Brev:
Urolig søvn baby 5 måneder
Hej Helen
Så blev det min tur til at stille dig et spørgsmål. :-)
Det handler om søvn.
Min lille søn er lige blevet 5 måneder, og har igennem de sidste 2 måneder sovet med mange opvågninger om natten. De første 3 måneder synes jeg, at det gik fint om natten med 2-3 opvågninger. Han fandt først ro ved 22-23 tiden, men tog så et stræk på 3-4 timer (nogle gange helt op til 5 timer) før han vågnede og skulle have mad. Men da han ramte de 3 måneder skiftede det. Det skal siges, at vi flyttede på det tidspunkt, hvorfor jeg i starten tænkte, at det måske kunne have noget med de nye omgivelser at gøre. Men her to måneder senere er det desværre ikke gået i den rigtige retning.
Jeg fuldammer, og vil gerne fortsætte med det til han er 6 måneder. Vi er dog forsigtigt begyndt med lidt grød efter aftale med SP, men han smager endnu kun på det, og får altså ikke et fuldt måltid her.
Om dagen sover han udelukkende i sin slyngevugge, da han skal have bevægelse, men om natten sover han i sengen. Han falder altid i søvn ved brystet om natten. Om dagen kan jeg bare lægge ham i slyngevuggen, og sidde ved ham til han sover.
Min søn og jeg samsover. Jeg kunne egentlig godt tænke mig at få ham over i egen seng (bedside), men jeg har været for udkørt til at gøre det konsekvent, da han ofte vågner, når jeg flytter ham. Derfor ender det altid med, at jeg giver op først på natten, og lader ham blive i min seng, da det er nemmere og hurtigere at trille væk, når han er faldet i søvn ved brystet.
Vores dag ser typisk således ud:
Han vågner omkring omkring kl. 6, første lur ca. kl. 9 (sover ca. 2 timer), anden lur først på eftermiddagen (sover igen ca. 2 timer). Han har aldrig ville sove sen eftermiddag/tidlig aften. Jeg er dog begyndt at have held med at ...
... køre en tur med barnevognen sidst på eftermiddagen, hvor han som regel tager en kort lur på ca. 30 minutter. Han puttes til natten kl. 19, da han er meget træt på det tidspunkt. Han sover så ca. 2 timer inden første opvågning, og sådan fortsætter det natten igennem med opvågninger hver/hver anden time. De sidste dage har han været helt vågen i en times tid fra omkring kl. 4.
Jeg har talt med min egen SP om at bringe far mere i spil, således at min søn måske lærer, at han ikke behøver bryst hver time om natten. Sagen er dog den, at jeg tror han søger bryst som tryghed snarere end for at få mad, for mit indtryk er ikke, at han spiser særlig meget hver gang han vågner. Vi forsøgte i starten at lære ham at tage sut, men det nægtede han. Den spyttes ud nærmest per refleks, så jeg tænker, at jeg fungerer som hans sut om natten.
Min kæreste og jeg har talt om, at vi måske skal prøve at skubbe hans sengetid, så han først kommer i seng ved 21-tiden, men jeg er ikke overbevist om, at det er løsningen, da jeg tænker, at min søn fortsat vil vågne hyppigt selvom vi putter senere. Det kan muligvis løse problemet med den time han er vågen ved 4-tiden, men jeg ser ikke hvordan det løser problemet med de mange opvågninger og det konstante behov for at være ved brystet.
Så mit spørgsmål går på, hvordan vi skal gribe det an, hvis far skal mere ind over om natten? Som sagt sover vores søn kun, når han bliver lagt til brystet. Han er ulykkelig, når jeg prøver at trøste ham ved at lægge en hånd på hans mave, nusse eller hviske trøstende ord - det er altså kun brystet, der virker. Måske du har andre forslag til, hvordan vi kan skabe længere søvnintervaller.
Og tror du, at det vil være en god idé, at putte ham til natten senere f.eks. ved 21-tiden?
Mange hilsner
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...
26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...
Viden om børn:
Fødetaske
En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.
Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.