Annonce

Annonce

Svar: Ændret søvnrytme - 3 mdr.


21. juni 2021

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære S

Tak for dit brev og dejligt at høre, at I kunne bruge mit sidste svar :)

Det lyder meget fint og helt alderssvarende, at jeres dreng nu begynder at sove 3 lidt kortere lure i stedet for de to lange lure, som han tidligere har haft. Og samlet set får han sit søvnbehov rigtig fint dækket, og det er super godt, at I lader ham sove, som han viser behov for og på den måde selv lader ham regulere det.

Hans rytme kan sagtens ændre sig mere i løbet af den næste måned eller to. De fleste børn vil i 3-4 måneders alderen begynde at få tendens til at sove kortere lure. Det hænger sammen med, at søvnen i den alder begynder at indeholde flere stadier, og mange børn har rigtig svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. Det gør, at de vågner op, selvom de faktisk har brug for at sove lidt mere, og her er det super godt netop at trille en lidt længere tur med barnevognen eller måske lægge sig med barnet, amme en ekstra gang eller lignende for på den måde at holde barnet sovende. Præcis som det lyder som om, at du også gør.

Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 3-4 måneder er ofte omkring 15 timer i døgnet. Mange børn trives med en rytme, hvor de sover ca. 10 timer om natten og 5 timer om dagen fordelt på 3 lure, men nogle børn sover som hos jer en længere nattesøvn, og så vil dagssøvnen naturligt være kortere. Da de fleste børn i denne alder samtidig har behov for 3 lure, så vil hver lur naturligt blive lidt kortere. Så en fordeling der hedder 11 timer om natten og ca. 4 timer om dagen vil også være rigtig fint - ret præcist det I oplever :)

De 3 lure er ofte nødvendige for at dagen ikke skal blive for lang - og for at puttetidspunktet ikke skal blive alt for tidligt. For jo tidligere natten starter, jo mere påvirkes natten naturligt også. Enten på den måde, at jeres dreng vil stå meget tidligt op og dagen simpelthen starte for tidligt. Eller også ...


Annonce

... på den måde, at hans nattesøvn ender med at blive for lang. Hvis han pludselig sover 12 timer fra kl 18-06, så er der kun 3 timer at gøre godt med til resten af dagen, hvilket vil give 3 meget korte lure og for de fleste børn vil de være for lidt... Men igen - ikke for alle. Nogle børn trives faktisk på denne måde:)

Samtidig oplever man ofte også, at børn i 3-4 måneders alderen har en længere vågenperiode om aftenen, og dermed en rytme, hvor de går sent i seng. Mange børn vil i den alder derfor trives med en kort lur f.eks. mellem kl 18-19, så de faktisk ikke puttes til natten der, men blot powernapper - og i stedet går de så i seng f.eks. kl 21.30 (nogle senere endnu), men sover så til gengæld ca. 10 timer fra kl 21.30 til 7.30... så dagen starter senere. Og når det så er sagt, så gælder det naturligvis igen ikke alle børn. Det er blot en rettesnor, og ikke alle børn følger den snor:)

Hos jer er det lige nu sådan, at jeres dreng de fleste dage viser behov for 3 lure, men nogle dage sover han stadig 2 lidt længere lure, og det er helt fint. De dage, hvor han sover to længere lure og ikke viser behov for en 3. lur men faktisk fint kan puttes til natten tidligere og stadig sover godt og længe, så lader I ham bare gøre det. I skal blot være opmærksomme på, at det godt kan ændre sig lidt den næste måned eller to.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal som udgangspunkt ikke ændre på noget, som fungerer, og lige nu fungerer det, og det er super fint. I skal blot give ham den fleksibilitet, som han viser behov for - og huske på, at han jo ikke har læst min bog ;) Det er helt fint, at han veksler mellem søvnhulet for 3-4 måneder og 6-7 måneder - han lyder til at være rigtig god til at regulere sit behov og lyder til at stortrives på alle måder, og amningerne om natten er helt perfekte i forhold til hans alder :)

Håber ovenstående giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.

Det kan være en stor glæde at mødes med andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce