Annonce

Annonce

Svar: Appetit efter 1 år


25. april 2021

Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Når man måler 76 cm og vejer 11 kg, så ligger man på 90 percentilen, når man ser på vægt/højde kurven. Det vil sige den andenøverste kurve - og dermed indenfor normalområdet, og hun må som udgangspunkt gerne ligge på 90 percentilen med den alder hun har. Ser man på hendes højde alene, så ligger hun på 75 percentilen, og ser man på vægten alene, så ligger hun på 90 percentilen, hun er derfor sandsynligvis godt i stand med lidt elastikker på armene og gode tykke lår - men det er helt fint, når man er 12 måneder gammel :) Hun vil sandsynligvis ikke vokse med samme hastighed nu, hvor hun er blevet et år, spiser mere selektivt og begynder at bruge sig selv mere motorisk, rejser sig, og nu også er begyndt at gå rundt.

Det er helt naturligt, at lysten til mad bliver mindre nu - både på grund af hendes alder, men også fordi tandfrembrud osv. naturligt spiller ind. Du har naturligt helt ret i, at når hun har ondt eller er ekstra træt, fordi der udviklingsmæssigt sker rigtig meget, så kan hun godt have behov for ekstra tryghed og nærhed - og det kan være dejligt at være på arm, ligesom det stadig kan være dejligt en gang imellem at få hjælp til at spise. Derfor spiller undviklingen også ind på appetitten og overskuddet. Det kan være rigtig svært at overskue et måltid, og de skal I naturligvis anerkende og vise forståelse overfor, præcis som du forsøger :)

Jeg vil dog anbefale, at I ikke går rundt med hende på armen, når hun skal spise, men at I sætter jer ved bordet, hvor maden som udgangspunkt skal indtages. Hun er og ...


Annonce

... bliver naturligt mere og mere bevidst og hvis hun lærer, at man nu kan gå rundt imens man spiser, så vil det blive sværere for jer på sigt at holde fast i de bordmanerer, som I gerne vil lære hende. Det er dog naturligvis helt okay, hvis hun ikke altid har overskud til at sidde i egen stol, men gerne vil sidde på skødet - det må hun gerne, ligesom hun også meget gerne må smage fra jeres tallerken, hvis hun synes, det er mere spændende end det hun har på egen tallerken (selvom det er det samme). Det vigtigste er, at hun sidder ved bordet og at I på den måde stadig holder fast i de rutiner.

Når det så er sagt, så er det naturligvis også okay, at du nogle gange sætter hende på køkkenbordet, når du er igang med at lave mad og I på den måde hygger sammen. Eller I kan måske et par gange sætte jer sammen på en madras, gå haven eller lignende og sætte jer der - men - det stadig sætter I jer ned, når det er spisetid, så I holder fokus på, at man sidder, når man spiser - fordi jeg går ud fra, at det er det, I gerne vil lære hende.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg synes også, det lyder helt okay med lidt mad i klapvognen på vej hjem fra dagpleje. Det lyder som om, at det er blevet en tradition og en vane, som I begge synes er hyggelig og rar. Det sikrer, at hun får lidt eftermiddagsmad, og du finder ro ved, at hun har fået noget at spise - og turen hjem går rigtig fint på den måde. Det lyder således helt okay. Men det er f.eks. ikke nogen god idé, at du sætter hende i klapvognen hjemme for at spise ;)

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce