Annonce

Annonce

Svar: Toilettræning - 3 år, 10 mdr.


18. august 2021

Kategori:
Alder:
3 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din dreng og hans renlighedsproces :)

Det lyder som om, at han fysiologisk faktisk er parat. Han klarer fint at holde sig i forbindelse med vandladninger, og når toilettet i tide. Han er også helt klar på ikke længere at skulle bruge ble, han siger faktisk selv, at han ikke længere har brug for den i løbet af dagen... men det med afføring er svært for ham. Og det lyder som om, at det er en mental hurdle, som I skal over.

Det er rigtig fint, at du er startet med at lade ham beholde bleen, når han har haft afføring. Det kan være en god overgang, så han er tryg ved at sidde på toilettet, men stadig har bleen på. Det fungerer dog ikke mere - du fortæller, at han hverken vil have bleen på eller lave stort på toilettet, og derfor holder han sig. Og det gør naturligt, at han så får ondt i maven, bliver rigtigt ked af det, løber uroligt rundt eller prøver at ligge stille på sofaen...

Det er også rigtig godt, at du fortsat giver ham movicol, så hans mave på den måde holdes igang, og det er også helt fint, at du har forsøgt at give ham lidt ekstra for på den måde at sikre, at han faktisk kommer af med afføringen og hans mave ikke stopper helt.

Min umiddelbare tanke er, at jo flere gange det kan lykkes at få ham på toilettet, og det faktisk lykkes at lave noget der, jo bedre vil ...


Annonce

... det være. De gange, hvor det er lykkes, så er han jo tydeligt lettet og lyder både glad og stolt, og det er vigtigt at bygge videre på denne følelse. Det er netop vigtigt med disse små succesoplevelser, så han til sidst overvinder den hurdle han føler og finder ud af, at det faktisk godt kan lade sig gøre.

Jeg tænker, at du skal gå med ham ud på toilettet, forklare ham, at du godt ved at det er svært, men at du hjælper ham. Det er helt okay, at han ikke bryder sig om det, men du er der sammen med ham, og du hjælper ham med at det nu skal lykkes. Jeg vil anbefale, at du sætter dig foran ham, når han sidder på toilettet. Lad ham evt. hvile fødderne på dine lår, og du må også gerne holde om ham. Tal beroligende til ham og fortæl ham, at nu hjælper du ham igennem det, så han kan komme af med afføringen og mavepinen stoppe. Hjælp ham med at vippe frem og tilbage, så afføringen bedre kan komme ud, bed ham om at presse og prutte, så han hjælper det på vej. Og du er der hele tiden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


For mig lyder det som om, at du ved at guide, støtte, være der, trøste, berolige og betrygge ham hele vejen kan hjælpe ham over den sidste hurdle, så han finder ud af, at det ikke er så slemt - og jo flere gange det lykkes, jo flere små successer har han at bygge videre på, og jo mere vil han til sidst selv kunne klare det :)

Håber at det lykkes for jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce