Svar: Udfasning af aften-/natflasker samt spg. om mad
Kære P's mor
Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du har min bog om børn og mad :)
I må gerne bibeholde de to flasker til jeres dreng er 12-13 måneder gammel og derfor bibeholde dem, når han starter i vuggestue. Det kan, som du er inde på, godt være med til at give mere ro om natten og bedre søvn, som netop er vigtigt, når hans hverdag ændrer sig og han skal have overskud til vuggestuen og den nye verden, som vuggestuen naturligt er.
Jeg vil anbefale, at I trapper ud af drømmeflasken sen aften først. Og jeg vil anbefale, at I gør det ved at give mindre og mindre i flasken og helst ikke ved at fortynde erstatningen. Det er ikke fordi han skal lære at drikke større mængder vand i stedet. Han skal lære helt at kunne undvære flaske og i stedet indtage sit behov for væske hele dagen igennem. Så en gradvis nedtrapning i mængde.
Samtidig med dette vil det være rigtig godt, at I sætter noget andet i stedet. Altså får skabt en nyt putteritual, hvor han ikke længere behøver flaske. Det kan være en rutine om aftenen med aftensmad, bad og blive gjort klar til natten, en godnatgrød og efterfølgende tandbørstning, så bliver han puttet (lige nu med flaske) og I putter ham med puttebamse, putteklud eller lignende, måske en godnatsang osv. Og når det så er tid til at trappe ud af putteflasken, så gøres dette også gradvist og til sidst får han lidt mælk af en kop f.eks. sammen med sin godnatgrød og så er flasken slut. Men alt andet er, som det plejer at være. Det vil sige, at jeres putteritual tager mere og mere over i takt med at flasken trappes ned og på den måde er skiftet ikke så stort for ham men vil faktisk være okay:)
De fleste børn stopper endeligt med flaske i 13-15 måneders alderen, så I har stadig et par måneder at løbe på. Og stille og roligt kan han så også begynde at få lidt komælk af en kop og på den måde tager den almindelige mælk mere og mere over og flasken stopper. Han må også gerne blive tilbudt lidt yoghurt og får også sit behov for mælk dækket den vej igennem. ...
...
Med hensyn til hårde madvarer, så skriver sundhedsstyrelsen:
Hele, rå gulerødder, gulerodsstave og lignende hårde madvarer kan du først give barnet til at gnave af, når barnet er ca. 3 år og kan tygge godt. Det er barnets udvikling snarere end barnets præcise alder, der afgør tidspunktet.
Vindruer skal skæres i stykker, da de i værste fald kan sætte sig fast i halsen og kvæle barnet. Vindruekernerene skal fjernes, da de kan give svær lungebetændelse, hvis barnet får dem galt i halsen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Popcorn, peanuts o.l.: De kan nemt ryge i lungerne, hvis de kommer i ‘den gale hals’. (Dette er fra bogen "Mad til små", SST. 2020).
Skræl varierer faktisk meget. Nogle gange er skrællen rigtig sej og kan være rigtigt svær at tygge sig igennem, andre gange er skrællen meget blødere og giver ingen problemer. Til de allermindste børn - det vil sige børn under 12-18 måneder, som naturligt stadig kan have svært ved helt at tygge og bearbejde føden tilstrækkeligt i munden, skal man passe på med skræl. Men der er ikke nogen faste retningslinjer for, hvornår børn kan begynde at spise fødevarer, som har skræl - det er en individuel vurdering, og som sundhedsstyrelsen skriver, så er det snarere barnets udvikling og evne til at tygge, der afgør tidspunktet. Og de hårde fødevarer anbefales faktisk ikke før 3 års alderen.
Lige med hensyn til æblebåde og peberfrugt vil det afhænge af, hvor sej du synes skrællen er - og er du i tvivl, så bør du altid fjerne skrællen. Du kan også nogle gange give grøntager og frugt et opkog, da det kan være med til at blødgøre lidt. Derudover så spiller det naturligt også ind, hvor brede skiver/både du skærer. Jo bredere de er, jo mere skræl vil der være og jo større stykker vil der også kunne knække af og sætte sig fast i halsen. Hvis du gerne vil give frisk æble, så kan du f.eks. rive æble og komme det på et surmælksprodukt.
Jeg tror desværre ikke, at jeg kan komme det nærmere, men jeg håber, at du kan bruge mit svar lidt videre :) Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.