Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn - hjælp


30. juni 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære forældre

Tak for jeres brev og meget fine beskrivelse :) Det er rigtig godt I skriver!

Lad mig starte med at sige, at det er rigtig godt, at I gerne vil hjælpe jeres dreng med at få gode søvnvaner og få sit søvnbehov tilstrækkeligt dækket. Det er et rigtig godt udgangspunkt :)

Når det så er sagt, så synes jeg dog, at alt det I fortæller, og det jeres søvnvejleder har sagt er meget "teknisk-fokuseret". Sige godnat til ting, give mælk, bøvse af, synge kort sang, lægge i seng, starte uro og musikbamse. Der er kun fokus på en masse udenomsting, nærmest som om at hvis man blot gør disse ting og i denne rækkefølge, så kan alle børn sove.. men sådan fungerer det jo ikke...!

Jeg tænker, at fokus naturligt skal være på jeres lille dreng og på, hvad der er hans behov. Og herunder ikke, at han har behov for at sove, for det giver sig selv, men derimod på, hvordan I kan hjælpe ham med at finde roen til at sove. Og her er tryghed alfa omega. Det skal være trygt at falde i søvn, og det at skulle sove skal forbindes med noget dejligt. Det skal være noget, som han ser frem til og derfor kan finde roen ved.

I beskriver en dreng, som græder, hver gang han bliver puttet. I fortæller, at I skal strække tiden mellem putningerne så længe, at han bliver tydeligt overtræt og ofte ked af det. I er dog selv nået frem til, at det fungerer bedre at putte ham, før han bliver overtræt og ulykkelig. I fortæller også, at når I har puttet jeres dreng, så er planen, at I først skal gå derind, når han er så ked af det, at I tænker, at han ikke kan komme videre på egen hånd. Og når I er hos ham, så er det hurtigt ind og hurtigt ud og så vidt muligt skal I ikke tage ham op. Og så skal I gøre alle de tekniske ting igen - tænde for uroen og musikbamsen. Og efter 3 uger, så mærker I ingen fremgang. Putningen tager ofte 1 time og 4-5 gange har det taget næsten 2 timer, altid forbundet med gråd, før han falder i søvn.

Jeg synes, det lyder som om, at jeres dreng græder alt for meget - og det er imponerende, at han ikke har givet op. Når han græder ekstra meget, når I tager ham op, så tolker jeg det ikke som udtryk for, at I tager ham op for tidligt, men derimod som en forløsende gråd - åh, der var min mor og far endelig.

Jeg vil anbefale, at I forsøger at gøre det, som I fornemmer vil gøre ham tryg og rolig, når han skal sove. Det kan f.eks. være at mor lægger sig med ham i dobbeltsengen og ammer ham der - og lader ham falde i søvn på denne måde. Eller at ...


Annonce

... I sætter jer ved siden af tremmesengen på en stol, holder ham i armene, vugger ham stille. Måske vil I have glæde af en gyngstol (I kan evt. købe en brugt billigt). Lige nu har jeres dreng fået 3 ugers erfaring med sig om, at det at sove er forbundet med gråd, ulykkelighed og adskillelse fra mor og far. Hans krop er i alarmberedskab, og han har brug for, at I starter forfra og viser ham, at han ikke længere behøver være utryg, men i stedet kan falde i søvn tæt med jeres kontakt og nærhed.

Hvis børn får lov til at græde utrøsteligt i længere tid - så fyldes deres krop med stresshormoner. Jeres drengs hjerte vil slå hurtigt, hans vejrtrækning vil være hurtig, hans blodtryk vil sige, han vil ofte også begynde at svede... Og det er vigtigt, at han hjælpes til at regulere denne stress. Og en måde at hjælpe ham på er netop nærhed og tæt kontakt.

Et af de hormoner, som hjælper ham er oxytocin. Det kaldes også kærlighedshormonet, og det modvirker stress og angst. Det frigives blandt andet ved blid berøring, og når vi føler os mødt og i kontakt med et andet menneske. Derfor er det vigtigt, at I nu sidder eller lægger jer med ham, bruger brystet, jeres krop, varme og berøring, så han begynder at danne oxytocin, der kan lukke af for hans stresshormoner og skabe balance i hans lille krop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være en idé, at I om aftenen f.eks. giver ham et bad og efterfølger dette med lidt blid berøring og massage. Læg ham på og med et lunt tæppe eller håndklæde Begyndt med at massere og kærtegne hans hoved/isse, masser let ned over hans kinder, skuldre, ned af kroppen. Tal hele tiden til ham og sørg for at I har en god øjenkontakt. Læg ham på maven og masser på samme måde ryggen, ballerne, benene.. Mister han interessen, så er det helt okay, så hold pause, prøv lidt efter eller prøv i stedet næste dag.

Han har brug for den nære kropskontakt for at regulere sin krops aktiveringssystem. Jo flere gange han kan falde i søvn uden gråd, jo bedre vil det være. Det er også sådan, at jo flere gange gange han græder sig ulykkeligt i søvn, jo mere vil det naturligt påvirke hans søvn i negativ retning, og det kan faktisk være med til at gøre og også forstærke hans opvågninger efter 20-30 minutter. Så måden han falder i søvn på kan altså sagtens og vil meget ofte spille ind på hans evne til at sove sammenhængende, når han endelig sover.

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke herfra og mange tanker jeres vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce