Brev:
Søvn, mad og vælling
Kære Helen
Tusind tak for en mega god brevkasse! Nu blev det altså vores tur til at skrive i stedet for blot at læse med. Spørgsmålet handler egentlig om søvn, men tingene hænger jo som bekendt ofte sammen, så derfor bliver det måske lidt langt.
Vores pige på 6 1/2 måned sover meget uroligt om natten. I øjeblikket bliver hun puttet ved 20-tiden (nogle gange senere når der er varmt) og vågner så hver time til halvanden natten igennem og græder - egentlig vågner hun vel ikke men græder bare i søvne, og jeg ammer hende så for at få hende videre i søvnen. Virker det ikke er vi oppe og gå med hende - nogle gange kortvarigt men også nogle gange så lang tid som en time hvor hun bare græder og skriger i vores arme. Seancen afsluttes altid med amning før hun sover videre.
Hun puttes i egen seng, men ender ofte med at sove det meste af natten i vores, da jeg ikke orker at flytte hende så mange gange i løbet af natten. Hun ligger ligesom og søger i sengen, og derfor har vi også prøvet at lade far tage hende nogle nætter for at se om hun kunne klare sig med færre amninger dog uden succes.
For 4 dage siden fik hun for første gang flaske ved første opvågning, fordi jeg ikke var hjemme og det gik fint. Siden er vi fortsat denne “natflaske” som forberedelse på at far skal have barsel om en 1 1/2 måneds tid - hun drikker omkring 120-140 ml. Det ændrer dog ikke ved forløbet for resten af natten.
Om dagen får hun to lure. Vi står op ved 6-7-tiden, første lur ved 10-11-tiden (typisk 1-1,5 time) og så næste lur ved 15-tiden (typisk 45 min). Hun har aldrig sovet meget om dagen - vi har virkelig kæmpet med de lure, men har fundet ud af at denne rytme passer hende så vi ikke skal gå mere med barnevognen end den står stille, og hun rent faktisk sover mere end 15-30 minutter i streg.
I hendes helt spæde periode var hun meget urolig og græd mange timer om aftenen (sundhedsplejersken sagde at det kunne man vist godt kalde ...
... kolik) og vi brugte slyngevuggen dagligt indtil hun blev omkring de magiske 3 måneder og det blev bedre.
Selv dengang sov hun dog ret godt når først skrigeturene var overstået - svøbt kunne hun tage op til 7 timer i streg om natten. Jeg forestiller mig at hun også var ret træt efter at have skreget i +4 timer.
Men siden 4 - 4 1/2 måneders alderen er det blevet støt værre med nattesøvnen.
Jeg overvejer derfor om man kunne prøve med noget vælling til natten?
Jeg har fuldammet hende indtil den nyligt introducerede flaske. Vi startede så småt på skemad i 4 måneders alderen, men tog en pause da søvnen blev værre. Vi startede igen ved 5 måneder og det gik egentlig fint, men omkring en uge før hun blev 6 måneder bestemte hun sig for at hun absolut ikke vil mades! Hun leger gerne med maden og forsøger også at komme det i munden, men motorikken er ikke til det store indtag. Og den eneste måde skeen kommer ind i munden på er hvis hun selv fører den!
Jeg har forsøgt alverdens krumspring - bager grøden til pandekager hun kan sidde med, og mosen bages til små hapsere (jeg har brugt mange BLW opskrifter - af nød snarere end ideologiske årsager), men det eneste hun sådan for alvor spiser er agurk, som hun til gengæld er helt vild med! Skåret i kvarte stave på langs kan hun ligesom “gnave” al indmaden af, så der kun er den mørkegrønne skræl tilbage. Vand er hun også helt tosset med, og på opfordring fra egen sundhedsplejerske har vi også forsøgt at give vand om natten - det var dog ikke populært!
Hun vejer nu omkring de 9 kg, så hun mangler bestemt ikke noget. Generelt trives hun, er glad og veltilpas om dagen - omend en smule morsyg i øjeblikket. Hun har nået alle sine milepæle, elsker at ligge på maven og arbejder ihærdigt på at komme op på alle 4. Men både mor og far er ved at være trætte, og syntes efterhånden det har været lidt for længe til at være hverken tigerspring eller (endnu et) tandfrembrud.
Hilsener herfra
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...
26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...
Viden om børn:
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Morgenmad og børn
Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.
Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.