Svar: Søvnmønster - 8 mdr.
Kære Mor
Tak for dit brev og dejligt at høre, at det går lidt bedre med mosen - det lyder super med mere bid og supplement med øllebrød, som jeres datter lige nu er glad for :)
Og tusind tak for de søde ord omkring min bog om børn og mad - hvor dejligt, at I er så glade for den, tak :) Dagsplanerne skal naturligt ses som rettesnore, og jeres datter har jo ikke læst bogen, så hun følger naturligt sin egen rytme - og det er helt okay ;) Det giver dog lidt overblik over, hvordan døgnet kan skrues sammen og hvornår amninger, mad og aktiviteter kan ligge placeret i forhold til hinanden.
Mange børn trives faktisk med at sove en længere formiddagslur, og det skal de naturligvis have lov til. Det betyder naturligt, at deres frokost så kommer til at ligge senere, ligesom resten af dagens rytme vil rykke sig - og derfor går de ofte også senere i seng - men igen - det er helt okay. Jeres datter trives med sin rytme, og det lyder som om, at hun får sine behov super fint dækket, og som udgangspunkt skal I ikke ændre på noget, som fungerer.
Jeg er helt enig med dig i, at I kan blive nødt til at vække hende af middagsluren, da hun ellers står meget sent op, og hendes puttetidspunkt om aftenen dermed bliver alt for sent. I princippet er der ikke noget i vejen for, at hun har en sen rytme, hun kan sagtens trives med først at sove kl 22, men det vil I som familie ikke trives med, og det er heller ikke en rytme, der vil fungere på sigt, når hun skal i dagpleje/vuggestue. Derfor er der noget fornuftigt i at hjælpe hende til en forholdsvis tidlig rytme, præcist som I gør, så hendes rytme også kan fungerer fremadrettet. Jeg synes sagtens, det kan forsvares, at I vækker hende fra middagsluren, så hun ikke sover senere end til f.eks. kl 17. Det er vigtigt, at hun ikke pludselig vender helt rundt på nat og dag :)
Hendes rytme vil sandsynligvis ændre sig i takt med, at hun bliver ældre, og jeres hverdag skal begynde tidligere. Hvis I planlægger, at du skal tilbage på arbejde, og hun skal starte i vuggestue eller dagpleje, så vil hun sandsynligvis skulle tidligere op om morgenen og netop hendes stå op tidspunkt vil påvirke resten af dagen. Så hvis hun pludselig står op kl 06-06.30, så vil hendes formiddagslur naturligt ligge tidligere, og det samme vil ...
... middagsluren. Ligesom hun også vil blive træt på en anden måde, når hverdagen ændrer sig, og behovet for søvn og hele rytmen vil derfor også blive påvirket af dette. På den måde vil der ske ændringer i tiden frem, så lige nu skal I gøre det, som fungerer for jer - samtidig med at I som sagt gerne må forsøge at holde en rytme, som stadig også kan fungere, når barselsperioden stopper :)
Det er helt okay at springe mellemmåltidet om eftermiddagen over. Du kan dog også gøre det, at du tilbyder hende lidt at spise før hun puttes til sin middagslur, og før du ammer hende til putning.
Mit forslag til dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:
Morgen 8: Øllebrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, lidt frugtmos og lignende. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur
Frokost 12.30-13: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød/fisk, grøntsagsbuketter, ½ hårdkogt æg, små bidder frikadelle, godt kogte pastaskruer eller lignende rester fra aftensmaden. Må også gerne få grøntsagsmuffins eller lignende at sidde og gumle på selv. Vand af kop.
Eftermiddag 14.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop. Må også gerne få en smoothies eller lignende her, hvis I er på tur :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til middagslur som nu ca. kl 15-15.30 - og vækkes, hvis hun ikke vågner af sig selv omkring kl 17 som nu.
Aften 18-18.30: Mere og mere familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker, små hapsere og også større stykker til hånden, og der supplere også stadig med lidt mos. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage osv. og gøres klar til natten.
Tilbydes evt. en godnatgrød, måske ca. kl 20. Den kan være med til at gøre det lettere at trappe ud af den ene amning, så I måske begynder at kunne undvære mælken kl 05... :) Får børstet tænder, hvis hun har tænder...
Ammes og puttes til natten ca. kl 20.30 som nu
Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes og sover videre indtil næste morgen, hvor dagen så starter med øllebrød...
Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre på vej, og at det også giver lidt ro med på vejen :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder