders alderen ofte vil trives med ligger derfor rigtig godt placeret før middagslur, aften og sen aften og det vil være et reelt mål at have til den tid.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når jeg anbefaler, at I fjerner f.eks. flasken før dagens første lur nu, så er det fordi, det vil være rigtige godt at lære hende, at hun godt kan sove uden at behøve sin flaske. Så I om dagen øver det at adskille flaske og søvn... Det er, som I selv nævner, vigtigt at hun ikke bruger sin flaske til at komme videre i søvnen på og et led i at lære dette er netop at kunne falde i søvn uden at have flaske i munden.

Når hun puttes til middagslur og om aftenen, er det derfor på samme måde vigtigt, at hun får sin flaske - men at hun slipper den og puttes, før hun sover, så hun også her lærer at sove uden flaske i munden, men forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove:)

Jeg håber, at ovenstående tanker hjælper lidt videre på vej - fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce