Annonce

Annonce

Svar: Vuggestue og overstimulering


4. juni 2021

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt, at du kan mærke, at det går langt bedre med hverdagen i vuggestuen nu. Det er så dejligt, at din dreng er glad, og at du kan mærke, at han har nydt dagen og alle oplevelserne, når du henter ham - super godt!

Når han reagerer hjemme, så er det fordi det naturligt stadig er rigtig svært for ham at være adskilt fra dig. Han er stadig så lille, at han ikke forstår, hvor du er henne. Han kan ikke forklares, at du er på arbejde og kommer tilbage, og han kan heller ikke forholde sig til tid, han ved derfor ikke, om du er væk i 3 minutter, 3 timer eller 3 dage. Det er rigtig hårdt for ham, samtidig med at han skal finde ud af alt det nye sm hverdagen byder på. Der stilles mange krav, og der sker rigtig meget i vuggestuen - og sidst på dagen er han bare rigtig træt og fyldt op med indtryk og oplevelser.

Det er derfor rigtig godt, hvis du kan prøve at give ham ekstra nærhed og tæt fysisk kontakt, når I er hjemme. Det er rigtig godt, hvis du kan holde om ham, lade ham sidde lidt ekstra på skødet, hvis du kan kærtegne ham, kysse ham, kramme ham, tumle med ham osv. så han kan mærke dig fysisk tæt på. Jeg plejer at sige, at hans mor-depot skal fyldes lidt ekstra op, så han har noget at tære af, når I så ikke er sammen.

Det er også rigtig godt, hvis du kan hjælpe ham med at lande derhjemme. Jeres verden derhjemme og vuggestuens verden er to meget forskellige ting, og det kan være rigtig svært for ham at komme fra det ene til det andet. Og her kan du hjælpe ham ved at skabe genkendelighed og struktur. Når han ved, hvad der skal ske, hvis han kender jeres rutiner, så vil det hjælpe ham med at koble fra, finde roen og lande - og genkendelighed giver tryghed.

Så rutiner, når I kommer hjem, kan f.eks. være, at I starter med at sætte jer ved bordet og spiser lidt mad sammen. Det at få et lille mellemmåltid vil også hjælpe ham med at få lidt energi. Det sikrer, at hans blodsukker holdes stabilt og tendens til at han bryder sammen, græder, skriger og får humørsvingninger er betydeligt mindre, hvis ...


Annonce

... blodsukkeret er stabilt. Det betyder derfor også, at han ikke skal tilbydes sukker, men i stedet et godt og sundt mellemmåltid - f.eks. en grovbolle sammen med lidt ost og frisk frugt, eller måske en portion tykmælk med rugbrødsdrys eller lignende.

Derefter kan I måske lege lidt sammen, du kan sidde lidt med ham på skødet, I kan læse i en bog, I kan hygge, tumle, være fysisk sammen - og derefter skal du måske igang med lidt praktiske ting. Der skal sættes vasketøj over, der skal startes på aftensmaden osv. Og her er det vigtigt, at du er i nærheden af din dreng. Han må gerne lege selv, han må meget gerne lege med sine klodser, trille bold, eller hvad han nu har lyst til, men han må meget gerne være, hvor han kan se dig. Han må også meget gerne deltage i de ting, som du går igang med - tømme tasken, prøve at putte vasketøj i maskinen osv. Så du er opmærksom på, at han skal mærke, at du er der for ham, netop fordi I har været adskilt.

Da han stadig kun er 1 år gammel, så kan han også have glæde af at sidde i sin høje stol, når du feks. laver mad, så kan han følge med og se, hvad der foregår. Du må meget gerne give ham lidt mad i hånden, som han kan sidde og gumle på.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Er far hjemme, så kan den ene af jer også tage sig af jeres dreng, imens den anden laver mad, dækker bord og sørger for alt det, som nu engang skal gøres. Det er tænkeligt, at jeres dreng vil have stor glæde af at bruge sig selv motorisk, da børn i hans alder har en naturlig udforskningstrang og naturligt ikke kan sidde stille særlig lang tid af gangen. Så hvis den ene af jer forældre kan gå ud med ham, lade ham være udenfor lidt, tumle lidt, mærke verden, bruge sig selv motorisk - så vil det også kunne give jer alle en større ro sidst på dagen. Når han har fået en fysisk træthed i kroppen, vil han naturligt kunne sidde mere stille bagefter - og derfor måske sidde mere stille, når det så er spisetid og I sidder ved middagsbordet :) Det kan være med til at give jer alle en bedre afslutning på dagen.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce