Annonce

Annonce

Svar: Ingen søvn - 5 mdr. - part II


22. april 2021

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej igen

Det er super godt, at du skriver tilbage, det giver mig lidt ekstra informationer, og jeg vil naturligvis meget gerne uddybe mit svar :)

Når jeg skriver, at han gerne må tage sit længste søvnstræk om aftenen, så er det i forhold til, hvornår drømmeflasken kan ligge - og at det her er helt okay, at den ofte først gives kl 01, da han så melder sig selv og drikker mere, end hvis du forsøger at give den mellem kl 23-24. Det er altså tiden mellem flaskerne, som jeg refererer til, og ikke hvorvidt han lige nu reelt sover her :)

Jeg er helt med på, at han stadig vågner op imellem sine flasker og har brug for, at du hjælper ham på anden vis. Du skriver blandt andet: "Jeg har prøvet at give ham flaske kl. 23.00, men der spiser han max 40 ml, jeg har derfor trukket det til kl. 01.00, der kan han tømme flaske (næsten), så tilbyder jeg ham igen ved en 03-04 tiden men spiser kun få ml igen, jeg tilbyder ham flaske kl. 06, og der spiser han godt igen. Derfor har jeg i flere nætter kun givet ham mad kl. 01 og så igen kl 06." Og det lyder derfor super fint, det skal du ikke ændre på :)

Det er også super godt, at du ikke putter ham med flasken i munden, men putter ham hvor han er vågen nok til at registrere, at han bliver lagt i sin tremmeseng. Det skal du også holde fast i, og det er super godt, at han puttes på netop denne måde. Det er således ikke en uhensigtsmæssigt afhængighed af flaske i munden, som gør at han vågner.

Det lyder dog som om, at han godt kan være ved at blive lidt afhængig af vugning/trilning/bevægelse. I hvert fald så triller du ham i barnevognen om dagen for på den måde at holde ham sovende - og om natten ligger han jo helt stille - hvilket så måske forstyrrer ham, fordi han savner bevægelse. Derfor vil det være super godt, hvis du kan forsøge at minimere behovet for bevægelse om dagen.

Samtidig skal du så også se på hans samlede søvnindtag, og mit forslag er, at du prøver at lade ham styre søvnen lidt mere selv - så han måske ikke sover helt så lang en lur f.eks. om formiddagen, men netop vågner mere op, fordi du ikke længere triller ham så længe. Det lyder lidt som om, at du ved at trille ham holder ham sovende i længere tid end han måske egentlig har behov for, når man ser på hans samlede søvnindtag... Når det så er sagt, så er det jo en balance, fordi "søvn også avler søvn" :)

Med hensyn til motorisk udvikling, så vil det være rigtig godt, hvis du kan tumle, trille, lave forskellige bevægelige osv. med ham i løbet af dagen - altså hjælpe ham med at bruge sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt. Det er super fint, at han er god til at bruge sine hænder, men du må meget gerne hjælpe ham med også at bruge sine ben ligesom han skal støttes i at trille både fra ryg til mave og fra mave til ryg. Jo mere du kan hjælpe ...


Annonce

... ham med at bevæge sig og bruge sin krop, jo mere roligt vil han måske også kunne sove, fordi den motoriske aktivitet vil være med til at give ham en anden ro i kroppen...

Det er normalt, at han ikke har fundet sine fødder endnu, det gør mange børn først omkring 6 måneders alderen, men du må meget gerne hjælpe ham med at finde fødderne og bruge fødderne. Du kan f.eks. give ham ranglesokker på fødderne, så der sker noget og han på den måde hjælpes til at få øje på dem.

Når du sidder med ham og holder ham, må han meget gerne lave hoppebevægelser på dine lår imens du holder ham om livet. Når han ligger på gulvet må du meget gerne gribe om hans hænder og håndled og lade ham selv trække sig op fra rygleje - først til siddende og derefter til stående stilling. Du må også meget gerne hjælpe ham med at dreje kroppen fra side til side, cykle med hans ben, og når han ligger på maven hjælpe ham med at krybe fremad efter legetøj eller måske mod et spejl, hvor han kan se sig selv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver, at han er meget stærk i benene, og det er et super godt tegn, og jeg tænker også, at måden han om natten løfter benene op netop er tegn på, at han begynder at få en større bevidsthed omkring sine ben - men det vil være godt, at han bruger dem mere om dagen og måske derfor så kan slappe lidt mere af i benene om natten. Og så igen - det er som sagt normalt for alderen, at han lige nu har en periode, hvor han er meget urolig i benene og får sparket dynen af. I takt med at han motorisk bliver stærkere, bruger sig selv mere og mere bevidst, så vil han ofte begynde at sove lidt mere roligt om natten igen, så på den måde arbejder tiden også for jer.

Og så skal du naturligvis være opmærksom på, hvordan du hjælper ham videre om natten, når han har sine opvågninger. Tager du ham op? Bliver han vugget? Får han en sut? Det har alt sammen betydning for, hvordan han lærer at komme videre i søvnen. Nogle gange skal han måske op, beroliges og betrygges og hjælpes videre i søvnen igen, andre gange er det super fint med en beroligende hånd, så han lige kan mærke, at du er der. Og atter andre gange behøver du måske slet ikke gøre noget, men skal trække tiden og lade ham finde videre i søvnen på egen hånd.

De rutiner I har om dagen, at du hjælper ham videre i søvnen ved at "gå ud og trille for ellers vågner han helt op" - skal du forsøge at ændre på og minimere. Måden han falder i søvn og sover på om dagen spiller naturligt ind på måden han også sover på om natten. Og det kan være en god idé og også lettere at ændre vaner om dagen og så overføre disse til aften og nat. Det er i hvert fald lettere at skabe ændringer om dagen, hvor du selv har overskud og naturligt ikke er så træt, som du er om natten... :)

Jeg håber, at du kan bruge denne uddybning lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce