Svar: Brug af hue om sommeren
Kære M's mor
Tak for dit brev :)
Nu er jeg jo ikke ørelæge, men umiddelbart så mener jeg, at det er en myte, at man kan forebygge mellemørebetændelse ved at bruge hue...
Huen vil naturligt holde jeres drengs ører varme, og generelt kan man sige, at hvis det er koldt eller det blæser meget, så er det en god idé at give ham hue på. Han afgiver meget varme fra hovedet, så en hue er med til generelt at holde ham varm. Det gælder dog alle børn - øreproblemer eller ej :)
Man kan også sige, at det at holde ham varm eller tempereret generelt er en god idé. Han skal så vidt muligt undgå at blive forkølet - for forkølelsen kan forårsage mellemørebetændelse - så at hjælpe ham til at holde en nogenlunde stabil temperatur vil være godt. Kulde og træk kan nedsætte hans immunforsvar og kan derfor være en del af forklaringen på, hvorfor han bliver forkølet, men det er ikke eneste forklaring.
Noget af det vigtigste i forhold til mellemørebetændelse er at undgå passiv rygning. Det lille barn er særligt sårbar overfor tobaksrøg, da barnets luftveje, lunger osv. ikke er færdigudviklede - og luftvejene er snævre. Der skal således ikke ret meget til, før jeres dreng kan blive påvirket af tobaksrøg, og man ved, at det giver risiko for f.eks. bronkitis, astma, mellemørebetændelse og meget andet...
I skal også være opmærksomme, når I giver flaske. Det er meget ...
... vigtigt, at jeres dreng ikke ligger ned, når han får flasken, men at I holder ham så oprejst som muligt. Der kan risikere at ske tilbageløb af mælk til mellemøret eller snarere det eustakiske rør, hvilket også kan øge risikoen for mellemørebetændelse.
Derudover så kan brug af sut også spille ind. Det må derfor anbefales, at I så vidt muligt kun giver sut, når han skal sove og naturligvis som trøst ind i mellem. Men hvis han ikke græder, eller han på anden vis kan trøstes, så er det en god idé at undvære sutten.
Og så er han også arveligt disponeret, ingen tvivl om det. Derfor skal I naturligvis også gøre, hvad I kan for at forebygge - og huen og/eller lidt undertøj i uld eller silke, som kan være med til at regulere hans temperatur kan være rigtig fint - men - når det bliver varmere i vejret, og I skønner, at det er rarere at være uden hue, så er det rigtig fint, at I tager huen af jeres dreng. Han skal naturligvis ikke udsættes for træk, og han må heller ikke sidde i fuld sol, så hans hoved og krop generelt skal naturligt beskyttes (med solcreme og soltøj/solhat), men han må gerne mærke "vinden i håret", når det er sommer og varmt.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og ellers - så tal med ØNH-læge om det, og hvis ikke det med huen er en myte, så vil jeg meget gerne vide det :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
God Stor Bededagsferie herfra :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
Viden om børn:
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.