Annonce

Annonce

Svar: Skiftes til at putte - opfølgning


3. august 2021

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stina

Tak for dit brev, dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar, og jeg vil naturligvis gerne svare på dine opfølgende spørgsmål :)

Det er super, at I er stoppet helt med amning. Får han et godnatmåltid i stedet, ellers kunne I overveje, om han skal tilbydes lidt at spise og drikke, før han bliver puttet. Det må gerne være rester fra aftensmaden, et sammenklappet stykke rugbrød med lidt pålæg, en portion havregryn, banan eller hvad I nu tænker kunne passe.

Han vil kunne få et bad om aftenen, efterfulgt af et godnatmåltid, og den der giver ham godnatmåltidet kan sidde og læse lidt bog eller lignende højt imens. Derefter skal der børstes tænder, og så kan den der putter gå sammen med ham i soveværelset og lægge sig med ham i dobbeltsengen, da det lyder som om, at det er dette, som fungerer bedst lige nu. I kan overveje, om der skal siges godnat i stuen, eller om det er bedre at putte ham og den der så ikke bliver ved sengekanten kommer ind, kysser godnat og går så igen. Du nævner, at han har spurgt efter dig, når far har puttet, og her vil det være godt, hvis du netop kommer ind, kysser godnat, putter dynen lidt om ham osv. Men naturligt holder fast i at "far læser for dig i dag" og at det stadig er far der putter, men at du godt kan komme ind og sige godnat.

Hvis han nægter at sige godnat, så kan du stadig godt sige godnat til ham. Når han kalder på dig, så er det naturligt, at du går ind og siger godnat til ham - også selvom du så går igen :) Hvis han kalder meget på dig imens far sidder hos ham, så må far gerne sige f.eks. "mor er lige i stuen", "mor kommer og siger godnat om lidt", "nu læser jeg for dig og så kommer mor bagefter" ...


Annonce

... eller lignende. Så jeres dreng hører, at far naturligt anerkender behovet for at sige godnat til dig, men stadig holder fast i at far kan putte.

I behøver ikke putte helt på samme måde. Hvis det fungerer for far, at holde jeres dreng i arm, så er det fint at far gør sådan. Du kan måske i stedet sidde ved siden af ham, imens han ligger ned og lytter til historien, som du læser højt. Eller du kan synge godnatsang for ham eller lignende. I må meget gerne indføre putteritual på denne måde, som gør at han på sigt kan blive puttet i sin tremmeseng med netop samme ritual. Alt skal så vidt muligt være, som det plejer. Eneste forskel vil være, at han ikke længere ligger i jeres seng men i egen seng.

I må også vurdere, hvem der skal hjælpe ham om natten. Måske forvirrer det ham, hvis han er puttet af den ene og den anden så kommer ind om natten, så det er nødt til at være samme person - og I må så skiftes til at have putte/nattetjansen. Måske har han netop brug for, at det er den anden af jer, som kommer om natten, netop fordi han ikke er puttet af den person.. Han kan jo ikke sige, hvad hans behov er, så her er I nødt til at forsøge jer lidt frem.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så skal I naturligvis være sikre på at puttetidspunktet er rigtigt. Det er vigtigt, at I ikke putter ham før han er parat til at finde ro og overgive sig til søvnen. Med den alder han har, så vil han have behov for ca. 13-13.5 times søvn i døgnet. Ofte fordelt sådan, at han sover f.eks. 2-2.5 times middagslur og 11 timer om natten. Det betyder, at hvis han f.eks. står op kl 07 og sover mellem 12-14/14.30, så skal han puttes omkring kl 20.

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre på vej :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce