Svar: Bøvl med bleskift
Kære Lea
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)
1-3 års alderen kaldes ofte for selvstændighedsalderen, og der er ingen tvivl om, at det er den spirende selvstændighed og egen vilje, som I mærker hos jeres dreng nu. Nogen kalder det "jeg kan og vil selv" alderen :)
Det er super fint, at I nogle gange skifter ham stående - det, at han oplever, at han ikke altid behøver ligge på puslebordet, kan godt være med til at gøre, at han andre gange vil acceptere at være der. Samtidig er det en rigtig god idé ikke at gøre alt til en kamp, men nogle gange finde et kompromis, som kan fungere.
Han behøver ikke blive vasket forneden, hver gang han får skiftet ble. Har han kun lavet en tissetår, så er det fint bare at skifte bleen. Og vælger I buksebleer en gang imellem, så kan bleen trækkes op og ned, og han kan let skiftes stående. Det er helt okay.
Derudover vil det være rigtig godt, hvis I kan inddrage ham. Hans protester mod bleen og skiftningen af ble kommer, fordi han netop har brug for at føle sig medinddraget. Han er snart 1.5 år gammel og kan måske selv kravle op på sit puslebord - hvis du køber en trappestol og støtter ham i det? Det afhænger naturligt af, hvilken type puslebord I har, og hvor stabilt det er.
At ...
... inddrage ham er også at bede ham om selv at finde den nye rene ble, ligesom han kan være med til at løfte numsen, når han ligger på bordet og skal have blev på. Hjælp ham med at sætte fødderne i bordpladen og sig "løft numsen, skat" og lad ham så løfte sig op, så du kan lægge bleen under ham.
Lad ham også gerne få en vaskeklud i hånden, så han prøver at vaske sig selv lidt foran, ligesom han gerne må få lidt creme på fingrene og prøve selv at smøre dette ud, når du har vasket ham.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til tøj, så er det vigtigt også her at lade ham selv deltage. Han kan måske selv tage blusen og bukserne ud af skuffen, og du kan prøve at lægge hans bukser på gulvet sådan, at han kan sætte sig på numsen og prøve at tage et ben i af gangen. Du kan med fordel også sætte ord på hans kropsdele, når han skal have tøj på - over hovedet, så den ene arm, så den anden arm, så ned over maven osv. og på den måde både give ham et øget ordforråd, en øget kropsfornemmelse og samtidig også en fornemmelse for, at han selv deltager, for han tager selv sin arm og putter den i ærmet, og han viser dig, hvor maven er osv. På den måde bliver han også inddraget i påklædningen, og det hele vil gå lidt lettere :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Ekstra væske baby
Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.
Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.