Svar: Et spørgsmål eller to ang. Søvn
Kære Mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og hendes søvn lige nu - og dejligt at høre, at du har kunne bruge mine tidligere svar :)
Du har fuldstændig ret i, at der udviklingsmæssigt sker rigtig meget lige nu. Jeres datter er ved at knække kravle-koden og har en naturlig stor motorisk uro i kroppen og det gør det rigtig svært for hende at ligge stille og finde fysisk ro, når hun skal sove. Derudover så gør hendes motoriske evner også, at hun nu bevæger sig mere omkring, og det betyder, at hun opfatter rummet hun er i, lagt mere bevidst end tidligere. Og det igen giver ekstra stor drømmeaktivitet, som igen giver ekstra uro om natten.
Så hun har altså både rigtig svært ved at finde ro og koble fra, - fysisk på grund af motorisk udvikling - og mentalt på grund af oplevelser og stimuli. Og når hun endelig sover, så sover hun højst sandsynligt også meget uroligt...
Når børn går igennem denne urolige periode, så vil de ofte protestere mod søvnen, fordi de hellere vil opleve og følge med i verden, det kan næsten virke som om, at tiden ikke skal soves væk. Og mange børn sover derfor i denne periode lidt mindre, end vi umiddelbart synes, at de har behov for. Og nogle børn begynder faktisk også i denne alder at sove én lur dagligt - selvom de egentlig ville have bedre af to lure. Og det lyder faktisk til at være tilfældet hos jer.
Problemet er dog, at hendes ene lur ligger så tidligt, at eftermiddagen bliver alt for lang for hende, så hun ender med at blive overtræt, og så kan hun ikke sove, når I forsøger at putte hende om aftenen. Og selvom hun ikke er ældre end hun er, så tænker jeg faktisk, at det godt kunne være et forsøg værd at anerkende hendes behov for én lur dagligt, men samtidig så forsøge at rykke luren til lidt senere i håb om at hun måske kan sove en lidt længere middagslur og stå lidt senere op - og så igen kunne puttes om aftenen.
- Og ...
... så er det vigtigt også at sige, at hvis hun visse dage viser behov for 2 lure dagligt eller efter en periode på f.eks. 3-4 uger med blot en lur pludselig igen viser behov for 2 lure dagligt, så er det meget vigtigt, at I går tilbage til at tilbyde hende dette.
Da hun ofte starter dagen omkring kl 07, så tænker jeg, at hun måske godt vil kunne holde sig vågen i løbet af formiddagen, hvis I f.eks. lægger et bad ind der og forsøger at aktivere hende rigtig godt på denne måde. Det kan være en god måde at skubbe hendes formiddagslur på, så den kommer til at ligge mere midt på dagen, og så kan badet samtidig være med til at give fysisk ro i kroppen, hvis det afsluttes med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme osv.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Mit råd til jer vil derfor være, at I lige nu forsøger med én lur dagligt, og forsøger om I gradvist kan rykke formiddagsluren til senere. I kan højst sandsynligt ikke fra den ene dag til den anden flytte hendes lur en time eller mere, men med små skridt kan det måske godt lade sig gøre. Samtidig kan I håbe på, at hendes formiddagslur og middagslur vil blive lagt sammen, så hun i stedet for at sove 1.5 time + 1 time begynder at kunne sove 2.5 time samlet midt på dagen - og når hun så står op af sin middagslur, så vil hun kunne være vågen i en længere perioder, for så at blive puttet til natten tidligere end hun bliver lige nu, og uden at hun når at blive overtræt.
Og så vil det som sagt være helt naturligt, at hun igen begynder at vise behov for 2 lure dagligt, når hun ikke er ældre end hun er, og det skal der naturligt være plads til. Men det lyder for mig som om, at hun lige nu faktisk godt ville kunne trives med én lur, den skal bare ligge midt på dagen og derfor vil jeg foreslå jer, at I forsøger om I gradvist kan lave en sådan ændring - for at se om det så ikke vil gøre en forskel for jer alle :)
Rigtig meget held og lykke med det projekt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
K-vitamin til baby
Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.
Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...
Regnslag
Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.
Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.
Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.
Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.