Annonce

Annonce

Svar: Soverytme - 1 år.


2. oktober 2005

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Ditte

Som du selv så flot beskriver, så har din datter urolig søvn når hun i perioder udvikler sig mere eller anderledes end i andre perioder. Jeg er derfor slet ikke i tvivl om at din datters urolige søvn i øjeblikket hænger sammen med at hun er begyndt at gå og at verden omkring hende synes større. Det give hende mange flere oplevelser og de skal bearbejdes. Det sker i drømme, men også rent fysisk kan det give uro i kroppen, når man skal sove.

Samtidig fortæller du også at hun er forkølet og ikke har være så frisk på det sidste. Hvis man er tæt i næsen og får fornemmelsen af ikke at kunne trække vejret rigtig, så bliver man også træt og urolig og mere pylret. For at hjælpe på dette kan det være godt med lidt varm mælke eller te, som kan lindre og løsne lidt, men det kan også hjælep med lidt næsedråber og at hæve hovedegærdet på hendes seng. Læg evt. et par ringbind under hendes madras ved hovedenden, så hun komme til at ligge skråt.

Jeg synes ikke du skal ændre hendes soverytme (plan for dagen) lige nu hvor hun ikke er rigtig frisk. Men når hun får det bedre så vil det være oplagt at prøve om hun kan nøjes med 1-2 lure om dagen. Hendes middagslure bør udgøre 2-3 timer samlet og nogle dage vil hun måske kunne klare sig med en lang lur, andre dage med en kort og en lidt længere. Måden hun sover på om dagen kan også hænge sammen med hendes måde at sove på om natten og måden hun falder til ro på om aftenen.

Jeg ser et dilemma i at hun jo har ...


Annonce

... brug for dig og trygheden du giver lige nu, fordi hun ikke er helt frisk og fordi hun er igang med et udviklingsspring, samtidig vil det være rigtig skidt at få vendt op og ned på det hele, så hun får for vane ikke længere at kunne falde i søvn selv, da hun jo har været så godt til dette.

Jeg forestiller mig at du måske kan sidde med hende ved siden af sengen, synge en sang for hende imens hun sidder der eller lignende og så prøve at putte hende før hun falder i søvn. Altså så hun får trygheden og bliver nusset godt, falder til ro, men så hun stadig oplever at skulle sove i sin egen seng og bibeholder at falde i søvn der.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I takt med at hun bliver ældre kan I så også ændre på ritualet med flasken og hun kan i stedet få læst en historie. Sutteflaske anbefales ikke efter 1 års alderen fordi børn her er i stand til at tage deres behov af en kop og fordi man ofte ikke får børstet tænder på børnene, efter de har fået godnat flasken. Der er meget sukker i mælk, som så kan give huller i tænderne. På sigt kunne overgangen måske være at få læst en pixiebog på skødet og blive puttet i sengen og få læst en pixiebog i sengen, herefter godnat.

Du skal således ikke ændre på det hele lige nu og her, men stille og roligt få ændret hendes putteritual til at være andet end flaske og dermed også en ny måde at gå i seng på. Stadig dog vigtigt at hun ikke glemmer at falde i søvn i egen seng, da det jo netop fungerer så godt.

Håber du kan bruge ovenstående lidt videre frem:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce