Annonce

Annonce

Svar: Nedtrapning af MME


12. juli 2021

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og spørgsmål om, hvordan du nedtrapper flaskerne bedst. Det vil jeg naturligvis meget gerne vil svare på:)

Det lyder rigtig fint, det du fortæller, og dagsplanen ser meget fin og alderssvarende ud. Nu hvor jeres datter er blevet 7 måneder, vil det dog være en god idé at fjerne en af flaskerne, så hun får 4 flasker dagligt.

Jeg vil anbefale, at du fjerner flasken før formiddagsluren først og i stedet her erstatter med et mellemmåltid. Det kan være lidt frugtmos, frisk frugt og bær i hånden, samt vand af kop. Hun drikker allerede nu kun ca. 50 ml af sin flaske, og det lyder som om, at hun selv er ved at sige fra overfor denne, hvilket er helt perfekt. Samtidig vil hun så lære at blive puttet uden at skulle have flaske først, og det er vigtigt at kunne, når hun på et tidspunkt skal i vuggestue.

I 8-9 månederes alderen vil det ofte være passende med 3 flasker i døgnet, og hos jer kan de ligge før middagslur, aften og nat. Stille og roligt vil det så være en god idé at trappe ud af flasken før middagslur, og måske kan hun puttes med lidt vand eller blot puttes uden noget, hvilket hun jo skal i vuggestuen.

Når du trapper ned til 2 flasker, kan du overveje at give hende lidt surmælksprodukt, f.eks. lidt tykmælk med revet æble, frugtmos eller rugbrødsdrys som topping. I 9 måneders alderen må hun gerne få lidt surmælksprodukt som tykmælk og A38 eller neutral sødmælksyoghurt.

Derudover så vil hun naturligt begynde at spise mere og mere familiemad og kan også begynde at få lidt sovs, ligesom ost også kan fylde mere af hendes indtag. Ost kan gives som smøreost, skive ost, rives over en varm ret eller lignende, og det vil også være med til at give hende ekstra kalk. I grød og mos, som er til hende, bør du bruge MME til hun er 12 måneder gammel.

Og i 10-12 månederes alderen vil det så ofte være passende med 2 flasker, og de kan meget fint ligge aften og nat. I vil således kunne bibeholde den rytme, som I allerede har og som fungerer rigtig godt for jer :)

Hvis hun pludselig dropper natflasken og kun er på én flaske om dagen, så går det også fint. Hun vil få den ene flaske og så vil hun derudover stadig få mme via grød og mos, ligesom familiemaden og den mælk som indgår naturligt i familiemaden naturligt vil sikre hendes behov. Hun vil sandsynligvis i 8-9 måneders alderen også have glæde af at få en godnatgrød, som en fast del af hendes putteritual. Den kan du med fordel også lave med mme, så hun får lidt ekstra den vej igennem :) Og du kan naturligt også tilbyde lidt mme sammen med grøden af en kop.

Hvis hun spiser en varieret kost og får lidt fra alle fødevaregrupper, så bliver hun rigtig fint dækket ind. Det anbefales, at du sikrer hende jernholdig overgangskost:

- Hjemmelavet grød, lavet med forskellige typer gryn og mel og mme - gerne i variation ...


Annonce

... med jernberigede færdige produkter. Giv gerne frugt sammen med grøden, da det fremme optagelsen af jern.

- Grøntsagsmos med en stor variation af grøntsager, samt kød og fisk - og mme tilsættes den mos, som kun jeres datter spiser.

- Fra ca. 8 måneders alderen gives brødhapsere med forskelligt pålæg - kød, fisk, og grøntsagspålæg. Giv f.eks. leverpostej, frikadeller, fiskedeller, torskerogn, rester fra aftensmaden.

- Giv også gerne hårdkogt æg eller måske en æggepandekage eller lignende en gang imellem.

Hendes behov for calcium dækkes meget fint via flasken. Derudover er der f.eks. kalk i de grove grønne grøntsager som f.eks. broccoli, bønner, kål... og så kan hun som sagt også få ost, sovs, tykmælk og lignende, som er med til at dække behovet her.

Hendes behov for fedt dækkes via den fedt, du kommer i hendes grød og mos, smører på brødet, gives via kød, fisk osv. Det anbefales at du variere mellem de forskellige fedttyper, så hun får både forskellige olier og smør-lignende produkter. Også avokado indeholder sunde fedtstoffer, og hun må også gerne få fint hakkede nødder i f.eks. en grød.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til klemposer, så anbefaler sundhedsstyrelsen, at man så vidt muligt vælger produkter med kornbaseret grød, middagsretter eller grøntsagsmos. Smoothies eller frugtgrød (frugt eller frugtmos står først i ingredienslisten) kan ikke udgøre et måltid af sig selv, men kan f.eks. bruges som topping på en kornbaseret grød. Klemposer med frugt har et meget højt sukkerindhold, der ofte ligger mellem 84-95%, og ofte er frugtfibrene fjernet. Derfor skal de ses som en snack, som børn ikke har behov for.

Sundhedsstyrelsen skriver også, at det stadig er uvist, hvordan klemposer påvirker barnets spise- og måltidsvaner, samt mundmotorik. Det anbefales derfor, at man ved brug i hjemmet kommer indholdet i en tallerken og serverer det med en ske - og det er uanset hvilken type produkt der er tale om.

Det lyder som om, at jeres datter er rigtig godt igang med maden, og hun spiser allerede godt og varieret - det er så dejligt! Det lyder meget fint med variationen mellem den hjemmelavede og den færdiglavede mad, og det lyder også som om, at hun faktisk allerede små småt er igang med familiemaden. Så godt! Bliv endelig ved med alt det du gør.

Med hensyn til puttetidspunktet om aftenen, så afhænger dette af, hvad tid hun er stået op af sin middagslur, og hvor længe hun sover om dagen. Det lyder fint med kl. 19 ud fra den plan du sender, og det lyder som om, at hun er parat til at sove på dette tidspunkt. De dage, hvor hun ikke sover så lang en middagslur og har behov for en powernap om eftermiddagen vil hun sansynligvis gå senere i seng, og det er også helt okay :)

Jeg håber, at jeg er kommet godt omkring det hele, fortsæt endelig den gode gænge :)

Rigtig meget held og lykke! Fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Peanuts og børn

Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.

Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...

Læs mere i Babylex

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce