Svar: Søvn og tiltagende uro
Kære Mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og alle dine tanker :)
Det lyder ganske rigtigt som om, at det er jeres datters refluks, som især påvirker hende om aftenen, når hun ligger ned, og når hun skal tage et længere søvnstræk. OM dagen er det blevet bedre, men om aftenen er det svært, også selvom hun for nylig er blevet øget i nexium...
Jeg synes kke, at du skal stoppe helt med grød og mos, men jeg vil faktisk foreslå dig at prøve at springe grøden om aftenen over. Så hun i en periode "kun" tilbydes grød eller mos til frokost. Simpelthen for at se, om hun så bedre kan finde ro om aftenen. Det kan godt være, at skemaden og amning fylder lidt for meget i maven og tilbageløbet derfor bliver værre sidst på dagen.
Der er også den mulighed, at du holder fast i de to skemmåltider dagligt og i stedet forsøger med grød om morgen og lidt grøntsagsmos til frokost eller måske først på eftermiddagen - så får hun stadig sin skemad og bliver fyldt lidt ekstra op dagen igennem - så hun ikke behøver søge brystet så meget om natten, fordi hun måske reelt er sulten. Men det vil stadig kunne give mere ro i maven sidst på dagen og forhåbentlig derfor også bedre søvn og lettere for hende at overgive sig til søvnen, når det er puttetid.
Det vil sige, at en dagsplan f.eks. kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping og vand af kop.
Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Suppleres med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at sutte og gumle på.
Ammes og puttes til middagslur ca 13.30...
Du kan evt. også vælge at give mosen, når hun vågner af sin middagslur i stedet for til frokost, så kommer de to måltider lidt længere fra hinanden...
Eftermiddag 17: Ammes og puttes til dagens 3. lur
Aften: Skemaden her holdes der pause med i nogle dage, for at se om det kan give roligere putning og nætter. I stedet ammer du efter behov. Du må dog gerne give lidt mad i hånden, som lillepigen selv kan sidde og sutte og gumle på, hvis hun har lyst til det og virker til at kunne håndtere det...
Ammes og puttes til natten c kl 20-20.30 som nu
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover videre
Midt nat 03: Ammes og sover videre
Jeg kan ud af din dagsplan se, at du ofte både ammer hende, når hun vågner, og før hun skal sove igen - og det er normalt også en god idé. Især fordi hun jo har været "en lille pige", og det har været vigtigt at fylde hende godt op hele dagen igennem og dermed sikre, at hun ikke behøvede søge brystet om natten. Hun har dog taget rigtig godt på nu og er en pige i god trivsel, og jeg tænker derfor, at du måske skal overveje, om du måske skal prøve at skrue en lille smule ned for nogle af de amninger hun får. Det kunne måske hjælpe til at give mere ro i maven og også nedsætte hendes reflukstendens. Når det er sagt, så er det dog også godt og vigtigt, at hun fyldes ekstra op hele dagen igennem, og det er bedre, at du ammer hende hyppigt i dagtimerne, end at hun skal søge mælken ekstra om natten. Så prøv om du kan finde den rette balance her, måske kan du starte med at fjerne 1-2 amninger og se om det gør en forskel hos ...
... jer, eller måske amme fra ét bryst og ikke fra begge, for på den måde at skrue mælkeindtaget lidt ned og dermed også minimer hendes refluks... :)
Det er rigtig godt, at hendes mave fungerer nu - og ja, det er ikke til at vide, om det er skemaden eller seponeringen af jerndråberne, som har haft effekt. Men godt er i det i hvert fald, for hvis hun havde tendens til forstoppelse, så ville hendes refluks naturligt kunne blive værre. Det er derfor godt, at vi umiddelbart kan udelukke dette:)
Det er rigtig fint, at du forsøger med lidt forskellige grødtyper, og da hun lyder til at have mælkeallergi, så er det rigtig godt, at du ammer, og hun får din mælk. Malker du ud og giver hende din mælk i grød, eller hvad får hun der? Hvis du bruger erstatning, så bør det være specielerstatning, hvis hun har mælkeallergi...
Giver du hende grøntsagsmos? Det kunne være en god idé, at du prøver med mos af f.eks. kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash og lignende milde grøntsager til at begynde med - for at se hvordan hun reagerer på dette. Så hun f.eks. får grød til morgen og grøntsagsmos til frokost - og alt efter hvordan hun reagerer på disse to måltider, så kan du så forsøge med skemad om aftenen igen. Nogle børn reagerer bedre på grøntsagsmos en grød, så det er også et forsøg værd.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er godt, hvis du kan få hende til at falde i søvn, uden at hun behøver dit bryst i munden, og uden at hun behøver sove i din favn. Det vil være rigtig godt, hvis hun gradvist kan vænnes til at sove i egen seng - og ikke ligger med brystet i nærheden og bliver forstyrret af din mælkeduft. Har du mulighed for at koble hendes seng til din seng? Det vil gøre det muligt at vænne hende til at sove i egen seng, samtidig med at du stadig kan ligge ved siden af hende, lade hende mærke dine hænder, berolige og kærtegne osv. men så I trods alt ligger lidt på afstand - og brystet så måske ikke behøver ind i munden helt så hyppigt, for at hun kan sove :)
Og ja - det lyder som om, at det ville være godt med en sut, da den også kan hjælpe på hendes refluks, men det lyder også som om, at hun er en af de børn, som bare slet ikke har lyst til en narresut. Der sker naturligt ikke noget ved at du forsøger - prøv evt. med en naturgummisut, som er mere elastisk end en sut i silikone, gerne en rund eller anatomisk formet sut, da det kan minde lidt mere om at die på brystet...
Hvis du om aftenen lige nu kun kan få hende til at falde til ro og falde i søvn, ved at du lægger dig med hende i dobbeltsengen og ammer hende liggende, så skal du gør det. Det er bedre, at hun på den måde lærer at falde i søvn liggende og uden at skulle vugges, hoppes med eller lignende. Gradvist kan du så arbejde på at lirke brystet ud af munden på hende, før hun sover helt, så hun lærer at brystet ikke behøver være i munden mere. Du skal naturligvis sikre dig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, at hun sover i din seng. Sen aften kan du så amme hende igen og derefter putte hende over i egen seng, som er koblet til din seng, så du som nævnt stadig kan berolige med hænder og kærtegn, men så hun sover mere og mere på afstand af dig - og derfor også kun behøver brystet, hvis og når hun er reelt sulten, men ikke bruger dig som sut.
Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Fordøjelse baby
Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.
Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.
Babyer, der både får brystmælk...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.