Svar: Skemad - 4 mdr.
Kære Nybegynder
For det første vil jeg sige at din søn fra 4 mdr´s alderen kan ernæres som alle andre børn, og derfor ikke behøver fortsætte med nutramigen, med mindre der er en speciel årsag til dette (f.eks. mælkeallergi).
Du kan derfor give ham risgrød, majsgrød, hirsegrød og give ham grøntsagsmos af kartoffel, gulerod, blomkål osv.
Hvis du laver frugtmos og koger bær og frugt, så kan det holde sig i køleskab et par dage. Det bevarer dog bedst vitaminerne ved frysning.
Grøntsagsmos kan også laves i større portioner og fryses ned. Mange forældre synes det er praktisk at komme det i isterningebakker og så tage et par terninger op, som passer til den mængde barnet skal have. Man kan også bruge små blastbægre, som passer i størrelsen til en portion. Det kan holde sig i fryser 1-2 mdr. hvis temperaturen holdes på minus 18 grader.
Med hensyn til grød du laver om formiddagen, så kan dette umiddelbart godt sættes på køl ...
... og varmes om aftenen, men din søn skal ikke have spist af det du gemmer og du skal sørge for at køle det ned hurtigt. Du skal være opmærksom på at erstatning ikke bør opvarmes flere gange, derfor vil det være hensigtsmæssigt at du kommer pulveret direkte i grøden og ikke laver erstatningen først eller venter med at komme erstatning i til det skal serveres.
Alternativt kan du købe industrielt fremstillede produkter. Det er nemt at tilberede og du kan lave en portion der passer præcist i størrelsen. Ernæringsmæssigt er de industrielt fremstillede produkter ligeså gode som den hjemmelavede mad.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg vil foreslå dig at læse "spændende mad til de små" af Annabel Karmel. Mange mødre anbefaler og er glade for denne. Måske kan du låne den på biblioteket. Du kan også købe "Mad ti lspædbørn og småbørn" udgivet af sundhedsstyrelsen. Den sælges på apoteket til ca 65 kr.
Fortsat held og lykke og jeg håber I kommer godt igang:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tak for hjælpen - det virker!!
Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.
Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!
Tusinde tak for din støtte.
Fra to nu langt mindre trætte forældre