Annonce

Annonce

Svar: Død træt inden lur - overgangsfase eller?


24. april 2021

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nora & Ellas forældre

Tak for jeres brev :)

I har fuldstændig ret i, at jo tidligere dagen starter, jo tidligere vil dagens lure ofte også ligge, og jo sværere vil det naturligt være at undvære dagens 3. lur - især hvis de øvrige lure ikke er særligt lange...

I har også helt ret i, at så længe formiddagsluren er så lang som den er, så kan eftermiddagsluren godt blive lidt svær - og jeg tænker, at det godt kunne hjælpe jer, hvis de måske sove lidt kortere formiddagslur og længere middagslur. Men jeg synes ikke, at I skal vække dem om formiddagen.

Jeg tænker derimod, at det vil være et forsøg værd at putte dem en smule tidligere om formiddagen, så de ikke bliver overtrætte, og så vil det samtidig være en rigtig god idé at fjerne flasken allerede nu. Jeg tænker, at flasken er med til at gøre, at de sover i længere tid, og hvis de puttes lidt tidligere, ikke længere får flaske, så vil de måske begynde at vågne efter 1-1.5 time om formiddagen og i stedet vil de så kunne sove en lidt tidligere, men længere middagslur og på den måde vil dagen hænge bedre sammen for jer. Det er i hvert fald et forsøg værd.

Derudover, så er der problematikken med, at de er begyndt at vågne tidligere og tidligere om morgenen. Det kan naturligvis godt hænge sammen med hele døgnets rytme, men jeg tænker, at det nok hænger mere sammen med, at de har en alder nu, hvor de naturligt gerne vil spise mere selv og måske har brug for mere mæthed til natten. Som jeres plan er lige nu, så skal de faktisk undvære mad og drikke i ca. 12 timer fra kl 19.15 til 07.15, og det er længe, når man ikke er mere end 8.5 måned gammel.

Jeg anbefaler i denne alder både godnatgrød og drømmeflaske, og det vil jeg faktisk også anbefale, at I overvejer, om vil være en løsning hos jer. Det, at de nu begynder at spise mere selv og gerne vil styre måltidet mere, er helt natuligt og rigtig godt, og det skal I endelig anerkende. Men det kræver rigtig stor koncentration at spise selv, det er naturligt svært at koordinere øjehånd-mund bevægelser, og pigerne bliver derfor let trætte, før de måske helt har fået nok at spise og drikke. Derfor er det ofte en god idé at supplere med en godnatgrød og drømmeflaske. Og lige omkring drømmeflasken, så kan det være bedre at give flaske sen aften end om formiddagen. Både fordi det kan være med til at gøre, at de så kan sove lidt længere og når dagen ikke starter helt så tidligt, så bliver det lettere for jer at få den rytme ind, som I faktisk gerne vil have. Men også fordi det at fjerne flasken om formiddagen kan være med til at gøre formidagsluren kortere og middagsluren længere - og igen dermed hjælpe jer til den rytme, som I gerne vil have at pigerne har.

Det betyder, at mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand af kop

Formiddag 8.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca. kl 09 - uden flaske - og sover derfor måske en kortere formiddagslur

Frokost 11.30: Bondebrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte ...


Annonce

... grøntsager, stykker af frikadelle og lignende rester fra aftensmaden og må også meget gerne suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur - tidspunktet varierer naturligt efter, hvor lang formiddagsluren ender med at være, men måske puttes de allerede omkring kl 13-13.30, men sover så deres længste lur her...

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet mere og mere familiemaden, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, gøres klar til natten med lidt creme, massage osv.

Tilbydes en godnatgrød ca. kl 19-19.15, vand af kop, og får derefter børstet tænder, hvis de har fået tænder :) Grøden kan også blot være lidt moset banan, hvis I ikke vil give dem grød om aftenen...

Flaske og puttes til natten som nu 19.30...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Drømmeflaske, som spises mere eller mindre i søvne, og derefter sover de videre til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.

Jeg er med på, at de aldrig tidligere har fået drømmeflaske, fordi de har haft problemer med refluks, og I har heller ikke ønsket at vække dem for at give dem flaske - og det forstår jeg godt. Derfor kan det også virke som et tilbageskridt pludselig at introducere dem for en drømmeflaske nu.. men det kan være en overvejelse værd i forhold til at de begynder at vågne tidligere og tidligere, for i takt med at indtaget af flaske om dagen skrues ned, så vil deres behov for mælk ofte skulle stilles på ydertidspunkterne og altså netop sen aften...

Hvis det er jer meget imod at indføre drømmeflaske, fordi de aldrig har fået det, så kan I også forsøge med godnatgrøden og se om den i sig selv kan gøre en forskel hos jer. Og bibehold stadig flasken før putning. Grøden bør ligge adskilt fra aftensmaden og jeg foreslår, at I adskiller med et bad de aftener, hvor det kan lade sig gøre...

Derudover, så er der naturligt også den mulighed, at I giver lidt mme af en kop sammen med formiddagsmåltidet, så de stadig får lidt mme, før de skal sove, men ikke lulles i søvn med flaske til formiddag og måske derfor stadig vil sove lidt kortere tid - og hvis rytmen om dagen på den måde så begynder at ændre sig, så vil de måske godt kunne klare sig helt uden drømmeflaske, fordi de aldrig har fået den.

Og ja - når børn når fra 3 til 2 lure og fra 2 til en lur og når dertil, hvor lurene skal springes helt over, så er det ofte en overgang, en fase, som er lidt svær. Hos jer ligger dog samtidig den udfordring, at de står tidligt op og sover deres længste lur først på dagen, hvilket lyder til at gøre eftermiddagen ekstra svær for dem og jer. Så jeg tænker ikke, at I kommer igennem denne fase uden at forsøge at skabe lidt ændringer, helt af sig selv, går det nok ikke :)

Ingen af os ved jo, hvordan de vil reagere, så derfor er I nødt til at forsøge jer lidt frem, men jeg håber, at I kan bruge ovenstående tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce