Svar: Springe 3. lur over?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
De fleste børn er i 6-7 måneders alderen, når de begynder at kunne springe dagens 3. lur over, så det kan godt være, at jeres datter er ved at være parat til dette. Det afhænger dog af, hvor tidligt hun starter dagen, for jo tidligere hun står op, jo mere vil hun ofte også have brug for en 3. lur og nogle børn har stadig brug for 3. lure dagligt, selvom de bliver 8-9 måneder gamle. Derfor er det ikke hendes alder, men hendes behov, som skal være udgangspunktet, når du vurderer om hun kan undvære en lur :)
Umiddelbart så lyder det som om, at hun stadig har brug for den 3. lur. Når du putter hende til en powernap mellem kl 16-17, så lyder det som om, at hun her falder ret hurtigt i søvn og derfor som om, at hun har brug for det afbræk, som luren giver hende. Hun vågner ofte også efter 20-40 minutter, så det er netop en powernap hun der har brug for, det er ikke fordi hun på dette tidspunkt gør klar til natten...
Det lyder også som om, at hendes manglende evne til at kunne overgive sig til søvnen hænger mere sammen med, at hun har en stor motorisk uro og også har rigtig svært ved at koble fra. Det hænger sammen med hendes alder og at hun motorisk er rigtig godt igang. Man kan sige, at når hun allerede nu kravler og rejser sig ved møblerne, så er hun motorisk der, hvor mange børn først er i 9-10 måneders alderen og hun oplever derfor verden større og får en del stimuli, som hun på grund af sin alder naturligt har sværere ved at kapere, end hvis hun var 3 måneder ældre. Det før det ekstra svært for hende at finde ro og koble fra.
Derudover så er hun også vant til at blive vugget, holdt i dine arme og hoppe med på en yogabold, så for hende er det super svært pludselig at blive puttet i sin seng og skulle finde roen og koble fra liggende i den. Der er altså en del ande ting, som spiller ind og som ikke handler om at hun powernapper om eftermiddagen...
Når hun gang på gang rejser sig i sengen, roder rundt og motorisk og mentalt slet ikke kan koble fra, så kan det godt være nødvendigt at du sidder med hende, holder hende i dine arme og på den måde hjælper hende til ro. At du sidder med hende betyder ikke, at du skal sidde på en yogabold og hoppe, det kan være en fin idé at du ...
... fjerner bevægelse før du fjerner hende fra din favn.
Det kan også være, at hun vil have glæde af at blive puttet i en sovepose, evt. med lidt tyngde i, som kan hjælpe hende med at finde ro, og give hende følelsen af at være holdt, selvom hun ligger i sin seng. Det kan gøre, at forskellen fra din favn og ned i tremmesengen er mindre for hende, hvor skiftet mellem "være i mors favn imens man hopper på yogabold" og "ligge i stillestående tremmeseng" kan virke meget voldsomt. Det kan være en god idé at finde en mellemvej.
Nogle har også glæde af at bruge det, som kaldes "op-ned-metoden", som går ud på, at du sætter dig med din datter, hjælper hende til ro og derefter putter hende over i seng. Når hun så begynder at blive urolig, grædende og virker tryghedssøgende, så tager du hende atter op i din favn, og når hun så der er rolig igen, så putter du hende tilbage i egen seng igen. Om det vil virke hos jer, tvivler jeg dog lidt på, da det lyder som om, at hun har mere brug for hjælp til fysisk ro end egentlig behov for at mærke dig tæt på. Så måske vil det forvirre hende, hvis du igen og igen tager hende op og lægger hende fra dig - men det kan naturligvis forsøges.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når alt dette så er sagt - Hvis du vil prøve at fjerne dagens 3. lur, så vil jeg anbefale dig, at du forsøger at lægge et bad ind før middagsluren, så du forlænger tiden mellem formiddagslur og middagslur lidt og samtidig aktiverer din datter rigtig godt mellem de to lure. Hvis du på den måde kan få hende til at sove middagslur f.eks. mellem 14-16, så vil hun bedre kunne holde sig vågen uden den 3. lur og vil så bedre kunne puttes mellem 19.30-20 om aftenen. Du skal sandsynligvis regne med, at hun vil skulle puttes til natten, når hun har været vågen i 3-4 timer sidst på dagen...
Det spiller naturligt også ind, hvor lang en middagslur hun tager, og hvis hun sover 2 timer til middag, vil hun naturligt bedre kunne undvære dagens 3. lur, end hvis hun kun sover en middagslur på 45 minutter. Er middagsluren kort, er det vigtigt at du tilbyder en 3. lur så hun får sit søvnbehov tilstrækkeligt dækket - også om dagen. En god lang nattesøvn kan ikke gøre det ud for manglende dagssøvn.
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Rygning
Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.
Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.