Svar: Vågner hver time
Kære mor
Tak for dit brev :)
Da jeres lillebror er født lidt før tid, så er det helt naturligt, at han har brug for lidt mere hjælp til at få en rytme. Det er også helt okay, at hans lure varierer, så han nogle dage sover længere lure og andre dage kortere, ligesom det er helt okay, at det varierer, hvorvidt det er den første eller anden lur, som er længst.
Jeg tænker derimod, at det vil hjælpe dig at holde fast i hans stå op tidspunkt og hans puttetidspunkt (+/- en halv times tid). Hvis ydertidspunkterne på denne måde ligger nogenlunde stabilt, så vil lurene kunne variere mellem disse tider.
I takt med at han begynder med mere skemad, så vil dette naturligt også være med til at påvirke hans indre ur og rytme, og vil på sigt derfor også have en vis effekt. Og derudover kan det - jf. tidligere forslag til dagsplan - være en god idé at lægge et bad ind midt på dagen. Badet vil stimulere ham rigtig godt både motorisk og mentalt og på den måde også være med til at kunne sikre en lidt længere middagslur, så han stille og roligt vænnes til at sove en lidt længere lur midt på dagen.
Generelt vil det være rigtig godt med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en powernap sidst på dagen - sammenlagt vil han måske sove 15 timer i døgnet, og hvis han f.eks. sover fra kl 20 til 07 og dermed ca. 11 timer om natten, så vil han skulle sove ca. 4 timer om dagen fordelt på 3 lure. Og som sagt kan varigheden af lurene være forskellig fra dag til dag, men samlet give det samme. Sover han mere om dagen, vil nattesøvnen naturligt være kortere og måske vil han trives med 10 timers nattesøvn og 5 timers dagssøvn....
Ud over at du kan forsøge at holde fast i ydertidspunkterne - stå op tidspunkt og puttetidspunkt - og også forsøge at skabe rytme med 3 lure dagligt og faste tidspunkter for skemad og mælk, så vil det også være rigtig godt, at du nu arbejder på at putte ham fra dig, før han sover helt. Han skal stadig tilbydes mælk, som en fast del af sit puttritual. Det er vigtigt, at du ammer ham eller tilbyder ham en flaske før han ...
... skal sove, men det er vigtigt, at han puttes fra dig på et tidspunkt, hvor han er træt nok til at komme videre i søvnen, men dog også vågen nok til at registrere, at du lægger ham fra dig. Hvis du sidder med ham i armene, vugger ham til han sover og han på den måde forbinder din favn og bevægelse med at skulle sove, så vil han kunne vågne op igen og igen, når han efterfølgende oplever at ligge i sin seng. Det kan derfor være forklaringen på, hvorfor han er begyndt at vågne om natten og ikke kan komme videre i søvnen uden at komme op i din favn. Det kan derfor være en god idé, at du nu arbejder bevidst på netop at adskille søvn og favn lidt :)
Du skal også være opmærksom på hans mælkeindtag. Det er rigtig fint, at det går godt med skemaden og at han virker til at være parat til dette, men skemaden skal stadig gives som supplement til hans mælkeindtag. Altså komme ud over hans vanlige indtag af mælk. Du skal være opmærksom på, at han ikke sætter mælkeindtaget ned i løbet af dagen, for så vil han naturligt vågne og søge mælken ekstra om natten. Derfor er det vigtigt, at du hjælper ham med at spise effektivt om dagen, så han bliver fyldt tilstrækkeligt op, ligesom det er vigtigt, at du forsøger at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner, sammen med lidt vand af en kop - og så stadig tilbydes bryst eller flaske, før han skal sove. På den måde skabes bedst mulig plads i maven til begge dele og du sikrer, at det ikke er et reel behov for mælk som gør, at han vågner og søger dig om natten. Og når det er sagt, så er det også stadig naturligt,at an har brug for mælk om natten. Det vil være helt naturligt, hivs han har brug for mælk f.eks. kl 23, 02/03 og 06...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så er der naturligt de faste rutiner, som på sigt vil være genkendelige og trygge - at han får skiftet ble, får mælk, bliver puttet med bestemte kærtegn, beroligende hænder, måske en sut, en sutteklud, en godnatsang, beroligende musik/musikuro og lignende. Jo mere genkendelighed, jo bedre :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Bæresele
En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.
I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.
Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.