Annonce

Annonce

Svar: Tvillinger - putning/opvågning - del 2


28. september 2021

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære N & E´s forældre

Det er rigtig fint, at I skriver tilbage :)

Jeg ved ikke, hvordan jeres aftenrutiner er, men hvis pigerne f.eks. får et bad om aftenen, og dette afsluttes med godnatgrød eller lignende, så kan det være en god idé at I f.eks. skiftes til at give dem dette. Det er en måde at komme på banen på. Simpelthen fordi det ofte kan være lettere at få lov at putte, hvis man også er den der har badet, givet godnatgrød, børstet tænder...

Det kan derfor godt være, at I lige nu er nødt til at holde fast i, at mor putter N og far putter E, men I kan måske godt afløse hinanden i forhold til alt det, som leder op til putning. Så selvom mor putter N, så er det far, som gør hende klar til putning, og imens tager mor sig så af E. På den måde bliver det naturligt, at I begge kan hjælpe begge piger, det bliver naturligt, at I begge siger godnat, og på sigt vil det også blive naturligt, at I så faktisk skiftes til at putte dem...

Med hensyn til bevægelse, så skrev I blandt andet: "Vores anden datter E er lidt mere udfordrende, som kræver, at man går rundt med hende, meget gerne i ringslynge, eller sidder og hopper med hende, hvad hun kun vil have mig til, eller endnu bedre, så fungere slyngevugge for det meste, udover hvis hun er blevet for sur og vågen. Men de er så store, så vi vil ikke have de sover i slyngevuggen, så vi bruger den som et par ekstra arme, så den vugger hende i søvn, fortæller vi hende at nu kommer hun op og over i egen seng, hvad har fungeret før hen når hun har haft dumme nætter".

Det er naturligt rigtig svært for E at komme fra vugning, hoppen, gang og den nærhed, der også er med jer, og over i en stillestående seng. Og derfor skal I vælge det, som I umiddelbart fornemmer vil give hende den bedste ro, og som vil gøre, at hendes putning ikke trækker ud i timer eller at hendes vågenperiode om natten ikke bliver for lange og for grådfyldte. ...


Annonce

... Umiddelbart lyder det som om, at slyngevuggen faktisk fungerer, så måske er løsningen at lade hende sove i den lidt længere - hun lyder ikke til at være helt enig i, at hun er for stor til dette ;)

Når det så er sagt, så er det vigtigt at minimere behovet for bevægelse. Det betyder, at hun så vidt muligt ikke skal vugges med vuggemotor, og at I - hvis I går rundt med hende eller hopper med hende på en pilatesbold eller lignende - forsøger at holde pause i dette.

Behovet for bevægelse trappes ud ved at holde hende stille, når hun er stille. Hvis hun klynker eller smågræder, så vugger I hende lidt, men lige så snart hun er stille, så holdes hun stille. Det er kun, hvis og når hun giver lyd fra sig, at I bevæger hende lidt, men ellers holdes hun stille. På den måde lærer hun, at hun faktisk godt kan ligge og kikke uden at skulle være i bevægelse og derfra kan hun så lære, at hun faktisk slet ikke behøver være i bevægelse fordi det faktisk er trygt og dejligt bare at ligge og kikke:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derfor kan det godt være, at slyngevuggen uden motor vil være en idé, fordi den naturligt kun bevæger sig lidt, hvis hun bevæger sig eller græder. Eller - hvis I vælger at gå med hende i armene, så går lidt rundt, men så sætter jer ned, så snart hun er stille, så hun på den måde lærer, at hun godt bare kan være i jeres arme, I behøver ikke gå rundt med hende - og derfra så kan komme til, at det faktisk kan være okay blot at ligge tæt sammen med jer i sengen og få nærhed, tæt kontakt osv. men igen uden at I behøver rejse jer og gå rundt. Så I kommer væk fra det hun har lært, nemlig at skulle være i bevægelse hele tiden og når dertil, hvor hun kan "finde roen og falde i søvn ved, at I ligger sammen med hende og bare nusser, synger, holder i hånd mm," som I jo beskriver, at I rigtig gerne vil og også forsøger :)

Jeg håber, at I kan bruge denne uddybning videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.

Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce