Annonce

Annonce

Svar: Mælk om natten - 10 mdr.


7. august 2021

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Oscars mor

Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at det går så fint med at spise i løbet af dagen!

De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen trives med 3 flasker i døgnet, og i 10-12 måneders alderen kan man så ofte begynde at skrue ned til 2 flasker. Jeres dreng er først nu ved at komme rigtigt igang med maden og spiser godt hele dagen igennem, - og det er naturligt en forudsætning for at kunne undvære mælken om natten. Derfor tænker jeg, at det nu er tid til at du skærer ned i mælkeindtaget.

Jeg vil anbefale dig, at du bibeholder flasken aften og sen aften. Og at du så trapper ud af flasken tidlig morgen. Jeg ved ikke, hvor meget MME han får i flasken tidlig morgen, men hvis han f.eks. drikker 180 ml her, så trapper du ned til 160 ml, så 140, 120, 100, 75 osv. indtil han på den måde gradvist vænnet til at han ikke behøver mælk på dette tidspunkt mere.

Samtidig med at du trapper ned i flasken, så vil det være rigtig godt, at du begynder at sætte noget andet i stedet. Det kan være stillingsskift, beroligende hænder, beroligende ord, en putteklud, kærtegn osv. Så han fremadrettet finder ud af, at han ikke længere behøver mælken tidlig morgen, men godt kan komme videre i søvnen med disse nye rutiner.

Det vil også være en god idé at du indfører en godnatgrød, som en fast del af hans putteritual. Det kan være med til at gøre, at han bedre kan klare sig gennem natten uden mælk. Det er derfor godt, hvis du om aftenen f.eks. kan forsøge at skabe en rytme, som ser således ud:

Aften 17.30-18: Familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker - små hapsere og også større stykker, som han kan sidde og gumle og gnave på. Og der skal også være mos, som fylder ham lidt ekstra op. Kartofler kan f.eks. moses med lidt sovs og frikadellen og de kogte broccolibuketter gives i stykker :)

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. og gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød ca. 19-19.30m sammen med lidt vand eller evt. lidt mme af en kop. Får derefter børstet tænder.

Flaske og puttes til natten ca. kl 19.30-20

Sen aften eller først på natten 23: Drømmeflaske og sover ...


Annonce

... herefter uden yderligere til næste morgen tidlig.

Når dette er sagt, så er der dog også børn, som har lettere ved at rykke deres drømmeflaske om aftenen, så nogle gange vil løsningen også være at give drømmeflasken kl 24-01 (i stedet for f.eks. kl 22) hvorefter han så vil kunne sove videre til næste morgen uden mælk og dagen starter så med grød. Du må prøve at vurdere, hvad der hos jer kan passe bedst - det er jo temmelig praktisk, hvis du kan give drømmeflasken, før du selv går i seng...:)

Derudover så er det vigtigt, at Oscar ikke falder i søvn med flasken i munden. Når han får sin flaske, så skal han helst slippe den, før han sover helt. Du skal helst nå dertil, hvor han drikker sin flaske, slipper den, smiler til dig og triller om på siden og sover.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er på samme måde vigtigt, at han ikke falder i søvn i din favn, men at han falder i søvn i sin seng, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han sover. Hvis han falder i søvn i din favn og derefter flyttes til egen seng, så vil han kunne vågne op og vil ikke kunne sove videre, før du så atter tager ham op, vugger ham og evt. giver ham flaske igen...

Du skal naturligvis anerkende, at hans drømmeaktivitet og dermed natlige uro kan være større i øjeblikket. Han er lige startet i vuggestue, hvilket giver en masse nye oplevelser, ligesom han nu er adskilt fra dig om dagen - og det giver ekstra mange drømme og også et ekstra behov for at mærke dig og vide at du stadig er der. Derfor kan han godt virke ekstra tryghedssøgende om natten, og du skal naturligvis give ham den tryghed, som han har behov for, men samtidig forsøge at holde fast i nogle vaner og rutiner, som også kan fungere for jer fremadrettet.

Og så skal du naturligvis også sikre dig, at han drikker væske nok hele dagen igennem. Det er godt, at hans appetit er øget og han nu spiser godt, men han skal også drikke godt med vand. Du må gerne bede vuggestuen være ekstra opmærksomme på at tilbyde ham lidt mere vand i dagtimerne - simpelthen for at sikre, at han ikke vågner og søger flasken om natten for at få sit væskebehov tilstrækkeligt dækket :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce