Annonce

Annonce

Svar: Tvillinger - putning/opvågning - del 2


28. september 2021

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære N & E´s forældre

Det er rigtig fint, at I skriver tilbage :)

Jeg ved ikke, hvordan jeres aftenrutiner er, men hvis pigerne f.eks. får et bad om aftenen, og dette afsluttes med godnatgrød eller lignende, så kan det være en god idé at I f.eks. skiftes til at give dem dette. Det er en måde at komme på banen på. Simpelthen fordi det ofte kan være lettere at få lov at putte, hvis man også er den der har badet, givet godnatgrød, børstet tænder...

Det kan derfor godt være, at I lige nu er nødt til at holde fast i, at mor putter N og far putter E, men I kan måske godt afløse hinanden i forhold til alt det, som leder op til putning. Så selvom mor putter N, så er det far, som gør hende klar til putning, og imens tager mor sig så af E. På den måde bliver det naturligt, at I begge kan hjælpe begge piger, det bliver naturligt, at I begge siger godnat, og på sigt vil det også blive naturligt, at I så faktisk skiftes til at putte dem...

Med hensyn til bevægelse, så skrev I blandt andet: "Vores anden datter E er lidt mere udfordrende, som kræver, at man går rundt med hende, meget gerne i ringslynge, eller sidder og hopper med hende, hvad hun kun vil have mig til, eller endnu bedre, så fungere slyngevugge for det meste, udover hvis hun er blevet for sur og vågen. Men de er så store, så vi vil ikke have de sover i slyngevuggen, så vi bruger den som et par ekstra arme, så den vugger hende i søvn, fortæller vi hende at nu kommer hun op og over i egen seng, hvad har fungeret før hen når hun har haft dumme nætter".

Det er naturligt rigtig svært for E at komme fra vugning, hoppen, gang og den nærhed, der også er med jer, og over i en stillestående seng. Og derfor skal I vælge det, som I umiddelbart fornemmer vil give hende den bedste ro, og som vil gøre, at hendes putning ikke trækker ud i timer eller at hendes vågenperiode om natten ikke bliver for lange og for grådfyldte. ...


Annonce

... Umiddelbart lyder det som om, at slyngevuggen faktisk fungerer, så måske er løsningen at lade hende sove i den lidt længere - hun lyder ikke til at være helt enig i, at hun er for stor til dette ;)

Når det så er sagt, så er det vigtigt at minimere behovet for bevægelse. Det betyder, at hun så vidt muligt ikke skal vugges med vuggemotor, og at I - hvis I går rundt med hende eller hopper med hende på en pilatesbold eller lignende - forsøger at holde pause i dette.

Behovet for bevægelse trappes ud ved at holde hende stille, når hun er stille. Hvis hun klynker eller smågræder, så vugger I hende lidt, men lige så snart hun er stille, så holdes hun stille. Det er kun, hvis og når hun giver lyd fra sig, at I bevæger hende lidt, men ellers holdes hun stille. På den måde lærer hun, at hun faktisk godt kan ligge og kikke uden at skulle være i bevægelse og derfra kan hun så lære, at hun faktisk slet ikke behøver være i bevægelse fordi det faktisk er trygt og dejligt bare at ligge og kikke:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derfor kan det godt være, at slyngevuggen uden motor vil være en idé, fordi den naturligt kun bevæger sig lidt, hvis hun bevæger sig eller græder. Eller - hvis I vælger at gå med hende i armene, så går lidt rundt, men så sætter jer ned, så snart hun er stille, så hun på den måde lærer, at hun godt bare kan være i jeres arme, I behøver ikke gå rundt med hende - og derfra så kan komme til, at det faktisk kan være okay blot at ligge tæt sammen med jer i sengen og få nærhed, tæt kontakt osv. men igen uden at I behøver rejse jer og gå rundt. Så I kommer væk fra det hun har lært, nemlig at skulle være i bevægelse hele tiden og når dertil, hvor hun kan "finde roen og falde i søvn ved, at I ligger sammen med hende og bare nusser, synger, holder i hånd mm," som I jo beskriver, at I rigtig gerne vil og også forsøger :)

Jeg håber, at I kan bruge denne uddybning videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce