Svar: Svært ved at overgive sig til søvnen - 23 mdr.
Kære Maria
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)
Du skal gå ud fra, at din dreng har brug for ca. 13 timers søvn i døgnet. Det vil ofte være godt fordelt, hvis han sover feks. 11 timer om natten og 2 timers middagslur, men det kan også være fordelt sådan, at han sover 2.5-3 timer til middag og så vil natten naturligt "kun" skulle være 10-10.5 time lang :)
Jeres dreng står op kl 06. Han sover 2.5-3 timer til middag, og det betyder, at han vil være putteklar omkring kl 19.30-20. Når du putter ham kl 19, så er han altså højst sandsynligt ikke træt nok og ikke parat til at sove. Samtidig kan du også regne med, at han nok vil kunne være vågen i godt 5 timer fra han står op af sin middagslur. Det betyder, at hvis han ikke står op af sin middagslur før kl 15, så vil han højst sandsynligt ikke være putteklar før kl 20. De dage, hvor han står op 14.30, vil han måske kunne puttes lidt før...
Det betyder dog ikke, at hans middagslur er for lang, men snarere at der naturligt skal være balance i tingene. Han må meget gerne sove 2.5-3 timer midt på dagen. Dagssøvnen giver ham en masse godt, som han ikke får på samme måde om natten - men han skal nok puttes senere om aftenen :)
Det ...
... er vigtigt, at han ikke puttes, før han er parat til at sove. Det vil sige 19.30-20, så han kan falde i søvn inden for ca. 15 minutter. Hvis du putter ham allerede kl. 19, og han ikke er parat, så vil han vænne sig til en rutine, hvor han netop begynder at rejse sig, vender den ene vej, så den anden vej, nusser mor, kradser mor, måsen op, måsen ned, piller ved din trøje.. Han lærer, at det er sådan rutinerne og ritualet er, når han skal sove. Ved at putte ham, når han tydeligt er parat, så vil han lære de rutiner, som du ønsker at han skal lære - at du putter ham med godnathistorie, sang, snak om dagen - og fremover med vand i sin drikkedunk. Han bør få mælk sammen med godnatmåltidet, men ikke mælk, når han har fået børstet tænder og ligger i sin seng :)
Så prøv at rykke lidt på jeres tider om aftenen, så I enten spiser lidt senere eller strækker tiden mellem aftensmaden og putningen lidt. Gør aftenen til lidt familie-hygge-tid og bibehold bad og godnatmåltid og prøv så at putte ham kl. 19.30-20 alt efter hvornår han er stået op af sin middagslur :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg håber, at dette giver lidt forklaring på, hvad der sker hos jer - og at du hermed er hjulpet lidt videre på vej igen :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.