Svar: Ang. Første lægeundersøgelse
Hej med dig
Tak for dit brev - og dejligt at høre, at du er begyndt at høre min graviditetspodcast:)
Første graviditetsundersøgelse laves de fleste steder af egen læge, men i dit lægehus har de tilsyneladende besluttet, at den undersøgelse godt kan laves af jordmoder og SOSU-assistent - og det tænker jeg er okay :)
Undersøgelsen består af en samtale, hvor I vil tale om graviditeten, hvilke undersøgelser du skal til, blodprøver, scanninger og lignende. Du vil også blive vejledt i vitaminer, mineraler, medicin, og I vil også tale om dit arbejde, og om der er særlige hensyn, som skal tages her. Har I arvelige sygdomme i familien, kan det også være et emne, som du bør nævne. Ofte vil man også drøfte, hvor du ønsker at føde - på sygehuset, på en fødeklinik eller hjemme (og jeg tænker faktisk, at en jordmoder måske er meget god at tale med her:))
Derudover så skal du:
- Have målt dit blodtryk
- Vejes og evt. højdemåles
- Have taget en blodprøve
- Aflevere en urinprøve
Du vil få udleveret en vandrejournal, som er det stykke papir, der følger dig hele graviditeten igennem, og som skal medbringes til alle fremtidige undersøgelser. På ...
... vandrejournalen vil også stå din beregnede terminsdato - altså hvornår man regner med, at barnet bliver født. Denne dato kan dog ændre sig, når du bliver scannet senere hen.
Din partner må gerne deltage, hvis du har en partner. Det kan være rart, at I begge hører, hvad der bliver talte om :)
Det er også en god idé, at du skriver dine spørgsmål ned, så du husker at spørge om det hele...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange vil man lave en gynækologisk undersøgelse, men det er ikke altid. Nogle gange vælger man blot at lave en graviditetstest, ligesom du også selv har gjort hjemme.
Næste lægeundersøgelse ligger ofte omkring uge 25 og uge 32. Og så skal du også have taget en doubletest (blodprøve) enten hos egen læge eller på et laboratorium. Den skal tages, når du er mellem 8 uger + 0 dage og 13 uger + 6 dage - bedst omkring uge 9-10. Doubletesten skal tages før nakkefoldsskanningen, og så sammenholder man blodprøven sammen med skanningen. Men det vil du også tale med dem om, når du er til første graviditetsundersøgelse.
Det er rigtig godt, at du nu har fået en tid, og du skal glæde dig til at det hele stille og roligt kører... :)
Knus herfra :) Og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Viden om børn:
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!