Svar: Kløjes i maden
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Det er helt normalt, at børn først omkring 8 måneders alderen begynder at kunne bevæge kæberne op og ned og dermed begynder at kunne tygge - nogle børn kan lidt før og andre lidt senere, men det skal nok komme:) Og øvelse gør mester :)
Derfor er det rigtig godt, at du giver din datter mad i hånden, som hun selv kan sidde med. Det stimulerer hende mundmotorisk og hun får naturligt træning i at bruge sine læber, tunge, kæbe osv. ligesom det også giver hende træning i hvor langt ind i munden, hun kan stikke f.eks. et stykke kogt broccoli eller en rugbrødsbjælke uden at brækrefleksen stimuleres.
Det er også rigtig godt, at du er begyndt at give hende grovere grøntsagsmos. Det vil sige, at du f.eks. kan gøre mosen grovere ved at begynde at mose den med en gaffel i stedet for at blende den, ligesom tilsætning af kød, fisk osv. også vil være med til at give mosen mere bid - og derfor vænne hende til at maden skal bearbejdes mere i munden og derfor tygges mere. Det lyder det som om, at du gør, så bliv endelig ved med dette, også selvom hun ikke tygger det særlig meget endnu :)
Og så vil det være rigtig godt, hvis du begynder at tilbyde hende små bidder af forskellige fødevarer. Det kan f.eks. være små bider af indmaden af en frikadelle, små brødhapsere med smørbart pålæg, eller det kan være godt kogte pastaskruer skåret ...
... i halve eller mindre stykker. Så hun også på den måde vænnes til at få mad ind i munden, som kræver lidt mere tyggemodstand.
Du må derfor gerne give hende brød. Det kan være 1/2 bolle med smør og ost, måske også med lidt frugtmos. Det kan også være rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg som f.eks. leverpostej, makrel i tomat eller måske lidt grøntsagsmos. I begyndelsen skal hapserne være mikrosmå, men stille og roligt kan du gøre dem gradvist større i takt med at hun vænner sig til at tygge maden mere :) Vælg rugbrød uden kerner og som er lidt naturligt blødt i det, men som stadig har lidt vægt i hånden, når du holder det. Det er tegn på, at brødet indeholder fibre, uden at der er hele kerner.
Det kan også være en god idé, at du adskiller mad, som skal tygges, fra mad, som skal synkes. Altså at hapserne giver du hende ind i munden med dine fingre eller lader hende selv sidde med, hvor den mad, som du tilbyder på en ske er mere cremet og lind. Så du via måden du serverer maden på også hjælper hende til at finde ud af, hvorvidt hun bare kan synke maden eller om hun får noget i munden, som kræver lidt mere tygning :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så - i takt med at hun øver sig og træner det at tygge, så kommer forståelsen for, at visse fødevarer kræver lidt mere arbejde i munden, før det kan synkes :)
Håber dette hjælper jer lidt videre på vej :)
Fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
Viden om børn:
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.