Svar: Hjælp til søvnrutine
Hej med dig
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter - og hendes to rytmer :)
Det er som udgangspunkt en rigtig god idé, hvis I kan forsøge at skabe en dagsrytme, som ligner den rytme, hun forventes at skulle følge i vuggestuen. Det vil passe rigtig godt at arbejde på dette nu, når hun skal starte i vuggestue 1. november.
Det vil sige, at det vil være rigtig godt, at I taler med vuggestuen om, hvornår de plejer at lege, være aktive, spiser mad, sover osv. og så forsøger at skabe en rytme, der ligner dette derhjemme.
Jeres udfordring er, at jeres datter starter dagen meget forskelligt. Der er naturligt stor forskel på, hvorvidt hun står op kl 04 eller kl 07, og det er rigtig godt, at hun har en evne til at regulere sin søvn, så de dage hvor hun står meget tidligt op, sover hun naturligt ekstra dagssøvn. Lurene om dagen kan netop reparere på den manglende nattesøvn, så det er super godt. Men, det fungerer naturligt ikke særligt godt for vuggestuestarten og jeres nye hverdag, hvis hun vågner så tidligt.
Det er stå op tidspunktet, som sætter rytmen for resten af dagen, og jeg vil anbefale jer, at I forsøger at arbejde på en rytme, hvor I starter dagen til den tid, som vil passe med at I skal tilbage på arbejde, og hun skal i vuggestue. Hvis planen er at I f.eks. skal op senest kl 6.30 for at nå det hele, så betyder det, at hun skal vækkes kl 06.30 og ikke længere sove til kl 07. Det betyder også, at hun skal hjælpes til at sove lidt længere om morgenen, de dage hvor hun vågner meget tidligt...
Og i første omgang skal I ikke afkorte hendes dagssøvn, men forsøge at afkorte hendes vågenperiode om morgenen. Det vil sige, at i stedet for at hun er vågen fra kl 4 eller 05 og halvanden time frem, så vil det være rigtig godt, hvis I kan putte hende før. I fortæller, at hun tydeligt er træt og ofte ikke kan holde mere end 1.5 time, og I skal netop tænke modsat nu - altså ikke forsøge at ...
... holde hende vågen så længe som muligt, men i stedet putte hende så tidligt I kan. Så i stedet for, at hun er vågen i 1.5 time, så er hun måske kun vågen i en time, så i 45 minutter, så i en halv time og på den måde nå frem til, at det gradvist bliver en opvågning og ikke en vågenperiode, hun har om morgenen. Og så skal hun stadig op ca 6.30, hvis det er det stå op tidspunkt, som passer ind i jeres hverdag. Det vil sige, at hun f.eks. er vågen fra kl 04-05, sover til 06.30 og vækkes, så dagen starter til samme tid hver dag - uanset hvilken vågenperiode hun har haft om natten.
Og samtidig så skal dagsrytmen så holdes, så hun stadig puttes til formiddagslur, middagslur osv. som hun plejer (+/- ½ times tid), og det samme med hendes måltider - jo mere ens rytmen på den måde er, jo mere vil hendes indre ur indstille sig på dette og jo mere parat vil hun være til vuggestuens rytme. Og jo mere vil hendes søvn om natten sandsynligvis også indstille sig, så rytmen bliver mere og mere ens :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover så skal I naturligvis være forberedte på, at når hun starter i vuggestue, så kan hun reagere på to måder - nogle børn reagerer med at have svært ved at sove. De nye oplevelser og stimuli gør det sværere at overgive sig til søvnen og kan også gøre, at de sover mere uroligt og kortere end de plejer. Andre børn reagerer med nærmest at gå omkuld af træthed, fordi der netop sker så meget nyt, og så sover de også nogle gange længere tid, end de ville gøre derhjemme. Derfor er det vigtigt at være fleksible omkring søvnbehovet i indkøringsperioden.
Jeg tænker derfor, at tiden også arbejder lidt for jer, og at I må se, hvad hverdagen i vuggestuen bringer med sig af ændringer. Men, det vil som sagt være en god idé at I nu arbejder på at skabe en rytme, der ligner den kommende hverdag så meget som muligt.
Rigtig meget held og lykke med det projekt :) Og rigtig meget held og lykke med indkøring i vuggestue, når I kommer dertil.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Pusleplads til baby
Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.
- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.
- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!
Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D
Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to