Svar: Søvn - baby 3-4 måneder
Hej med jer
Stort tillykke med at I har fået en lillesøster, hvor dejligt! Og dejligt at høre fra jer igen - velkommen tilbage :)
Det er normalt, at børn i 3-4 månederes alderen har en sen rytme - det vil sige, at de sover sent i løbet af dagen og går sent i seng. Mange børn vil i denne alder trives med en rytme, hvor de sover ca. 5 timer samlet i løbet af dagen og 10 timer om natten - og de 10 timer ligger ofte mellem kl 22 og 08. Sover hun mere end 5 timer om dagen så vil nattesøvnen naturligt blive kortere, og dagen derfor starte tidligere.
På den måde følger jeres lillesøster derfor "bogen", og jeg er derfor ikke ret meget for at I skal gå ind og ændre på noget lige nu. Hendes rytme vil ofte ændre sig af sig selv de næste par måneder og i 5-6 måneders alderen vil hun sandsynligvis kunne begynde at gå til ro for natten omkring kl 20 i stedet. Tiden arbejder derfor for jer :)
Samtidig så sover jeres datter igennem om natten og behøver ikke flaske nat eller tidlig morgen. Og det betyder, at hendes indtag naturligt skal i løbet af dagen og om aftenen. Når hun sover kortvarigt om aftenen, så kan det også hænge sammen med, at hun her naturligt har behov for mælk både kl 19.30 og 22, for at blive dækket tilstrækkeligt ind. Man kan naturligvis ...
... godt sige, at hun ville kunne tage dette behov i søvne, men når hun ikke kan det, så er det sandsynligvis fordi hun allerede har sovet meget i løbet af dagen. Ofte sover hun jo måske godt 6 timer samlet, måske mere nogle dage og derudover en fuldt sammenhængende nattesøvn.
Hvis I vil forsøge at ændre på noget, så vil jeg anbefale, at I lader hende sove i længere tid, når hun får sin 3. lur, altså ikke længere vække hende efter 45 minutter, men måske lade hende sove en halv time mere - fordi det kan gøre, at hun så slet ikke behøver den 4. lur om aftenen. Det kan måske gøre, at hun så i stedet kan puttes f.eks. kl. 21, og I derfor kan gå lidt tidligere i seng, men det vil stadig ikke ændre på, at hun har en alder, hvor hun naturligt ofte vil være mere vågen om aftenen... Alt efter hvornår hun står op af sin 3. lur, og hvor lang den er, vil hendes puttetidspunkt om aftenen naturligt ændre sig, så det kan være et forsøg værd at ændre lidt her. Når det så er sagt, så er det naturligt svært at ændre på en rytme hos så lille et barn og som sagt, så ændrer det hele sig ofte i løbet af den næste måned eller to :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og glæder mig til at følge jeres lille familie igen:)
Rigtig meget held og lykke - og god sommer :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...