Svar: Skiftes til at putte - opfølgning
Kære Stina
Tak for dit brev, dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar, og jeg vil naturligvis gerne svare på dine opfølgende spørgsmål :)
Det er super, at I er stoppet helt med amning. Får han et godnatmåltid i stedet, ellers kunne I overveje, om han skal tilbydes lidt at spise og drikke, før han bliver puttet. Det må gerne være rester fra aftensmaden, et sammenklappet stykke rugbrød med lidt pålæg, en portion havregryn, banan eller hvad I nu tænker kunne passe.
Han vil kunne få et bad om aftenen, efterfulgt af et godnatmåltid, og den der giver ham godnatmåltidet kan sidde og læse lidt bog eller lignende højt imens. Derefter skal der børstes tænder, og så kan den der putter gå sammen med ham i soveværelset og lægge sig med ham i dobbeltsengen, da det lyder som om, at det er dette, som fungerer bedst lige nu. I kan overveje, om der skal siges godnat i stuen, eller om det er bedre at putte ham og den der så ikke bliver ved sengekanten kommer ind, kysser godnat og går så igen. Du nævner, at han har spurgt efter dig, når far har puttet, og her vil det være godt, hvis du netop kommer ind, kysser godnat, putter dynen lidt om ham osv. Men naturligt holder fast i at "far læser for dig i dag" og at det stadig er far der putter, men at du godt kan komme ind og sige godnat.
Hvis han nægter at sige godnat, så kan du stadig godt sige godnat til ham. Når han kalder på dig, så er det naturligt, at du går ind og siger godnat til ham - også selvom du så går igen :) Hvis han kalder meget på dig imens far sidder hos ham, så må far gerne sige f.eks. "mor er lige i stuen", "mor kommer og siger godnat om lidt", "nu læser jeg for dig og så kommer mor bagefter" ...
... eller lignende. Så jeres dreng hører, at far naturligt anerkender behovet for at sige godnat til dig, men stadig holder fast i at far kan putte.
I behøver ikke putte helt på samme måde. Hvis det fungerer for far, at holde jeres dreng i arm, så er det fint at far gør sådan. Du kan måske i stedet sidde ved siden af ham, imens han ligger ned og lytter til historien, som du læser højt. Eller du kan synge godnatsang for ham eller lignende. I må meget gerne indføre putteritual på denne måde, som gør at han på sigt kan blive puttet i sin tremmeseng med netop samme ritual. Alt skal så vidt muligt være, som det plejer. Eneste forskel vil være, at han ikke længere ligger i jeres seng men i egen seng.
I må også vurdere, hvem der skal hjælpe ham om natten. Måske forvirrer det ham, hvis han er puttet af den ene og den anden så kommer ind om natten, så det er nødt til at være samme person - og I må så skiftes til at have putte/nattetjansen. Måske har han netop brug for, at det er den anden af jer, som kommer om natten, netop fordi han ikke er puttet af den person.. Han kan jo ikke sige, hvad hans behov er, så her er I nødt til at forsøge jer lidt frem.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så skal I naturligvis være sikre på at puttetidspunktet er rigtigt. Det er vigtigt, at I ikke putter ham før han er parat til at finde ro og overgive sig til søvnen. Med den alder han har, så vil han have behov for ca. 13-13.5 times søvn i døgnet. Ofte fordelt sådan, at han sover f.eks. 2-2.5 times middagslur og 11 timer om natten. Det betyder, at hvis han f.eks. står op kl 07 og sover mellem 12-14/14.30, så skal han puttes omkring kl 20.
Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre på vej :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Kræsenhed
Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.
Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.
Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.
I må respektere at der er noget mad,...
Nakkefoldsscanning
En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.
Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.
Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.